Τι πρέπει να έχεις στο αυτοκίνητο πάντα μαζί σου;

Τι πρέπει να έχεις στο αυτοκίνητο πάντα μαζί σου; 

Όταν είμαστε στον δρόμο, το αυτοκίνητο είναι κάτι σαν το σπίτι μας. Ειδικά όταν πηγαίνουμε ταξίδια, roadtrips ή απλές μονοήμερες αποδράσεις, το αυτοκίνητο μας πρέπει να είναι εφοδιασμένο με όλα τα απαραίτητα πράγματα που ενδεχομένως να χρειαστούμε. 

Πάμε λοιπόν να δούμε τη λίστα με όλα όσα πρέπει να έχεις στο αυτοκίνητο σου και σημείωσε αυτά που έχεις παραλείψει και πρέπει να τα πάρεις από αύριο μαζί! 

Έγγραφα (άδεια οδήγησης, δίπλωμα οδήγησης, συμβόλαιο ασφάλειας αυτοκινήτου)

Το δίπλωμά σου, η άδεια οδήγησης και η ασφάλεια του αυτοκινήτου είναι τα έγγραφα που θα πρέπει να υπάρχουν πάντα στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου σου. Αυτό άλλωστε το μαθαίνουμε όλοι, όταν διαβάζουμε τη θεωρία για την απόκτηση του διπλώματός μας. 

Close up shot of a female hand holding blank plastic card, woman sitting in car and showing license

Σε περίπτωση ελέγχου αυτά είναι τα πρώτα στοιχεία που θα σου ζητήσει η τροχαία. 

Μαζί με τα έγγραφα αυτά, στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου σου, καλό είναι να υπάρχει κι ένας χάρτης.

Τρίγωνο και γιλέκο 

Το να έχεις στο αυτοκίνητό σου ένα προειδοποιητικό τρίγωνο και ένα φωσφορίζον γιλέκο, είναι απαραίτητο βάσει του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. 

Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί όσο βρίσκεσαι στο δρόμο. Γι’ αυτό καλύτερα να είναι 100% προετοιμασμένος, παρά να βρεθείς σε μία κατάσταση χωρίς να γνωρίζεις τι να κάνεις. 

Έχει λοιπόν μαζί σου το απαραίτητο προειδοποιητικό τρίγωνο και το φωσφορίζον γιλέκο, ώστε σε έκτακτη περίπτωση που μείνεις με το αυτοκίνητο σου, να μπορούν οι υπόλοιποι οδηγοί να σε διακρίνουν από μακριά. Έτσι θα μπορέσεις να αποφύγεις τυχόν ατυχήματα. 

A man putting a warning triangle behind his car

Φαρμακείο 

Το φαρμακείο είναι άκρως απαραίτητο να υπάρχει μέσα σε κάθε αυτοκίνητο, ειδικά όταν πρόκειται να πας κάποιο ταξίδι. Για να μην χρειάζεται να οργανώνεις όμως κάθε φορά ένα νέο βαλιτσάκι – φαρμακείο, φτιάξε ένα πακέτο με τα βασικά πράγματα για πρώτες βοήθειες (μπεταντίν, τσιρότο, οινόπνευμα, βαμβάκι, ντεπόν κλπ) και άφησε το μέσα στο πόρτ μπαγκάζ. 

Έτσι, θα είσαι σίγουρος ότι πάντα θα έχεις προληπτικά τα απαραίτητα στοιχεία ενός φαρμακείου, ενώ το μόνο που θα πρέπει να ελέγχεις κάθε τόσο, είναι η ημερομηνία λήξης των φαρμάκων που έχεις μαζί.  

Female hands and first aid medical kit on gray textured background

Αντιολισθητικές αλυσίδες 

Στον βασικό εξοπλισμό ενός αυτοκινήτου, ανήκουν φυσικά και οι αντιολισθητικές αλυσίδες. Αν μένεις σε ορεινή περιοχή που ρίχνει πυκνό και πολύ χιόνι κάθε χειμώνα ή αν σκοπεύεις να πας ένα μακρινό χειμερινό ταξίδι σε περιοχές με χιόνια, μην αμελήσεις σε καμία περίπτωση τις αντιολισθητικές αλυσίδες. Είναι πραγματικά σωτήριες αν τύχει και κολλήσει το αυτοκίνητο μέσα στο χιόνι και τον πάγο. 

Επίσης, οι αντιολισθητικές αλυσίδες μπορούν να σε βοηθήσουν να ξεκολλήσεις και από τη λάσπη. Για αυτό καλύτερο είναι να τις έχεις πάντα στο πορτ μπαγκάζ, ανεξάρτητα με τον καιρό, την εποχή ή την περιοχή που οδηγείς. 

Πυροσβεστήρας για το αυτοκίνητο

Σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ., ο πυροσβεστήρας πρέπει απαραίτητα να υπάρχει σε κάθε αυτοκίνητο που κυκλοφορεί στο δρόμο. Σε περίπτωση πυρκαγιάς, μόνο με τη χρήση του πυροσβεστήρα θα μπορέσεις έγκαιρα να σβήσεις τη φωτιά ώστε να μην υπάρξει μεγάλος κίνδυνος για εσένα ή τους συνεπιβάτες σου. 

Closeup of red fire extinguishers

Η πυροσβεστική δεν μπορεί να είναι πάντα δίπλα σου, για αυτό έχε τον πυροσβεστήρα μαζί σου κάθε μέρα. 

Ρεζέρβα και γρύλος / εργαλεία 

Σε πόσους έχεις συμβεί να μείνουν από λάστιχο; Σε πάρα πολλούς! 

Για αυτό το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, είναι να έχουμε πάντα μαζί μας μία ρεζέρβα, ώστε να αντικαταστήσουμε το ελαστικό μας σε περίπτωση που σκάσει, μέχρι να βρούμε το κοντινότερο βουλκανιζατέρ.

Μαζί με την ρεζέρβα όμως, πρέπει να έχουμε κι έναν γρύλο. Χωρίς αυτό, αλλαγή στο σκασμένο λάστιχο με τη ρεζέρβα, δεν μπορεί να γίνει. Για καλό και για κακό, έχε πάντα μαζί σου μία εργαλειοθήκη, με όλα τα αναγκαία κλειδιά και εργαλεία που ενδεχομένως να χρειαστείς ενώ βρίσκεσαι μακριά από το σπίτι, την πόλη ή το κοντινότερο συνεργείο.

Φακός 

Στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου, μαζί με τα απαραίτητα έγγραφα, πρέπει να υπάρχει κι ένας φακός! Ναι μεν τα σύγχρονα κινητά, τα smartphones, έχουν λειτουργία φακού, όμως ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το πότε θα τελειώσει η μπαταρία του κινητού σου. 

Black metallic flashlight or torch

Αυτά είναι τα 7 πράγματα που πρέπει να έχεις πάντα μαζί σου στο αυτοκίνητο 

Η παραπάνω λίστα περιέχει όλα όσα πρέπει να βρίσκονται πάντα σε ένα αμάξι, τόσο για την ασφάλεια του οδηγού, όσο και για τη λειτουργία του αυτοκινήτου. Πόσα από αυτά είχες ξεχάσει να βάλεις στο δικό σου αυτοκίνητο;

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved