Μπαταρία Αυτοκινήτου – όλα τα βασικά που πρέπει να ξέρει ένας οδηγός

Μπαταρία Αυτοκινήτου – όλα τα βασικά που πρέπει να ξέρει ένας οδηγός 

Πόσες φορές έχετε ακούσει τη φράση “έμεινε στο δρόμο από μπαταρία”; ή ακόμη χειρότερα, πόσες φορές έχετε εσείς οι ίδιοι βιώσει μία τέτοια εκνευριστική κατάσταση; Πόσο πιο εύκολα θα ήταν όλα εάν είχατε απλώς ελέγξει την μπαταρία του αυτοκινήτου σας; 

Η μπαταρία ενός αυτοκινήτου είναι η πηγή ενέργειας που χρειάζεται για κάθε μία ξεχωριστή λειτουργία του. Χάρη σε αυτή λειτουργεί ολόκληρο το ηλεκτρικό σύστημα του αυτοκινήτου, μέσω αυτής παίρνει ενέργεια κάθε μέρος του και για αυτό το λόγο η σωστή συντήρηση της θα πρέπει να είναι απαραίτητη μέριμνα κάθε οδηγού. 

Όμως, για να αποδοθεί η μέγιστη και αποτελεσματικότερη συντήρηση, θα πρέπει πρώτα να μάθουμε όλοι μερικά βασικά πράγματα σχετικά με τη μπαταρία του αυτοκινήτου μας, για να μην βρεθούμε ποτέ ξανά προ απροόπτου και ψάχνουμε την οδική βοήθεια….για βοήθεια.

Πώς λειτουργεί μία μπαταρία αυτοκινήτου; 

Η ισχύς της μπαταρίας είναι αυτή που παρέχει το απαιτούμενο ρεύμα σε όλα τα ηλεκτρικά μέρη του αυτοκινήτου. Αλλά πώς ακριβώς προσφέρεται αυτή η ισχύς στα εξαρτήματα που απαιτούν ρεύμα για την λειτουργία τους;

Οι μπαταρίες είναι συσκευές συσσωρευμένης ενέργειας που αποθηκεύουν την ενέργειά τους σε χημική μορφή και στη συνέχεια την μετατρέπουν σε ηλεκτρική. Η πιο συνηθισμένη και κοινή, είναι η μπαταρία μολύβδου-οξέος. Σε έναν ηλεκτρολύτη διάλυμα θειικού οξέος (το λεγόμενο οξύ μπαταρίας), ενώνονται πλάκες μολύβδου, δημιουργείται κύκλωμα μεταξύ των θετικών και των αρνητικών αποδεκτών και έτσι από αυτή τη χημική αντίδραση παρέχεται τάση στη μίζα. 

Auto mechanic replacing car battery
Auto mechanic replacing car battery

Ποιοι είναι οι συχνότεροι τύποι μπαταρίας που χρησιμοποιούνται σε ένα αυτοκίνητο; 

Κάθε αυτοκίνητο χρειάζεται συνήθως έναν συγκεκριμένο τύπο μπαταρίας, ο οποίος αναφέρεται από την κατασκευαστική εταιρεία στην ετικέτα που έχει η μπαταρία πάνω της, αλλά και στο manual με τις απαραίτητες οδηγίες λειτουργίας για κάθε οδηγό που ενδιαφέρεται να μάθει επιπλέον στοιχεία για αυτή.

Βέβαια, σε γενικές γραμμές, οι μπαταρίες των αυτοκινήτων μπορούν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τον ενδεδειγμένο τρόπο συντήρησής τους: ανοικτού – κλειστού τύπου και μπαταρίες VRLA. 

Στην πρώτη κατηγορία, κατά τη διαδικασία συντήρησης, απαιτείται η προσθήκη ηλεκτρολύτη, ενώ στην δεύτερη κατηγορίες, δηλαδή στις μπαταρίες κλειστού τύπου, δεν χρειάζεται κάποια αντίστοιχη συμπλήρωση. Όσον αφορά τις τελευταίες, τις μπαταρίες VRLA (Valve Regulated Lead Acid), αυτές από μόνες τους αξιοποιούν τα αέρια που υπάρχουν στο εσωτερικό τους μετατρέποντας τα σε υγρά μέσω των βαλβίδων τους (στις οποίες άλλωστε οφείλουν και το όνομά τους). 

Ποιοι παράγοντες καταστρέφουν την μπαταρία του αυτοκινήτου μου; 

Οι περισσότερες μπαταρίες αυτοκινήτων συνήθως διαρκούν περίπου 5-7 χρόνια (ανάλογα με τη χρήση, το κλίμα, την φροντίδα) χωρίς να χρειάζονται αλλαγή ή επαναφόρτιση. Βέβαια, ακόμα και η ποιοτικότερη μπαταρία κάποια στιγμή θα χρειαστεί συντήρηση ή αντικατάσταση, ειδικά μάλιστα όταν έρχεται αντιμέτωπη με: 

  • θερμότητα
  • ψύχος 
  • δονήσεις 
  • αποφόρτιση 
Technician hands measure the voltage of the battery in the car at service station
Technician hands measure the voltage of the battery in the car at service station

Η θερμότητα αποτελεί έναν από τους χειρότερους εχθρούς μιας μπαταρίας. Σε υψηλές θερμοκρασίες οι ηλεκτρολύτες σταδιακά εξατμίζονται και οι πλάκες της μπαταρίας έρχονται ολοένα και πιο κοντά στη διάβρωση. Αντίθετα, η ιδανική θερμοκρασία στο περιβάλλον λειτουργίας μιας μπαταρίας είναι 25-26οC. Σε αυτές τις συνθήκες, η μπαταρία είναι ικανή να λειτουργήσει στο μέγιστο της απόδοσης της, με παράταση της διάρκειας ζωής της. 

Από την άλλη, σε θερμοκρασίες  από 25o C και κάτω, η ικανότητα της μπαταρίας μολύβδου-οξέος να παρέχει επαρκή την απαραίτητη ισχύ στον κινητήρα, μειώνεται σημαντικά, ενώ σε χαμηλότερες και πιο ακραίες θερμοκρασίες (0οC έως -50οC), η μπαταρία μπορεί να μην λειτουργήσει καθόλου.

Παράλληλα, σε περίπτωση που η μπαταρία δεν έχει τοποθετηθεί καλά και υφίσταται καθημερινά συνεχόμενες και έντονες δονήσεις από την κίνηση του αυτοκινήτου, σίγουρα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα εκδηλώσει προβλήματα και η διάρκεια ζωής της θα έχει ήδη μειωθεί. 

Όσον αφορά την αποφόρτιση της μπαταρίας, αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο καταστροφικά ζητήματα που επηρεάζουν την μείωση της απόδοσης και τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Η ολική αποφόρτιση της μπαταρίας θα έχει ως συνέπεια την σταδιακή ελάττωση της ισχύος της αλλά και την πρόκληση προβλημάτων στο δυναμό του κινητήρα. Μία αποδυναμωμένη μπαταρία μπορεί να προκαλέσει αύξηση της θερμοκρασίας του δυναμό έως και 20 βαθμούς Κελσίου περισσότερο από την ενδεδειγμένη θερμοκρασία για αποτελεσματική και άριστη λειτουργία.

Συμβουλές για σωστή συντήρηση της μπαταρίας 

  • Παρατηρήστε την μπαταρία του αυτοκινήτου σας και βεβαιωθείτε τίποτα παράξενο δεν φαίνεται εξωτερικά στο εξωτερικό της (πχ άκρα υπερβολικά προς τα έξω, χτυπημένοι ακροδέκτες)
  • Ελέγξτε αν τα υγρά της μπαταρίας βρίσκονται στο σωστό επίπεδο
  • Μην αφήνετε το αυτοκίνητο σας για μεγάλο χρονικό διάστημα ακινητοποιημένο – όσο λιγότερο κινείται, τόση περισσότερη φόρτιση εν τέλει θα χρειάζεται η μπαταρία 
  • Δείξτε προσοχή στην ημερομηνία κατασκευής της. Φυσικά, όσο πιο καιρνούργια, τόσο μεγαλύτερη και η ισχύς της
  • Αγοράστε την μπαταρία που προτείνει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου σας για μέγιστη απόδοση 
  • Ελέγξτε επανειλημμένα το δυναμό του κινητήρα για να είστε σίγουροι ότι φορτίζει αποτελεσματικά την μπαταρία 
  • Μην παραμελείτε την επίσκεψη σε ένα εξειδικευμένο συνεργείο για πρόληψη εκδήλωσης τυχόν προβλημάτων που σχετίζονται με την μπαταρία και επηρεάζουν κάθε ηλεκτρικό εξάρτημα του αυτοκινήτου σας. 

Ανακύκλωση μπαταρίας 

Think green concept 1
Think green concept 1


Με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και τον περιορισμό των αποβλήτων που δημιουργεί ο άνθρωπος στον πλανήτη, η καλύτερη λύση μετά την αντικατάσταση της μπαταρίας του αυτοκινήτου μας, είναι η ανακύκλωση της παλιάς μπαταρίας.  

Μπορούμε να απορρίψουμε την παλιά και πλέον άχρηστη μπαταρία του αυτοκινήτου μας σε συγκεκριμένα σημεία συλλογής. Από εκεί, όλες οι μπαταρίες που προορίζονται για ανακύκλωση μεταφέρονται σε ειδικά κέντρα στα οποία ο μόλυβδος και το περίβλημα διαχωρίζονται. Στη συνέχεια, το πολυπροπυλένιο του περιβλήματος καθαρίζεται και επαναχρησιμοποιείται.


Η ανακύκλωση μπαταριών αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μορφές ανακύκλωσης. Μέσω αυτής, επαναχρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό όλες οι πρώτες ύλες, με το 99% των υλικών να ανακυκλώνεται και τη συντριπτική πλειοψηφία των νέων μπαταριών να αποτελούνται από έως και 80% ανακυκλώσιμα υλικά! 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved