Καλοκαιρινό service αυτοκινήτου – τί περιλαμβάνει και σε ποια σημεία επικεντρώνεται;

Καλοκαιρινό service αυτοκινήτου – τί περιλαμβάνει και σε ποια σημεία επικεντρώνεται; 

Γιατί κάνουμε service στο αυτοκίνητο μας πριν τον ερχομό του καλοκαιριού; 

Είναι απαραίτητο ή προαιρετικό το καλοκαιρινό service του αυτοκινήτου μου;

Τι κοιτάει ο μηχανικός κατά τη διάρκεια του καλοκαιρινού service του αυτοκινήτου μου; 

Female hand mirrored in the car side view mirror., after summer car service. Blue mediterranean sea and white rocks in
Female hand mirrored in the car side view mirror after summer car service. Blue mediterranean sea and white rocks in

Όπως και πριν από τους κρύους χειμερινούς μήνες, που το αυτοκίνητό μας χρειάζεται επιπλέον συντήρηση και φροντίδα ώστε να ανταπεξέλθει άνετα και με ασφάλεια στην οδήγηση μέσα στο κρύο, έτσι και το καλοκαίρι είναι απαραίτητο να πραγματοποιήσετε την αντίστοιχη συντήρηση..ως ασπίδα προστασίας από τη ζέστη.

Οι υψηλές θερμοκρασίες και ο καυτός ήλιος στον οποίο το καλοκαίρι πολύ συχνά είναι εκτεθειμένο το αυτοκίνητο μας, είναι πιθανό να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες σε διάφορα βασικά σημεία λειτουργίας του οχήματός μας. 

Από την υπερθέρμανση του κινητήρα, μέχρι το ξεθώριασμα του χρώματος και τις ζημιές στα διάφορα πλαστικά εξαρτήματα, είναι φανερό πώς η θερμότητα μπορεί να προκαλέσει σημαντικές φθορές στο αυτοκίνητό μας. Έτσι, μόνο με την απαραίτητη προληπτική συντήρηση μπορούμε να νιώθουμε ασφαλείς οδηγώντας και αφήνοντας το αυτοκίνητό μας στον καύσωνα. 

Παρακάτω, θα δούμε τα σημεία στα οποία πρέπει να επικεντρωθεί το service του αυτοκινήτου σας ώστε να είναι απόλυτα έτοιμο και να σας παρέχει την αναγκαία ασφάλεια και άνεση στις καλοκαιρινές σας εξορμήσεις. 

Τι περιλαμβάνει το καλοκαιρινό service του αυτοκινήτου μου; 

Αν και πολλοί παραμελούν την απαραίτητη αυτή συντήρηση, είναι αναγκαίο να ελέγχουμε το σύνολο των συστημάτων και τον εξοπλισμό του αυτοκινήτου μας κατά την καλοκαιρινή περίοδο. 

Ας δούμε, λοιπόν, σε ποια μέρη πρέπει να δώσουμε βάση. 

Ελαστικά

Close up of car wheel
Close up of car wheel

Δεν χρειάζεται να τονίσουμε ξανά πόσο μεγάλη σημασία έχει ο έλεγχος των ελαστικών για τη διασφάλιση συνθηκών απόλυτα ασφαλούς οδήγησης με το αυτοκίνητό μας. Έτσι, πριν από ένα ταξίδι την περίοδο του καλοκαιριού, απαιτείται να σιγουρευτούμε ότι τα ελαστικά μας έχουν τον απαραίτητο αέρα, ότι δεν υπάρχει περίπτωση ολίσθησης και σε περίπτωση που έχουμε ακόμη χειμερινά ελαστικά, καλό θα ήταν να τα αντικαταστήσουμε με νέα, θερινά για μεγαλύτερη ευκαμψία και ευκολότερο χειρισμό. 

Σύστημα air condition 

Μέσα στον ήλιο, τη ζέστη και τον ανυπόφορο καύσωνα, το τελευταίο πράγμα που επιθυμεί και χρειάζεται ένας οδηγός είναι να μην λειτουργεί το κλιματιστικό του αυτοκινήτου του. Έτσι λοιπόν, επιβάλλεται πριν καλά καλά αρχίσουν οι ζέστες να πραγματοποιήσετε έναν διαγνωστικό έλεγχο του air condition του αυτοκινήτου σας, καθώς αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρείτε την καμπίνα δροσερή, συμβάλλοντας σε άνετη και ευχάριστη οδήγηση. 

Αν δεν γνωρίζετε πώς να πραγματοποιήσετε εσείς οι ίδιοι έναν απλό έλεγχο της λειτουργίας του κλιματιστικού στο αυτοκίνητό σας, μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό αναλυτικό μας άρθρο με όλες τις απαραίτητες συμβουλές!

cropped view of man touching air conditioner switch in car
cropped view of man touching air conditioner switch in car

Σύστημα ψύξης 

Όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή, η λειτουργία του συστήματος ψύξης του αυτοκινήτου επιβαρύνεται σε μεγάλο βαθμό αφού η ζέστη από το περιβάλλον έχει αρνητικές συνέπειες και εμποδίζει φανερά την εναλλαγή θερμότητας. Θα πρέπει λοιπόν να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην λειτουργία και τον καθαρισμό του συνόλου των εξαρτημάτων του συστήματος ψύξης όπως της αντλίας νερού, του θερμοστάτη, του βεντιλατέρ, αφού διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος υπερθέρμανσης και δυσλειτουργίας ολόκληρου του κινητήρα. 

Έλεγχος ψυκτικού υγρού

Στο ίδιο πλαίσιο, για τον ίδιο λόγο που πρέπει να ελέγχεται το σύστημα ψύξης, θα πρέπει να ελέγχεται και η στάθμη του αντιψυκτικού υγρού ώστε αυτό να είναι επαρκές, να βρίσκεται δηλαδή μέχρι το απαραίτητο επίπεδο. Παράλληλα, από διαγνωστικό έλεγχο θα πρέπει να περνά και ολόκληρο το σύστημα διαρροής του υγρού για επιβεβαίωση πώς όλα λειτουργούν όπως πρέπει. 

Μπαταρία 

Όπως και κάθε άλλο βασικό κομμάτι λειτουργίας του αυτοκινήτου, έτσι και η μπαταρία θα πρέπει να ελέγχεται κατά τη διάρκεια ενός καλοκαιρινού service, αφού με την υπερθέρμανση ενδέχεται να παρουσιάζει δυσλειτουργίες και βλάβες. Για να μην μείνετε, λοιπόν, από μπαταρία σε κάποιον καλοκαιρινό προορισμό που δεν γνωρίζετε καλά και επιβαρυνθείτε χωρίς σοβαρό λόγο, ρίξτε μια ματιά στην λειτουργία της μπαταρίας του αυτοκινήτου σας και σιγουρευτείτε πως δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες και χρονοβόρες καταστάσεις λόγω έλλειψης συντήρησης. 

Auto mechanic replacing car battery
Auto mechanic replacing car battery

Φρένα και Υγρό φρένων 

Μία δοκιμή στην λειτουργία των φρένων αλλά και ένας έλεγχος στην στάθμη και την ποιότητα του υγρού των φρένων, είναι απαραίτητα σε κάθε service που γίνεται στο αυτοκίνητο σου. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι, είναι η ώρα να βεβαιωθείς πώς το υγρό των φρένων, το οποίο είναι υδροαπορροφητικό, είναι πλήρως λειτουργικό και ασφαλές, για την εξασφάλιση της μέγιστης απόδοσης του συστήματος πέδησης του αυτοκινήτου.   

Αξεσουάρ προστασίας από τον ήλιο 

Το φως του ήλιου και οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν πολλές ζημιές στο αυτοκίνητο σας – αποκόλληση εξαρτημάτων, παραμόρφωση πλαστικών, ξεθώριασμα χρωμάτων, υπερθέρμανση καμπίνας και καταστροφή δέρματος κ.α. 

Μία ιδιαίτερα καλή λύση για την πρόληψη όλων αυτών των φθορών είναι να προμηθευτείτε ειδικά αξεσουάρ, όπως ηλιοπροστασία με βεντούζες και εξωτερική κουκούλα ώστε να  αντανακλούν το φως του ήλιου όταν το αυτοκίνητο σας είναι σταθμευμένο και εσείς να είστε ήσυχοι πώς δεν θα προκληθούν ζημιές στο αυτοκίνητό σας από τις υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος. 

Έλεγχος τσιμουχών και πλαστικών

Τους χειμερινούς μήνες οι τσιμούχες που υπάρχουν στις πόρτες του αυτοκινήτου χάνουν την ελαστικότητά τους, ειδικά αν δεν έχουν υποβληθεί σε σωστό χειμερινό service. Το καλοκαίρι λοιπόν αν δεν ενυδατωθούν με ειδικό ενυδατικό σπρέι ή βαζελίνη το αποτέλεσμα θα είναι θα ξεραθούν με την ζέστη ή ακόμα και να αρχίσουν να λιώνουν. Καλό είναι λοιπόν κατα τη διάρκεια του καλοκαιρινού service να ρίχνουμε και μια ματιά στα πλαστικά αυτά μέρη, για να εξασφαλίσουμε την λειτουργικότητα τους και να μην αρχίσουν και χαλάνε πρόωρα.

Καλοκαιρινό service κι έτοιμοι για διακοπές 

Οι διαφορετικές συνθήκες θερμοκρασίας και καιρού στις οποίες καλείται ένα αυτοκίνητο να λειτουργήσει άριστα και ομαλά, σίγουρα επιβαρύνουν κάθε λειτουργικό του σύστημα. 

Έτσι, για να είμαστε σίγουροι πως δεν θα υπάρξουν απρόοπτα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μας διακοπών, θα πρέπει να πραγματοποιήσουμε το απαραίτητο service ολόκληρου του εξοπλισμού ώστε να διασφαλίσουμε την μέγιστη απόδοση του αυτοκινήτου μας και την ασφαλή οδήγηση ακόμα και κάτω από υψηλές θερμοκρασίες. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved