Ο συναγερμός του αυτοκινήτου μου ενεργοποιείται χωρίς λόγο. Τι φταίει;

Ο συναγερμός του αυτοκινήτου μου ενεργοποιείται χωρίς λόγο. Τι φταίει; 

Ένας από τους δημοφιλέστερους και αν μη τι άλλο, αποδοτικότερους τρόπους για να προστατεύσει κάποιος το αυτοκίνητό του είναι η εγκατάσταση συναγερμού. Μετά από χρόνια όμως, το σύστημα του συναγερμού μπορεί να εμφανίζει προβλήματα με αποτέλεσμα να δημιουργεί θέματα και στον οδηγό. 

Πολλοί οδηγοί δηλαδή αναφέρουν ότι ο συναγερμός του αυτοκινήτου τους ενεργοποιείται χωρίς λόγο, χωρίς κάποιος επίδοξος ληστής να προσπαθεί να το παραβιάσει. 

Αν έχει συμβεί και σε εσένα, μπορείς να καταλάβεις για τι πράγμα ακριβώς μιλάμε. Αυτός ο ήχος που αμέσως σε κάνει να αγχώνεσαι πως κάποιος ληστεύει το αυτοκίνητό σου, χωρίς πραγματικά να ισχύει. 

Γιατί όμως συμβαίνει; Τι πηγαίνει στραβά και ο συναγερμός ξεκινάει χωρίς λόγο; 

Πάμε να δούμε όλα τα πιθανά σενάρια αναλυτικά. 

Woman control car alarm with mobile phone

Γιατί ενεργοποιείται χωρίς λόγο ο συναγερμός του αυτοκινήτου μου; 

Πρόβλημα με τη μπαταρία 

Μπορεί να μην σου έχει περάσει από το μυαλό, αλλά όλα -το εννοούμε, όλα- εξαρτώνται από την κατάσταση της μπαταρίας του αυτοκινήτου μας. Ακόμα και ο συναγερμός. Το πρώτο λοιπόν πράγμα που πρέπει να σκεφτείς όταν ο συναγερμός ξεκινάει από μόνος του ανεξήγητα, είναι το πότε άλλαξες ή τουλάχιστον τσέκαρες την μπαταρία σου. Αν μάλιστα παρατηρήσεις ότι κατά την εκκίνηση υπάρχει κάποια καθυστέρηση ή δυσκολία, έφυγες για συνεργείο!

Αν θες να μάθεις περισσότερα για την μπαταρία του αυτοκινήτου σου, δες το σχετικό αναλυτικό μας άρθρο εδώ!

Χαλασμένο κλειδί αυτοκινήτου

Το κλειδί fob των σύγχρονων αυτοκινήτων που κλειδώνουν και ξεκλειδώνουν όλες τις πόρτες από μακριά, ενδέχεται μερικές φορές να μην λειτουργεί σωστά. Ειδικά αν το έχετε πολλά χρόνια, αν είναι φθαρμένο ή αν έχει βραχυκυκλώσει το σύστημά του για κάποιο λόγο, δεν είναι απίθανο να δώσει λανθασμένο σήμα στον συναγερμό με αποτέλεσμα αυτός να ενεργοποιηθεί άσκοπα. Αν ισχύει αυτό, τότε η επίλυση του θέματος είναι πολύ απλή και συνήθως χρειάζονται καινούργιες μπαταρίες και επαναπρογραμματισμός. 

Car keys in a lock.

Χαλασμένοι αισθητήρες συναγερμού 

Ο τρόπος λειτουργίας του συναγερμού βασίζεται στην ευαισθησία κάποιων αισθητήρων που τοποθετούνται σε συγκεκριμένα σημεία του αυτοκινήτου μας. 

Αν οι αισθητήρες αυτοί είναι φθαρμένοι ή υπερευαίσθητοι, είναι λογικό ο συναγερμός να ενεργοποιείται ακόμα κι όταν δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος. Στην περίπτωση αυτή, η επίσκεψη σε ένα ηλεκτρολογείο είναι απαραίτητοι ώστε να γίνει εκ νέου εγκατάσταση του συναγερμού με αντικατάσταση αισθητήρων. 

Φθαρμένα καλώδια μηχανισμού

Ο συναγερμός που εγκαθιστούμε στο αυτοκίνητό μας είναι ένα ηλεκτρολογικό aftermarket σύστημα. Άρα, για να λειτουργήσει απαιτούνται καλωδιώσεις. 

Οι καλωδιώσεις αυτές είτε λόγω κακής ποιότητας, είτε λόγω πολύχρονης χρήσης, μπορεί να φθαρούν, με αποτέλεσμα να δημιουργούν δυσλειτουργίες στον συναγερμό. Επομένως, δεν αποκλείεται ένα βρώμικο, διπλωμένο ή σκισμένο καλώδιο να προκαλεί ενεργοποίηση του συναγερμού σε άσχετες στιγμές χωρίς να υπάρχει ανάγκη.  

Λανθασμένη εγκατάσταση του συναγερμού 

Αποφάσισες ότι ήρθε η ώρα να εγκαταστήσεις συναγερμό στο αυτοκίνητο σου, πήγες στο συνεργείο για να γίνει η διαδικασία εγκατάστασης και μετά από λίγο καιρό ο συναγερμός ενεργοποιήθηκε ξαφνικά, χωρίς λόγο; Σε αυτήν την περίπτωση, η πλέον πιθανότερη εξήγηση είναι η εγκατάσταση του συναγερμού να μην έχει γίνει σωστά. 

A car dealer with a key in a car dealership close-up

Πώς απενεργοποιώ τον συναγερμό του αυτοκινήτου μου; 

Αν τύχει και σε εσένα να ενεργοποιηθεί ο συναγερμός του αυτοκινήτου σου χωρίς να έχει προηγηθεί προσπάθεια διάρρηξης, τότε σίγουρα σε νοιάζει να μάθεις πως μπορείς να απενεργοποιήσεις αυτόν τον -όχι και τόσο ευχάριστο- ήχο. Πάμε να δούμε πώς μπορείς να το κάνεις.

  • Βάλε μπρος, ενεργοποίησε τον κινητήρα. 
  • Χρησιμοποίησε το κλειδί για να ξεκλειδώσεις και να κλειδώσεις ξανά. 
  • Χρησιμοποίησε τον διακόπτη απενεργοποίησης (αν έχεις κάποιον σύγχρονο aftermarket συναγερμο)
  • Βρες το manual, εντόπισε τη θέση που βρίσκεται η ασφαλειοθήκη και βγάλε την ασφάλεια του συναγερμού. Αν δεν είσαι σίγουρος/ η ότι μπορείς να το κάνεις, καλύτερα να επιλέξεις μία από τις παραπάνω επιλογές.

Σε κάθε περίπτωση, όταν ο συναγερμός στο αυτοκίνητό μας ενεργοποιείται σε άσχετες στιγμές, χωρίς κάποια απειλή, αυτό σημαίνει ότι δεν λειτουργεί σωστά. Άρα η επίσκεψη στο συνεργείο είναι απαραίτητη, ώστε να μην ξανασυμβεί, επιβαρύνει την μπαταρία, ενοχλήσει τους γύρω και σε αγχώσει χωρίς συγκεκριμένο λόγο. 

Redhead girl unlocking a car with wireless key
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved