Πώς να επιλέξεις το σωστό λιπαντικό λάδι κινητήρα για το αυτοκίνητό σου

Πώς να επιλέξεις το σωστό λιπαντικό λάδι κινητήρα για το αυτοκίνητό σου

Αν είσαι οδηγός, ή έχεις τουλάχιστον μία οποιαδήποτε επαφή με τον κόσμο των αυτοκινήτων, προφανώς γνωρίζεις ότι το λάδι για τον κινητήρα είναι βασικό και προαπαιτούμενο για τη σωστή και ομαλή λειτουργία του. 

Όμως, είναι όλα τα λάδια το ίδιο; Ποιο λιπαντικό λάδι να επιλέξω; Παίζει ρόλο το καύσιμο για το ποιο λιπαντικό λάδι χρειάζεται ο κινητήρας μου; 

Αυτές και άλλες τόσες απορίες θα λύσουμε στο σημερινό μας άρθρο παρακάτω ώστε να μάθεις όλα όσα χρειάζεται για να βρεις το ιδανικό λιπαντικό λάδι για τον κινητήρα του αυτοκινήτου σου!

Add engine oil.

Πώς επιλέγω το σωστό λιπαντικό λάδι για τον κινητήρα μου; 

Σε πρώτη φάση, αυτό που θα πρέπει να επιβεβαιώσεις είναι ότι το λάδι που χρησιμοποιείς ή σκέφτεσαι να βάλεις στον κινητήρα του αυτοκινήτου σου, συμβαδίζει με τα διεθνή πρότυπα ACEA, API, ILSAC, JASO αλλά και τις προδιαγραφές που καθορίζει ο κάθε κατασκευαστής. 

Για αυτό, έλεγξε πρώτα το εγχειρίδιο του αυτοκινήτου σου ώστε να βρεις τις σωστές προδιαγραφές συντήρησης του μοντέλου του αυτοκινήτου σου κι έτσι να προμηθευτείς το σωστό λιπαντικό λάδι. 

Πρόσεξε τα νούμερα οξείδωσης του λιπαντικού

Ακόμα ένα στοιχείο που πρέπει να ελέγξεις ώστε να βρεις το κατάλληλο για το αυτοκίνητό σου λιπαντικό λάδι, είναι το ιξώδες, ή αλλιώς τα νούμερα οξείδωσης που αναφέρει η συσκευασία. Το ιξώδες μας δείχνει το πόσο παχύρευστο είναι το λάδι. 

Στο manual του κατασκευαστή του αυτοκινήτου σου υπάρχουν τα ακριβή ποσοστά ιξώδους που ταιριάζουν στον κινητήρα. Πριν επιλέξεις λοιπόν ένα νέο λιπαντικό λάδι για το κινητήρα του αυτοκινήτου σου, βρες τα κατάλληλα νούμερα. 

Αν βάλεις λάδι με διαφορετικό ιξώδες από αυτό που θέλει ο κινητήρας, τότε η λίπανση των μερών του κινητήρα δεν θα γίνει όσο γρήγορα χρειάζεται με την εκκίνηση του αυτοκινήτου και το πιθανότερο είναι να δημιουργηθούν σταδιακά φθορές και ζημιές.  

Car mechanic pours new car oil into the engine from a plastic tank in a car workshop.

Τι θα γίνει αν βάλω λιπαντικό λάδι βενζινοκινητήρα σε κινητήρα πετρελαίου; 

Είναι εντελώς λάθος να χρησιμοποιούμε στον κινητήρα μας λιπαντικό λάδι που έχει παραχθεί για άλλου τύπου κινητήρα. Αν βάλουμε λοιπόν λιπαντικό λάδι βενζινοκινητήρα σε κινητήρα πετρελαίου, το πιθανότερο είναι να προκληθούν διαβρώσεις στο υλικό / μέταλλο του κινητήρα, αφού δεν θα υπάρχει το προαπαιτούμενο ιξώδες. 

Άρα, στις προδιαγραφές που πρέπει να ελέγξουμε πριν αγοράσουμε λιπαντικό λάδι, είναι και το για τι τύπο κινητήρα προορίζεται. 

Ποια διαφορετικά λιπαντικά λάδια υπάρχουν; Ποιες οι διαφορές τους; 

Ορυκτέλαια 

Τύπος λιπαντικού που δεν ταιριάζει στους περισσότερους σύγχρονους κινητήρες., καθώς δεν προσφέρει την λίπανση που απαιτείται. Έχει υψηλό ιξώδες και όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία του κινητήρα, εξατμίζονται πολύ γρήγορα. 

Συνθετικά

Το συνθετικό λιπαντικό λάδι κινητήρα δεν αλλάζει ανάλογα με την θερμοκρασία. Τα μόριά του διατηρούνται σταθερά τόσο σε χαμηλές όσο και σε υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να προσφέρουν επαρκή λίπανση σε κάθε κατάσταση του κινητήρα. Είναι κατάλληλα λοιπόν τόσο σε ζεστά όσο και πολύ κρύα κλίματα. 

Ημι-συνθετικά

Είναι μείγματα ορυκτελαίων και συνθετικών λιπαντικών, ύστερα από ειδικές επεξεργασίες και τεχνικές διεργασίες. Έχουν υψηλότερα ποσοστά απόδοσης από τα ορυκτέλαια, δεν διαφοροποιούνται ανάλογα με τη θερμοκρασία και είναι πιο οικονομικά από τα συνθετικά λιπαντικά λάδια. 

Mechanic wipes the engine oil level dipstick

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζω τα λάδια στο αυτοκίνητό μου;

Κάθε αυτοκίνητο είναι διαφορετικό. Για αυτό ποτέ δεν πρέπει να κάνεις κάτι, πριν το σιγουρέψεις. Ακόμα και το να αλλάξεις τα λάδια του αυτοκινήτου σου, είναι μία διαδικασία που πρέπει να γνωρίζεις την κατάλληλη χρονική στιγμή για να το κάνεις. 

Έλεγξε λοιπόν το εγχειρίδιο του κατασκευαστή και ψάξε να βρεις τι λέει για την αλλαγή των λαδιών. Συνήθως, οι περισσότεροι κατασκευαστές συνιστούν την αλλαγή των λαδιών με χιλιομετρικές προϋποθέσεις. 

Παρόλα αυτά, η οδηγική συμπεριφορά ενός οδηγού μπορεί να προκαλέσει την ανάγκη ανανέωσης του λιπαντικού νωρίτερα από αυτό που προτείνει ο κατασκευαστής. Για αυτό έχε τα μάτια σου ανοιχτά και για τις ενδείξεις στο ταμπλό αλλά και σε αυτά που σου λέει ο τεχνικός στο συνεργείο. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved