7 πράγματα που κάθε ικανός οδηγός πρέπει να ξέρει

7 πράγματα που κάθε ικανός οδηγός πρέπει να ξέρει

Από τότε που θυμάσαι τον εαυτό σου ασχολείσαι με αμάξια. Ο κόσμος των αυτοκινήτων σε έχει κερδίσει από όταν ακόμα έπαιζες με αυτοκινητάκια. Αυτό είναι το πάθος σου και το ξέρουν όλοι αυτό. Εσύ, όμως, ξέρεις τα 5 πράγματα που κάθε οδηγός που σέβεται τον εαυτό του και την λατρεία του πρέπει να γνωρίζει να χειρίζεται; 

ΑΛΛΑΓΗ ΛΑΔΙΩΝ 

Car maintenance servicing mechanic pouring new oil lubricant into the car engine.selective focus.
Car maintenance servicing mechanic pouring new oil lubricant into the car engine.selective focus.

Ναι, ξέρουμε τι σκέφτεσαι. Φυσικά και δεν αποτελεί αναγκαιότητα να αλλάζεις τα λάδια του αυτοκινήτου σου μόνος σου κάθε φορά. Ωστόσο, το να μπορείς να αλλάζεις τα λάδια του κινητήρα του αυτοκινήτου σου μόνος σου είναι μία διαδικασία που και θα σου εξοικονομήσει χρήματα και δε θα σε αναγκάσει να εμπιστευτείς το αμάξι σου σε κάθε “εξειδικευμένο μηχανικό”. Φυσικά, είναι μία υπόθεση ιδιαίτερα σοβαρή για όλο το μηχανικό σύστημα του αυτοκινήτου και δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αμελείται. 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟΝ ΔΕΙΚΤΗ 

Όσο σημαντικό είναι να ξέρεις να αλλάζεις λάδια, άλλο τόσο αναγκαίο, ίσως και λίγο περισσότερο, είναι να ξέρεις να τα ελέγχεις με τη χρήση ράβδου μέτρησης στάθμης λαδιών. Πέρα από το αν το αμάξι σου έχει όσο λάδι χρειάζεται, θα μπορείς να παίρνεις και μία ιδέα για την ποιότητα του λαδιού αλλά και τον βαθμό συντήρησης του αυτοκινήτου. 

Mechanic checking oil level in a car workshop
Mechanic checking oil level in a car workshop

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗΣ 

Ελέγχοντας συχνά τα ελαστικά του αυτοκινήτου σου, είναι εύκολο να προλάβεις προβλήματα που ενδέχεται να παρουσιαστούν. Μαθαίνοντας να αναγνωρίζεις τις αλλαγές στα πέλματα των ελαστικών και την ανομοιόμορφη φθορά τους, είσαι πλέον ικανός να αναγνωρίζεις ζητήματα στην ευθυγράμμιση τους και να μην ψάχνεις άσκοπα για προβλήματα που δεν υπάρχουν.

ΑΛΛΑΓΗ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ 

Οδηγείς συχνά με υψηλές ταχύτητες; Αντιλαμβάνεσαι κραδασμούς την ώρα της οδήγησης; Παρατηρείς ανομοιόμορφη φθορά των ελαστικών; Έχουν περάσει πάνω από 5 χρόνια από όταν ασχολήθηκες μαζί τους; Μάλλον ήρθε η ώρα να αξιοποιήσεις μία ρεζέρβα, μία διαδικασία που με λίγη εξοικείωση θα μπορείς να κάνεις και μόνος σου. Τα απαραίτητα βήματα που χρειάζεται να ακολουθήσεις είναι συγκεκριμένα και με λίγη συγκέντρωση τίποτα δε θα πάει στραβά. Ίσως η πιο απαιτητικη και σημαντική διαδικασία κατα τη διάρκεια αλλαγής ελαστικών είναι να μάθεις ποια είναι τα κατάλληλα ελαστικά που προτείνονται από τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου σου. Για να αναζητήσεις όμως τα ιδανικά για τον δικό σου τύπο αυτοκινήτου, το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να μάθεις να διαβάζεις τις ενδείξεις και τους κωδικούς που όλα τα ελαστικά αναγράφουν στα πλαϊνά τμήματα τους.

Changing a flat car tire in the backyard.
Changing a flat car tire in the backyard.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΙΕΣΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ 

Για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των ελαστικών, περισσότερη σταθερότητα κατά την οδήγηση αλλα και εξοικονόμηση καυσίμου, είναι απαραίτητη η ρύθμιση της πίεσης των ελαστικών στα σωστά επίπεδα. Συνιστάται από πολλούς ειδικούς ο έλεγχος της πίεσης των ελαστικών κάθε μήνα και είναι μία εργασία που εύκολα ο κάθε οδηγός μπορεί να βγάλει εις πέρας, ακολουθώντας τα κατάλληλα βήματα και μερικές στοχευμένες συμβουλές. 

ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΠΟΥΖΙ 

Ίσως ένα από τα σημαντικότερα εξαρτήματα του αυτοκινήτου σου είναι το μπουζί, αυτό που παράγει την σπίθα για την καύση του καυσίμου. Εκτός αν έχεις ένα 100% ηλεκτρικό αυτοκίνητο, σίγουρα το αμάξι σου διαθέτει μπουζί και είναι απολύτως αναγκαίο να μπορείς να αναγνωρίσεις σε τι κατάσταση βρίσκεται και πότε χρειάζεται αντικατάσταση για πρόληψη πιθανών βλαβών του κινητήρα.

Car spark plugs and wires on the table closeup
Car spark plugs and wires on the table closeup

ΦΟΡΤΙΣΗ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ 

Η τελευταία βασική διαδικασία για έναν οδηγό, που αποτελεί αναγκαία υπόθεση για ένα αμάξι είναι η φόρτιση της μπαταρίας, όταν η τάση της είναι πεσμένη. Η διαδικασία αυτή δεν αποτελεί δύσκολο εγχείρημα και ο καθένας μπορεί να επαναφέρει την τάση της μπαταρίας στα απαιτούμενα πλαίσια (όχι κάτω από 12.3 Volt). Λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, με τον προαπαιτούμενο ειδικό εξοπλισμό για κάθε τύπο αυτοκινήτου και ακολουθώντας πιστά, συντονισμένα και προσεκτικά τα βήματα της διαδικασίας, η φόρτιση μιας μπαταρίας μπορεί να επιτευχθεί εύκολα και απλά χωρίς τη βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού. 

Daily car check,Check out the distilled car battery.
Daily car check,Check out the distilled car battery.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved