Air Condition Αυτοκινήτου: Τα κυριότερα προβλήματα και συμβουλές για καλύτερη συντήρηση

Air Condition Αυτοκινήτου: Τα κυριότερα προβλήματα και συμβουλές για καλύτερη συντήρηση

Το air condition είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που εξοπλίζουν το εσωτερικό του αυτοκινήτου σου. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, προσφέρει άνετη οδήγηση, δημιουργώντας ευχάριστες συνθήκες τόσο για τον οδηγό, όσο και για τους υπόλοιπους επιβάτες σε ολόκληρη την καμπίνα του αυτοκινήτου.

Ωστόσο, όπως και κάθε άλλο κομμάτι του εξοπλισμού ενός αυτοκινήτου, έτσι και το air condition χρειάζεται συντήρηση και σωστή χρήση, για να μπορέσει να φτάσει στο μέγιστο της απόδοσης και της λειτουργίας του. 

Παρακάτω, θα λύσουμε τις συχνότερες βλάβες που ενδέχεται να προκύψουν στο κλιματιστικό του αυτοκινήτου μας και θα αναφερθούμε στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προλάβουμε την πλειοψηφία των προβλημάτων με την κατάλληλη συντήρηση. 

Πώς λειτουργεί το air condition ενός αυτοκινήτου; 

man touching air conditioner switch in car
man touching air conditioner switch in car

Όπως είπαμε, το κλιματιστικό της καμπίνας αποτελεί ένα από τα βασικά μέρη του απαραίτητου σύγχρονου εξοπλισμού ενός αυτοκινήτου, αφού συμβάλλει στην ομαλή, άνετη και ασφαλή οδήγηση. 

Όμως, αυτό που πολλοί αγνοούν είναι το γεγονός ότι το air condition του αυτοκινήτου, σε αντίθεση με αυτό που όλοι έχουμε σπίτι μας, λειτουργεί με τροφοδότηση από τον κινητήρα. Έτσι, όσο καλύτερη είναι η υγεία του κινητήρα, τόσο καλύτερα προσφέρεται ως τροφοδοτικό για την αδιάκοπη λειτουργία όλων των στοιχείων που συναποτελούν το κλιματιστικό καμπίνας. 

Για να αναφερθούμε όμως στον τρόπο λειτουργίας του air condition, είναι προτιμότερο να αναλύσουμε το κάθε επιμέρους στοιχείο ξεχωριστά και το τι ακριβώς επιτελεί. 

Από τι εξαρτήματα αποτελείται το air condition του αυτοκινήτου μου;

Αρχικά, όπως αναφέρθηκε, απαραίτητος για την λειτουργία του air condition είναι ο κινητήρας του αυτοκινήτου. Αυτός, αφού δεχθεί την απαραίτητη ποσότητα ψυκτικού υγρού έως την στάθμη που προβλέπεται, διοχετεύει ένα μέρος του υγρού αυτού για την ομαλή λειτουργία του κλιματιστικού. 

Μέσα από κλειστό σύστημα, το ψυκτικό υγρό, μετατρέπεται σε αέριο και εν τέλει ψυχραίνεται ώστε να δροσίσει ολόκληρη την καμπίνα. Αναλυτικά: 

 • ένας συμπιεστής, όπως φανερώνει και το όνομά του, συμπιέζει το αέριο και το προωθεί στο υπόλοιπο σύστημα – με πρώτη στάση: τον συμπυκνωτή. 
 • ο συμπυκνωτής λαμβάνει το αέριο, το οποίο φτάνει σε υψηλή θερμοκρασία, αφαιρεί τη θερμότητα μέσω αγωγών και στη συνέχεια υγροποιείται. 
 • ο στεγνωτήρας/ξηραντήρας/αφυγραντήρας σε αυτό το στάδιο αφαιρεί την περισσότερη ποσότητα υγρασίας από το ψυκτικό και παράλληλα το φιλτράρει για την απομόνωση και ολική απομάκρυνση τυχόν σωματιδίων. 
 • Μέσα από την βαλβίδα εκτόνωσης/θερμικής διαστολής περνάει το ψυκτικό στον αποστακτήρα/ εξατμιστή και ανάλογα με τη θερμοκρασία αυξάνει ή μειώνει τη ροή για καλύτερο έλεγχο της τροφοδοσίας του συστήματος. 
 • Η εξάτμιση (ή αλλιώς αποστακτήρας) είναι το εξάρτημα του κλιματιστικού που απελευθερώνει το ψυκτικό με χαμηλή πίεση, συμβάλλοντας στην ανταλλαγή θερμότητας μεταξύ του ψυκτικού του συστήματος air condition και του αέρα στο περιβάλλον και στην ολική αεριοποίηση του ψυκτικού.
 • Μέσω ανεμιστήρα ο αέρας πλέον από τους αεραγωγούς απελευθερώνεται στο εσωτερικό της καμπίνας του αυτοκινήτου, δροσίζοντας τους επιβάτες. 

Ποια είναι τα συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας οδηγός με το κλιματιστικό του αυτοκινήτου του; 

Το air condition δεν βγάζει κρύο αέρα

Η θερμοκρασία έξω αγγίζει τους 40 βαθμούς. Μπαίνεις στο αυτοκίνητο σου και δεν βλέπεις την ώρα να ανοίξεις το κλιματιστικό. Κι όμως, ενώ έχεις ήδη ξεκινήσει την οδήγηση και περιμένεις να δροσιστείς…κάτι πάει λάθος. 

Η απάντηση στο ιδιαίτερα συχνό αυτό πρόβλημα είναι ότι πιθανότατα το ψυκτικό υγρό/ φρέον έχει τελειώσει, κάνοντας ολόκληρο το υδραυλικό και κλιματιστικό σύστημα να μην λειτουργούν.

Βρώμικα φίλτρα αέρα

Dirty air filter
Dirty air filter

Αυτό που σίγουρα θα καταλάβεις από την περίεργη οσμή και τη μειωμένη ποιότητα του αέρα είναι το γεγονός ότι τα φίλτρα αέρα του κλιματιστικού είναι βρώμικα, έως και βουλωμένα. 

Φυσικά, κάτι τέτοιο εμποδίζει το σύστημα του air condition να δουλέψει ομαλά και να προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες οδήγησης στο εσωτερικό της καμπίνας, αφού ένα βουλωμένο φίλτρο μπορεί να φτάσει σε σημείο να προκαλέσει τσούξιμο στα μάτια, δυσκολία στην αναπνοή κ.α. 

Κομμένος ιμάντας του συμπιεστή 

Ο συμπιεστής/ κομπρεσέρ που είπαμε ότι τροφοδοτείται από τον κινητήρα για να “πάρει μπρος” και να προωθήσει το αέριο στο υπόλοιπο σύστημα του κλιματιστικού, όταν βρίσκεται σε καλή κατάσταση προκαλεί έναν συγκεκριμένο ήχο κατά την ενεργοποίηση του air condition. 

Όταν, λοιπόν, ανοίγεις το κλιματιστικό και δεν ακούς τον χαρακτηριστικό αυτόν ήχο, το πιθανότερο είναι ότι ο ιμάντας του συμπιεστή έχει κοπεί και  έτσι δυσχεραίνεται η διαδικασία ολόκληρου του κλιματιστικού. 

Δυσλειτουργία του συμπιεστή/ κομπρεσέρ  

Όπως και στην πρώτη περίπτωση βλάβης, για οποιαδήποτε δυσλειτουργία του συμπιεστή το πιθανότερο είναι πως οφείλεται το ψυκτικό υγρό που έχει τελειώσει αναγκάζοντας τον συμπιεστή να υπερλειτουργήσει ώστε να προσφέρει την ίδια απόδοση, χωρίς τα κατάλληλα εφόδια. Το αποτέλεσμα φυσικά είναι ολική βλάβη. 

Στην προκειμένη περίπτωση, οι περισσότεροι οδηγεί, νομίζοντας ότι το κλιματιστικό απλώς δεν έχει απόδοση, αυξάνουν την ένταση του, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την λειτουργία του συμπιεστή/κομπρεσέρ. 

Τί περιλαμβάνει η σωστή συντήρηση του κλιματιστικού του αυτοκινήτου μου; 

Για την διατήρηση του air condition του αυτοκινήτου στην άριστη αρχική του κατάσταση αλλά και την πρόληψη δυσλειτουργιών που κωλύουν την άνετη οδήγηση με καθαρό και δροσιστικό αέρα, χρειάζεται να ακολουθούμε μερικές βασικές πρακτικές ώστε να μεγιστοποιήσουμε την διάρκεια ζωής του. 

Male mechanic refills air condition, car service
Male mechanic refills air conditioner, car service
 • Ενεργοποίησε το air condition σε συχνή βάση, μία φορά τον μήνα για 10 λεπτά, ακόμα και τους χειμερινούς μήνες που δεν απαιτείται η καθημερινή λειτουργία του. 
 • Έχε το νου σου στο ψυκτικό υγρό/φρέον για την απαραίτητη αντικατάσταση του. 
 • Στο πλύσιμο του αυτοκινήτου, μην ξεχάσεις να καθαρίσεις και να φυσήξεις με προσοχή και επιμέλεια τον ψυκτήρα. 
 • Ρίξε καθαριστικό στους αεραγωγούς και στο φίλτρο της καμπίνας. 
 • Περιόρισε τον καπνό τσιγάρου καθώς επικάθεται στο φίλτρο και συχνά εμποδίζει την λειτουργία των φίλτρων. 
 • Μην οδηγείς με ανοιχτά παράθυρα και ενεργοποιημένο το air condition.
 • Μην αμελείς τη τακτική και σωστή συντήρηση. Βρες το συνεργείο σου και επισκέψου το τώρα!
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved