Πότε πρέπει να αλλάξω την εξάτμιση της μηχανής μου; – Συχνές Ερωτήσεις

Πότε πρέπει να αλλάξω την εξάτμιση της μηχανής μου; – Συχνές Ερωτήσεις

Ναι, η εξάτμιση της μηχανής σου δεν είναι απλώς ένα εξάρτημα που δεν χρειάζεται να του δίνεις και πολλή σημασία. Όλοι γνωρίζουμε τη μεγάλη σημασία του καταλύτη και της εξάτμισης τόσο σε ένα αυτοκίνητο όσο και σε μία μηχανή, για αυτό ήρθε η ώρα να μάθουμε και κάποια ακόμη σημαντικά πράγματα. 

Εσύ γνωρίζεις πότε πρέπει να αλλάξεις της εξάτμιση της μηχανής σου; 

Ξέρεις ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν πρόβλημα στην εξάτμιση της μηχανής; 

Παρακάτω θα απαντήσουμε στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με την αλλαγή εξάτμισης στις μηχανές, για να είσαι ενημερωμένος και έτοιμος να πας για αντικατάσταση όταν και αν χρειαστεί! 

motorcycle rear exhaust pipes detail

Χαλασμένη εξάτμιση μηχανής – Όλα τα σημάδια

Πολλά είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, μικρό ή μεγάλο, με την εξάτμιση της μηχανής σου. Πάμε να τα δούμε ένα ένα. 

 • Υπερβολικός θόρυβος 

Ίσως το πιο συχνό σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με μία εξάτμιση είναι ο πολύς θόρυβος ή η αλλαγή του θορύβου που έχουμε συνηθίσει να κάνει. Ο θόρυβος αυτός είτε σημαίνει ότι υπάρχει κάποια τρύπα στην εξάτμιση, είτε ότι κάποια μέρη έχουν σκουριάσει. Σε κάθε περίπτωση, ο υπερβολικός ξαφνικός θόρυβος από την εξάτμιση δεν είναι μία φυσιολογική κατάσταση, για αυτό αν συμβεί θα πρέπει να επισκεφτείς ένα συνεργείο για έλεγχο. 

 • Μειωμένη απόδοση

Εννοείται ότι η κατάσταση της εξάτμισης, επηρεάζει και την απόδοση ολόκληρης της μηχανής. Αν υπάρχει κάποια βλάβη στην εξάτμιση και τα καυσαέρια παγιδευτούν κάπου μέσα στον καταλύτη, προφανώς η απόδοση δεν θα είναι η ίδια. Αν χρειάζεται λοιπόν να πατήσεις πιο έντονα και πιο μέσα το γκάζι για να επιταχύνεις, ενώ μερικούς μήνες πριν η μηχανή γκάζωνε πολύ πιο εύκολα, μάλλον ήρθε η ώρα για αλλαγή εξάτμισης. 

 • Αυξημένη κατανάλωση καυσίμου

Έβαλες χθες βενζίνη και σήμερα χρειάζεται πάλι; Μήπως να ελέγξεις την εξάτμιση της μηχανής σου; Οποιαδήποτε μερική ή ολική βλάβη στον καταλύτη μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στη διαδικασία καύσης της καύσιμης ύλης, με αποτέλεσμα να χρειάζεσαι καθημερινά γέμισμα. Προφανώς αν παρατηρήσεις κάτι τέτοιο, η επίσκεψη στο συνεργείο είναι μονόδρομος. 

 • Διαρροή από την εξάτμιση 

Η εξάτμισης μιας μηχανής με ρωγμές, τρύπες ή/και σκουριά σίγουρα θα εμφανίσει προβλήματα στη λειτουργια της. Αν λοιπόν παρατηρήσεις διαρροή από την εξάτμιση της μηχανής σου, μάλλον ήρθε η ώρα για ολική αντικατάσταση. 

Wheel and exhaust pipe of motorcycle on road

Ποια θα είναι τα οφέλη αν αλλάξω την εξάτμιση της μηχανής μου; 

 • Μεγαλύτερη απόδοση 
 • καλύτερες επιδόσεις
 • Βελτιωμένος ήχος 
 • Προστασία από διαρροές καυσίμου 
 • Μηδενικές εκπομπές καυσαερίων 

Τι να προσέξω πριν αλλάξω εξάτμιση στη μηχανή μου;

 1. Ζήτα τη γνώμη κάποιου ειδικού ώστε να βρεις την κατάλληλη aftermarket εξάτμιση που μπορείς να βάλεις στην μηχανή σου. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί μεταξύ τους τύποι εξατμίσεων για αυτό πρέπει να είσαι σίγουρος ότι αγοράζεις τη σωστή.
 2. Θα πρέπει να επιλέξεις μία aftermarket εξάτμιση που να πληροί όλες τις προϋποθέσεις χρήσης στον δρόμο. Οι εργοστασιακές εξατμίσεις πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία φυσικά πρέπει να έχει και η καινούργια εξάτμιση της μηχανής σου, για να είναι νόμιμη η χρήση της. 
 3. Μετά την τοποθέτηση της νέας aftermarket εξάτμιση στην μηχανή, πήγαινε στο συνεργείο. Εκεί θα πρέπει να κάνουν κάποιες ρυθμίσεις στον κινητήρα ώστε να προσαρμόσουν τη λειτουργία του στα δεδομένα της νέας εξάτμισης. 
close-up
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved