Οδηγείς με ραγισμένο παρμπρίζ; Άλλαξε το τώρα!

Οδηγείς με ραγισμένο παρμπρίζ; Άλλαξε το τώρα!

Το παρμπρίζ του αυτοκινήτου ανήκει στα κρύσταλλα του αυτοκινήτου και προφανώς πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό μέρος του. 

Ουσιαστικά, το παρμπρίζ είναι το μεγάλο γυάλινο τμήμα, το τζάμι στην μπροστινή πλευρά του αυτοκινήτου και σχετίζεται άμεσα με την ασφάλεια τόσο του οδηγού, όσο και των λοιπών επιβατών μέσα στην καμπίνα. 

Η οδήγηση ενός αυτοκινήτου λοιπόν με ραγισμένο παρμπρίζ είναι πολύ επικίνδυνη και απαγορευτική διαδικασία. Πάμε να δούμε αναλυτικά γιατί δεν πρέπει να οδηγείς με ραγισμένο παρμπρίζ, αλλά και ό,τι ισχύει για την αντικατάστασή του. 

windshield sun ray

Πώς ράγισε το παρμπρίζ του αυτοκινήτου μου; 

Πέραν από τη συνθήκη ότι έπεσε ένα βαρύ αντικείμενο με πίεση πάνω του, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι για τους οποίους μπορεί το παρμπρίζ του αυτοκινήτου σου να έχει ραγίσει. Θα το καταλάβεις από το πώς ακριβώς είναι το χτύπημα. Πάμε να το αναλύσουμε. 

Λείπει ένα μικρό κομμάτι γυαλιού

Ένας συνηθισμένος τύπος φθοράς στο παρμπρίζ ενός αυτοκινήτου, είναι το μικρό χτύπημα ή θραύσμα. Τις περισσότερες φορές, εντοπίζεται ως μία μικρή τρύπα στο παρμπρίζ, σαν να έχει φύγει μόνο ένα μικρό τμήμα του μπροστινού τζαμιού. Συνήθως συνοδεύεται από μία μικρή ρωγμή, σαν να πρόκειται η τρύπα να μεγαλώσει. 

Αυτό προφανώς έχει συμβεί από κάποιο μικρό αντικείμενο που έπεσε με πίεση επάνω στο παρμπρίζ, όπως οι πέτρες που πετάγονται από την κίνηση των ελαστικών. 

Συνήθως, πέτρες και αντίστοιχα αντικείμενα πετάγονται από τα μπροστινά αυτοκίνητα σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας. Για αυτό η καλύτερη πρόληψη είναι η απόσταση ασφαλείας. Αν όμως έχει συμβεί, δεν πρέπει να το αφήσουμε ραγισμένο. 

Υπάρχει ρωγμή στο παρμπρίζ

Ακόμη ένας τύπος φθοράς του παρμπρίζ, είναι η ρωγμή. Αν δεις μία γραμμή μικρή ή μεγάλη στο μπροστινό τζάμι του αυτοκινήτου σου, ψάξε αμέσως τις λύσεις επισκευής ή αντικατάστασης. Η ρωγμή μετά από ένα τράνταγμα ή πέσιμο σε λακκούβα μπορεί να εξαπλωθεί και εν τέλει το παρμπρίζ σου να σπάσει ολοκληρωτικά. Το πως δημιουργήθηκε η ρωγμή δεν είναι πολύ ξεκάθαρο. Μπορεί να έγινε λόγω απότομων αλλαγών στη θερμοκρασία ή λόγω οδηγικής συμπεριφοράς. 

Man using water gun jet sprayer in car wash self-service

Για παράδειγμα, αν συνηθίζεις να ρίχνεις παγωμένο νερό στο παρμπρίζ σου τις ημέρες του καλοκαιριού που έχει καύσωνα, ή  οδηγείς με ένταση προκαλώντας πολλές ταλαντώσεις, μην απορείς για τη ρωγμή στο παρμπρίζ. Σε κάθε περίπτωση, η απαλλαγή από ένα παρμπρίζ με ρωγμή, όσο μικρή κι αν είναι, είναι απαραίτητη! 

Τι μπορεί να συμβεί αν οδηγείς με ραγισμένο παρμπρίζ; 

“Ράγισε λίγο το παρμπρίζ μου μωρε. Σιγά, δεν πειράζει, θα το φτιάξω κάποια άλλη φορά” Αν το σκέφτηκες κι εσύ, δυστυχώς κάνεις μεγάλο λάθος! Το να οδηγείς με ραγισμένο παρμπρίζ, είναι επικίνδυνο ακόμη κι αν το σπάσιμο είναι πολύ μικρό. 

Πρώτον, ένα φθαρμένο και δη ραγισμένο παρμπρίζ εμποδίζει την 100% απρόσκοπτη ορατότητα του οδηγού στον δρόμο. Αν μάλιστα το σπάσιμο βρίσκεται ακριβώς μπροστά στο οπτικό πεδίο του οδηγού, η κατάσταση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο. 

Επιπλέον, επειδή το παρμπρίζ βοηθάει και στην ανάπτυξη του αεροσάκου, αν αυτό δεν είναι σε καλή κατάσταση, ο αερόσακος δεν μπορέσει να σε προστατέψει 100% σε περίπτωση ατυχήματος. 

Ακόμη, όπως είπαμε και παραπάνω, μία ρωγμή στο παρμπρίζ δεν είναι ποτέ “αθώα”. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να εξαπλωθεί, να μεγαλώσει και έτσι να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ζημιά, οδηγώντας στο σπάσιμο ολόκληρου του παρμπρίζ. Το χειρότερο σενάριο είναι φυσικά να σπάσει κατά τη διάρκεια της οδήγησης και να υπάρξει μεγάλο θέμα ασφάλειας για τον οδηγό αλλά και κάθε άλλον επιβαίνοντα. 

Service worker check crack on window closeup. Car windshield repair

Επισκευή ή αντικατάσταση για ένα ραγισμένο παρμπρίζ αυτοκινήτου; 

Το αν θα επιλέξεις να αντικαταστήσεις ή απλώς να επισκευάσεις το ραγισμένο παρμπρίζ του αυτοκινήτου σου, εξαρτάται από το βαθμό, το μέγεθος και το ακριβές σημείο της ζημιάς. 

Το σημαντικό είναι να μην αγνοήσεις την οποιαδήποτε ρωγμή και να επισκεφτείς άμεσα το συνεργείο σου. Με ένα ραγισμένο παρμπρίζ, η οδήγηση δεν είναι ποτέ ασφαλής και με την ασφάλειά μας στο δρόμο δεν παίζουμε ποτέ! 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved