Πρόβλημα στο μπουζί: Να τι πρέπει να ξέρεις για να το αντιληφθείς

Πρόβλημα στο μπουζί: Να τι πρέπει να ξέρεις για να το αντιληφθείς

Σε όλα τα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης, είτε είναι αερίου, είτε πετρελαίου, υπάρχει το σύστημα ανάφλεξης. Σε αυτό, ένα από τα βασικότερα μέρη, είναι τα λεγόμενα “μπουζί”. 

Τι είναι τα μπουζί; 

Τα μπουζί είναι εξαρτήματα του συστήματος ανάφλεξης που συμβάλλουν και πρακτικά ξεκινούν την καύση της καύσιμης ύλης. Είναι δηλαδή ο σπινθήρας που προκαλεί την ανάφλεξη στο μείγμα αέρα και βενζίνης ή αερίου. 

Πιο αναλυτικά, με το που πραγματοποιηθεί εκκίνηση του κινητήρα, ο πολλαπλασιαστής δίνει ρεύμα υψηλής τάσης στον κύλινδρο, το οποίο περνάει από το βασικό ηλεκτρόδιο των μπουζί και εν τέλει προκαλείται ο σπινθήρας. Ο σπινθήρας αυτός μέσα στον θάλαμο καύσης κάνει την απαραίτητη δουλειά ώστε να ξεκινήσει η καύση της βενζίνης ή του αερίου. 

Car Spark Plug Replacement

Πώς θα καταλάβω αν υπάρχει πρόβλημα στα μπουζί του αυτοκινήτου μου; 

Τις περισσότερες φορές, στο manual του κατασκευαστή του κάθε αυτοκινήτου, υπάρχουν συμβουλές σχετικά με το πότε ακριβώς πρέπει να γίνεται η αντικατάσταση των μπουζί ανάλογα με τα χιλιόμετρα που έχουμε διανύσει. 

Ωστόσο, το να στηριχθούμε τυφλά στις πληροφορίες αυτές δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση. Όταν δηλαδή υπάρχουν προβλήματα και δυσλειτουργίες που δυσκολεύουν καθημερινά την οδήγηση μας και μειώνουν την ασφάλεια μας, τότε είναι σημαντικό να κάνουμε τον απαραίτητο έλεγχο. 

Πάμε λοιπόν να δούμε παρακάτω τι πρέπει να προσέχουμε σχετικά με τα μπουζί του αυτοκινήτου μας, ώστε να αντιληφθούμε αν υπάρχει κάποιο ζήτημα.

Πρόβλημα στο μπουζί – συμπτώματα στο αυτοκίνητο

car
  1. Το αυτοκίνητο δεν παίρνει εύκολα μπροστά

Το βασικότερο και ίσως το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που πολλοί οδηγοί αντιμετωπίζουν σχετικά με τα μπουζί του αυτοκινήτου τους, είναι η δυσκολία στην εκκίνηση. Τα μπουζί βρίσκονται στο σύστημα ανάφλεξης για τον έναν και μόνο λόγο που αναφέραμε και παραπάνω – να προκαλούν την καύση της βενζίνης. Αν λοιπόν τα μπουζί είναι φθαρμένα, βρώμικα και γενικά ελαττωματικά, η εκκίνηση του κινητήρα γίνεται με δυσκολία..ή και καθόλου. Για αυτό, αν αντιληφθείς κάποια καθυστέρηση κατά την εκκίνηση του αυτοκινήτου σου, μην το παραμελήσεις. 

  1. Το αυτοκίνητο καταναλώνει περισσότερο καύσιμο 

Ένας οδηγός, όταν έχει ένα αυτοκίνητο για ένα χ χρονικό διάστημα, γνωρίζει πάνω κάτω πόσα καύσιμα καίει στην καθημερινότητα του. Τα μπουζί συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη καύση ώστε να καταναλώνεται ακριβώς όση ποσότητα καυσίμου είναι απαραίτητη. 

Αν λοιπόν παρατηρήσεις ότι το αυτοκίνητό σου καίει περισσότερη βενζίνη από ότι συνήθως χωρίς να έχεις αλλάξει κάτι στην οδηγική σου συμπεριφορά ή στις συνήθεις διαδρομές σου, ήρθε η ώρα να ελέγξεις την κατάσταση των μπουζί. 

  1. Το αυτοκίνητο μου δεν επιταχύνει 

Άλλο ένα πρόβλημα που θα πρέπει να σε υποψιάσει ότι κάτι τρέχει με τον κινητήρα και συγκεκριμένα τα μπουζί, είναι η αργή επιτάχυνση. Γενικά, όταν τα μπουζί στο σύστημα ανάφλεξης του αυτοκινήτου μας είναι ποιοτικά και σε καλή, βιώσιμη κατάσταση, δεν υπάρχει καμία δυσκολία κατά την επιτάχυνση, αφού αμέσως προκαλούν τον σπινθήρα. 

Αν όμως τα μπουζί έχουν φθαρεί, είτε λόγω χιλιομέτρων, είτε λόγω ετών χρήσης, είναι πιθανό να παρατηρήσεις πρόβλημα στην ταχύτητα με την οποία επιταχύνει ο κινητήρας. 

Σε κάθε περίπτωση, μην αμελήσεις την επίσκεψη στο συνεργείο σου. 

Garage Mechanics! Auto Mechanic Gapping Spark Plugs! Gapping Spark Plugs for a Vehicle!
  1. Ταλάντωση στο ρελαντί 

Όταν το αυτοκίνητό μας είναι σε αδράνεια, κάνει ένα συγκεκριμένο υπόκωφο ήχο. Εχεις συνηθίσει να το ακούς όταν περιμένεις να ανάψει πράσινο, όταν περιμένεις με αναμμένα τα αλάρμ κλπ. 

Αν κάποια στιγμή παρατηρήσεις αλλαγή στον ήχο αυτό, σαν να γίνεται δηλαδή πιο δυνατός και σκληρός και το αυτοκίνητο αρχίζει να τραντάζεται στο ρελαντί, υπάρχει πρόβλημα με τους κυλίνδρους του συστήματος ανάφλεξης. 

Είναι επικίνδυνη η οδήγηση με φθαρμένα μπουζί; 

Προφανώς, όταν κάποιο εξάρτημα ή κάποιο σύστημα στο αυτοκίνητό μας δυσλειτουργεί, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι η επίσκεψη στο συνεργείο για να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος. Έτσι και στην περίπτωση τον μπουζί, όταν αντιληφθούμε πως υπάρχει κάποιο θέμα, δεν πρέπει να καθυστερούμε για πολύ καιρό το service. 

Όπως είπαμε και παραπάνω, τα μπουζί είναι από τα πιο βασικά εξαρτήματα στο σύστημα ανάφλεξης και κατ’επέκταση στον κινητήρα, άρα επηρεάζουν άμεσα τον πυρήνα του αυτοκινήτου μας. 

Ακόμη, επειδή η λειτουργία των μπουζί σχετίζεται με καύσιμη ύλη, ηλεκτρικό ρεύμα, σπινθήρες κλπ, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι η παρατεταμένη οδήγηση με ελαττωματικά μπουζί μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρές και μη αναστρέψιμες ζημιές. 

Vehicle Engine Problem
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved