5+1 Συμβουλές για ασφαλή οδήγηση φορτηγού στο δρόμο

5+1 Συμβουλές για ασφαλή οδήγηση φορτηγού στο δρόμο 

Αν είσαι ήδη επαγγελματίας οδηγός φορτηγού, ή σκέφτεσαι να προχωρήσεις στη διαδικασία έκδοσης του απαιτούμενου ειδικού διπλώματος οδήγησης, σίγουρα γνωρίζεις ότι η οδήγηση φορτηγού είναι διαφορετική από την οδήγηση αυτοκινήτου και εννοείται μηχανής.

Υπάρχουν μάλιστα και μερικά tips που χρειάζεται να γνωρίζεις για να αποκτήσεις την άνεση που χρειάζεσαι για την οδήγηση φορτηγού, βάζοντας πάντα ως προτεραιότητα φυσικά την ασφάλειά σου. 

Πάμε λοιπόν παρακάτω να δούμε αναλυτικά ποια είναι τα μυστικά για την σωστή και ασφαλή οδήγηση φορτηγού. 

Truck Service Technician Job

Service φορτηγού στην σωστή στιγμή 

Όπως και στο αυτοκίνητο, έτσι και στο φορτηγό, ο τακτικός έλεγχος είναι επιβεβλημένος. Ειδικά αν πραγματοποιείς μεγάλα και πολύωρα ταξίδια, το service του φορτηγού θα πρέπει να είναι στάνταρ διαδικασία χωρίς χρονικές καθυστερήσεις και παραμελήσεις. 

Τα ελαστικά, τα μηχανικά μέρη, η μπαταρία, τα φρένα, τα λάδια και γενικά όλα τα ζωτικά μέρη ενός φορτηγού θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά για να είσαι σίγουρος ότι οι διαδρομές σου θα ξεκινήσουν με όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας. 

Διαφορετικά, σκέψου πόσο μεγάλο κίνδυνο διατρέχεις εσύ και οι υπόλοιποι οδηγοί, αλλά και το πόσο χρόνο θα χάσεις από τη δουλειά σου προσπαθώντας να επιδιορθώσεις κάποια ζημιά. 

Συγκέντρωση στο δρόμο σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού 

Η οδήγηση θα πρέπει να γίνεται με πλήρη συγκέντρωση, χωρίς αντιπερισπασμούς. Το να χρησιμοποιείς το κινητό σου την ώρα που οδηγείς, είναι φοβερά επικίνδυνο. 

Σύμφωνα με σχετική έρευνα, στην Αμερική 1 στα 4 ατυχήματα γίνονται λόγω απρόσεκτων οδηγών που οδηγούν και ασχολούνται με το κινητό σου. Αλλά και στην Ελλάδα δεν είναι καλύτερα τα πράγματα. Αναφορικά, στην χώρα μας, περισσότερα ατυχήματα προκαλούνται από χρήση κινητών κατά την οδήγηση, παρά από την κατανάλωση αλκοόλ. 

Repairing Semi Truck

Για αυτό, παίρνοντας το τιμόνι στα χέρια και βγαίνοντας στο δρόμο με το φορτηγό σου, θα πρέπει να είσαι προσηλωμένος στην οδήγηση και σε τίποτα άλλο. Σκέψου μόνο ότι μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, έχει διανύσει με το φορτηγό πάνω από 100 μέτρα, άρα δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος ότι κάποιο αυτοκίνητο δεν βγήκε ξαφνικά από έναν παράδρομο κλπ. 

Προσοχή σε έντονα καιρικά φαινόμενα 

Κάθε μέρα πριν ξεκινήσεις την οδήγηση, είναι πολύ χρήσιμο να ελέγχεις τον καιρό ώστε να ξέρεις τι έχεις να περιμένεις κατά τη διάρκεια της διαδρομής σου. 

Ειδικά αν είναι χειμώνας, μην ξεχνάς να ελέγχεις το δελτίο για τυχόν έντονα καιρικά φαινόμενα όπως καταιγίδες, ομίχλη, χιόνι, χαλάζι κλπ, ώστε να είσαι πάντα έτοιμος και προετοιμασμένος να προσπαρμοστείς και να αντιμετωπίσεις οποιαδήποτε δυσκολία. 

Οδήγηση φορτηγού σε θέση άμυνας

Ίσως μία από τις σημαντικότερες συμβουλές που θα ακούσεις, είναι να οδηγείς αμυντικά. Τι εννοούμε με αυτό; 

Εννοούμε η οδηγική σου συμπεριφορά να είναι πάντα τέτοια ώστε να είσαι έτοιμος να αποφύγεις κάποιο αυτοκίνητο που πετάχτηκε απότομα κλπ. Σε αυτό, μεγάλο ρόλο παίζει φυσικά η απόσταση ασφαλείας. Στα φορτηγά το να κρατάς απόσταση ασφαλείας από τους υπόλοιπους οδηγούς στο δρόμο είναι μεγάλη υπόθεση. 

Είναι προφανές ότι ο όγκος του φορτηγού δεν σου επιτρέπει ξαφνικούς ελιγμούς για να προλάβεις την τελευταία στιγμή κάποιο ατύχημα, για αυτό κράτα την απαραίτητη απόσταση ώστε να έχεις χρόνο να αποφύγεις ο,τι χρειάζεται. 

Truck Driving in Heavy Rain

Παράμεινε στη λωρίδα σου

Η οδήγηση του φορτηγού στον αυτοκινητόδρομο θα πρέπει να είναι όσο πιο σταθερή και προβλέψιμη γίνεται. Η αλλαγή λωρίδας δεν είναι κάτι που μπορείς να κάνεις συνεχώς, όπως με ένα αυτοκίνητο ή μία μηχανή. Με το φορτηγό, διάλεξε μία λωρίδα και κινήσου σε αυτήν αφήνοντας τον υπόλοιπο δρόμο ανοιχτό για τους άλλους οδηγούς να κινηθούν και να αλλάζουν λωρίδες όσο απότομα κι αν θέλουν. Αν παρόλα αυτά χρειαστεί να αλλάξεις λωρίδα, κάνε το με μεγάλη προσοχή και μην ξεχνάς τις τυφλές γωνίες. 

Κάνε συχνά διαλείμματα 

Ως επαγγελματίας οδηγός φορτηγού θα πρέπει να γνωρίζεις ότι τα διαλείμματα κατά την οδήγηση είναι πολύ σημαντικά. Σταμάτα με ασφάλεια στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, περπάτα για να ξεμουδιάσεις, κάνε διατάσεις, τίναξε τα πόδια σου για να ξεπιαστούν. Η πολύωρη οδήγηση καταπονεί σε μεγάλο βαθμό το σώμα και εσύ χρειάζεται να είσαι σε καλή κατάσταση ώστε να αντέχεις τα μεγάλα ταξίδια με το φορτηγό. Με την ευκαιρία, όσο κάνεις διάλειμμα μπορείς να τσεκάρεις και το φορτηγό, αν στάζουν λάδια, αν τα λάστιχα είναι οκ κλπ. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved