Ψαλίδια Αυτοκινήτου – πότε χρειάζονται αλλαγή και πόσο κοστίζει

Ψαλίδια Αυτοκινήτου – πότε χρειάζονται αλλαγή και πόσο κοστίζει

Όπως έχουμε ξαναπεί, ένα από τα σημαντικότερα συστήματα ενός αυτοκινήτου είναι το σύστημα ανάρτησης. Στόχος του συστήματος αυτού είναι η εξομάλυνση των ταλαντώσεων που δέχεται ένα αυτοκίνητο κατά την κίνησή του ώστε να περιορίζεται η καταπόνηση και η επιβάρυνση ολόκληρου του αυτοκινήτου. 

Βασικό εξάρτημα στο σύστημα ανάρτησης ενός αυτοκινήτου είναι τα ψαλίδια. 

Τι είναι τα ψαλίδια του αυτοκινήτου; 

Τα ψαλίδια του συστήματος ανάρτησης ενός αυτοκινήτου είναι δύο εξαρτήματα, πιο συγκεκριμένα δύο βραχίονες που τοποθετούνται στις αναρτήσεις μπροστά και συνδέουν τους τροχούς με το σασί του αυτοκινήτου. Η ονομασία τους προέρχεται από το σχήμα των βραχιόνων που μοιάζουν με ένα ανοιχτό ψαλίδι. 

Competent mechanic in blue overalls repairing car suspension

Ποια η σημασία των ψαλιδιών σε ένα αυτοκίνητο; 

Μέσω της τεχνολογίας των ψαλιδιών, γίνεται δυνατή και εύκολη η ανεξαρτησία των κινήσεων των τροχών από το υπόλοιπο αμάξωμα του αυτοκινήτου. Για παράδειγμα, κατά την οδήγηση, όταν το οδόστρωμα παρουσιάζει ανωμαλίες, τα ψαλίδια εξασφαλίζουν την επαφή των τροχών με τον δρόμο ανά πάσα στιγμή ακόμη κι όταν πέφτουμε σε λακκούβες κλπ. 

Ενώ όμως τα ελαστικά διατηρούν την επαφή τους με το οδόστρωμα, το υπόλοιπο αυτοκίνητο ταλαντώνεται, χωρίς να επιβαρύνεται, να τραντάζεται και να φθείρεται. Άλλωστε, αυτός είναι εν τέλει και ο στόχος ολόκληρου του συστήματος ανάρτησης. 

Παράλληλα, χάρη στα ψαλίδια, εξασφαλίζεται και η άνεση του οδηγού και όλων των συνεπιβατών που δεν νιώθουν το τράνταγμα από τις λακκούβες του δρόμου. 

Two mechanic was checking the car suspension.

Πώς θα καταλάβω αν υπάρχει βλάβη στα ψαλίδια του αυτοκινήτου μου; 

Σε γενικές γραμμές, τα προβλήματα του συστήματος ανάρτησης είναι δυνατόν να εντοπιστούν και να διορθωθούν. Δεν υπάρχει δηλαδή φόβος ότι θα υπάρξει βλάβη που δεν θα μπορέσουμε να την καταλάβουμε. 

Ποια είναι λοιπόν τα σημάδια που δείχνουν βλάβη στα ψαλίδια του αυτοκινήτου μου; 

  • Θόρυβος, κυρίως όταν περνάμε πάνω από οδόστρωμα που έχει ανωμαλίες (ο θόρυβος προκαλείται από τα μπαλάκια, οι σύνδεσμοι που ενώνουν τα ψαλίδια με τα υπόλοιπα εξαρτήματα του συστήματος ανάρτησης)
  • Ασταθές τιμόνι που τρέμει 
  • Ανομοιόμορφη φθορά ελαστικού 

Πότε είναι απαραίτητο να αλλάξω τα ψαλίδια του αυτοκινήτου μου; 

Αν παρατηρήσουμε τουλάχιστον ένα από τα παραπάνω “συμπτώματα”, θα πρέπει να επισκεφτούμε το συνεργείο μας για έλεγχο και service. Ακόμα κι αν το πρόβλημα δεν είναι μεγάλο, σταδιακά η ζημιά στα ψαλίδια μπορεί να μεγεθυνθεί και να προκαλέσει κι άλλες ζημιές στο σύστημα ανάρτησης του αυτοκινήτου. 

Car wheel alignment, car care, car suspension check.

Αλλά ακόμη κι αν δεν έχουμε αντιληφθεί κάτι από τα παραπάνω, αν συνηθίζουμε να περνάμε απότομα πάνω από λακκούβες, αν οδηγούμε συχνά off-road, αν το οδηγικό μας στυλ είναι κάπως έντονο, καλό θα ήταν να ελέγχουμε που και που τα ψαλίδια του συστήματος ανάρτησης ώστε να αποκλείσουμε πιθανή φθορά τους από τις πολλές ταλαντώσεις. 

Άλλωστε, δεν είναι απίθανο να “μείνουμε” με το αυτοκίνητο λόγω βλάβης στα ψαλίδια του αυτοκινήτου. Για αυτό καλύτερα να είμαστε σίγουρη ότι βρίσκονται σε καλή κατάσταση, παρά να βρεθούμε εκτός απροόπτου και να χρειαστεί να καλέσουμε οδική βοήθεια! 

Είναι ακριβή διαδικασία το να αλλάξω τα ψαλίδια του αυτοκινήτου μου;  

Σε γενικές γραμμές, η αντικατάσταση των ψαλιδιών ενός αυτοκινήτου δεν είναι πολύ δαπανηρή διαδικασία, αφού τα ψαλίδια δεν είναι πολύ ακριβά ανταλλακτικά. Παρόλα αυτά, το κόστος εξαρτάται από τον τύπο των ψαλιδιών που δέχεται η μάρκα του κάθε αυτοκινήτου. 

Η τιμή τους βέβαια είναι ανάλογη και της ποιότητας τους σε συνδυασμό με τη διάρκεια ζωής τους. Δηλαδή, τα πιο ακριβά ψαλίδια μπορεί να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση για πάνω από 100.000 χλμ. Σε κάθε περίπτωση, ένας διαγνωστικός έλεγχος ανά 50.000χλμ είναι μία ωφέλιμη πρακτική που μπορεί να σώσει ολόκληρο το σύστημα ανάρτησης από φθορές και βλάβες λόγω των φθαρμένων ψαλιδιών! 

Modern SUV Car Suspension Maintenance
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved