Είσαι Νέος Οδηγός; Να τι πρέπει να ξέρεις

Είσαι Νέος Οδηγός; Να τι πρέπει να ξέρεις 

Μόλις πήρες το δίπλωμά σου και είσαι ένας νέος οδηγός; 

Νιώθεις έτοιμος ή φοβισμένος για αυτή τη νέα σου αρχή; 

Πόσο πραγματικά έτοιμος είσαι για να βγεις στο δρόμο; 

Η οδήγηση είναι μία ικανότητα που έρχεται με τον καιρό. Όποιον κι αν ρωτήσεις, όλοι θα σου πουν ότι μόνο με το δίπλωμα δεν γνωρίζεις 100% πώς να συμπεριφέρεσαι στον δρόμο με τη μέγιστη ασφάλεια.

Τι πρέπει λοιπόν να γνωρίζεις ως νέος οδηγός; 

“Ν” για ένα χρόνο!

Αρχικά, αφού πάρεις το δίπλωμά σου κι έχεις ένα αυτοκίνητο (δικό σου ή της οικογένειας) για να κάνεις εξάσκηση, θα πρέπει να κολλήσεις στο τζάμι το γνωστό σε όλους μας “Ν”. Το σήμα αυτό θα πρέπει να βρίσκεται για 1 χρόνο στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου που οδηγείς, βάσει νόμου

Αν δεν το κάνεις, το πρόστιμο ανέρχεται στα 20 ευρώ, αλλά ποιος ο λόγος να το παραλείψεις; 

Άλλωστε με τον τρόπο αυτό, ενημερώνεις και όλους τους άλλους οδηγούς στο δρόμο ότι δεν έχεις χρόνια εμπειρία και θα πρέπει να είναι πιο υπομονετικοί. 

Learner driver with instructor in car

Δήλωση στην ασφάλεια

Αν το αυτοκίνητο που οδηγείς δεν είναι δικό σου, θα πρέπει να κάνεις κάποιες διαδικασίες ώστε να δηλωθείς στην ασφάλεια ως δεύτερος οδηγός. 

Αν δεν το κάνεις, κάθε φορά που οδηγείς το αμάξι θα θεωρείσαι ανασφάλιστος, το πρόστιμο για τον ιδιοκτήτη θα είναι μεγάλο και το πιθανότερο είναι να υπάρξει ποινική δίωξη προς το πρόσωπό σου. Σίγουρα λοιπόν δεν αξίζει να το παραλείψεις. 

Συνήθεια και άνεση στο αυτοκίνητο 

Ως νέος οδηγός, λογικό είναι να μην αναγνωρίζεις με ευκολία όλα τα λαμπάκια που έχει το αυτοκίνητο σου στο ταμπλό, όλα τα κουμπιά που βλέπεις κ.ο.κ. Για το δικό σου καλό λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό να μάθεις καλά το αυτοκίνητο που οδηγείς, ώστε να νιώθεις μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια μέσα σε αυτό. Αν σε κάποια διαδρομή για παράδειγμα σου ανάψει το λαμπάκι του κινητήρα, θα πρέπει να ξέρεις τι είναι και τι πιθανόν σημαίνει. 

Happy driver with safety belt fastened

Τα απαραίτητα πάντα στο αυτοκίνητο 

Υπάρχουν μερικά αντικείμενα που όλοι οι οδηγοί με βάση τη νομοθεσία πρέπει να έχουν πάντοτε μαζί τους στο αυτοκίνητο ανά πάσα στιγμή. Ως νέος οδηγός λογικό είναι να μην τα ξέρεις, για αυτό διάβασε εδώ τη σχετική λίστα με όλα όσα πρέπει να βάλεις μέσα στο αυτοκίνητό σου. 

Είναι πρακτικά μία λίστα με αντικείμενα και αξεσουάρ πρώτης ανάγκης, που σε περίπτωση ατυχήματος σίγουρα θα σου χρειαστούν. Για αυτό προετοιμάσου ώστε να είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις κάθε κατάσταση. Άλλωστε, σε οποιοδήποτε έλεγχο, αν δεν έχεις στο αυτοκίνητο σου προειδοποιητικό τρίγωνο, γιλέκο, πυροσβεστήρα, φαρμακείο κλπ το έχεις σίγουρο το πρόστιμο! 

Η σωστή συμπεριφορά σημαίνει ασφάλεια

Αυτονόητο αλλά πολλά βλέπουν τα μάτια μας καθημερινά. Ως νέος οδηγός προτεραιότητά σου θα πρέπει να είναι να συνυπάρχεις με τους υπόλοιπους οδηγούς στον δρόμο, τους περαστικούς κλπ. 

Θυμήσου ότι τώρα είσαι μόνος σου στον δρόμο και δεν υπάρχει δίπλα σου ο δάσκαλος να σε “ξελασπώσει” από κάποια απροσεξία. Ακολούθησε κατά γράμμα τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, μην χρησιμοποιείς κινητό όσο οδηγείς, μην οδηγείς μεθυσμένος και μην προσπαθείς να αναδείξεις τις ικανότητες σου στους φίλους σου. Ο πιο έξυπνος είναι αυτός που οδηγεί με ασφάλεια και γυρίζει σπίτι του σώος και αβλαβής. 

Για αυτό, δώσε το 100% της σημασίας σου στο τι γίνεται στον δρόμο και σιγά σιγά θα αποκτήσεις κι εσύ την εμπειρία πίσω από το τιμόνι! 

Driver
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved