Ζυγοστάθμιση τροχών αυτοκινήτου: τί είναι και πότε χρειάζεται να γίνει;

Ζυγοστάθμιση τροχών αυτοκινήτου: τί είναι και πότε χρειάζεται να γίνει;  

Η ζυγοστάθμιση των τροχών ενός αυτοκινήτου, μαζί με την ευθυγράμμιση του, είναι διαδικασίες απαραίτητες που κάθε οδηγός πρέπει να έχει στο νου του. 

Τι είναι όμως η ζυγοστάθμιση και ποια είναι τα σημάδια που μας δείχνουν ότι μάλλον πρέπει να επισκεφτούμε το συντομότερο δυνατό το συνεργείο μας;

Πάμε να τα δούμε όλα αναλυτικά.

Τι είναι η ζυγοστάθμιση; 

Όπως φανερώνεται και από τη λέξη, η ζυγοστάθμιση είναι η διαδικασία κατά την οποία το βάρος του αυτοκινήτου κατανέμεται ομοιόμορφα σε κάθε τροχό. Όταν το βάρος δεν είναι κατανεμημένο σωστά, τα ελαστικά φθείρονται ταχύτερα από ότι πρέπει και γενικά η οδήγηση δεν είναι ομαλή. Για αυτό το λόγο απαιτείται η ζυγοστάθμιση, ώστε να επιδιώκεται η καλύτερη δυνατή οδηγική κατάσταση του αυτοκινήτου. 

Balancing Vehicle Wheels

Πότε πρέπει να γίνει ζυγοστάθμιση στους τροχούς του αυτοκινήτου; 

  • τρέμουλο στο τιμόνι 
  • μετά την αντικατάσταση ελαστικού
  • μετά την αντικατάσταση ζάντας 

Τρέμει το τιμόνι 

Το κυριότερο “σύμπτωμα” ενός αυτοκινήτου που φωνάζει ότι χρειάζεται επίσκεψη στο συνεργείο για ζυγοστάθμιση είναι το τρέμουλο στο τιμόνι. Σε φυσιολογικές συνθήκες, το τιμόνι του αυτοκινήτου μας δεν τρέμει κατά την οδήγηση κι έτσι μπορούμε να οδηγούμε ομαλά. Σε περίπτωση όμως, που ενώ οδηγούμε νιώσουμε πώς το τιμόνι τρέμει, η ζυγοστάθμιση είναι μονόδρομος πια. 

Αλλαγή ελαστικού

Όταν αντικαθιστούμε ένα ή περισσότερα ελαστικά στο αυτοκίνητό μας, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το νέο ελαστικό έχει τοποθετηθεί ακριβώς όπως πρέπει. Και με αυτό, εννοούμε να βρίσκεται σε πλήρη ισορροπία με τα άλλα ελαστικά, ώστε όλα να σηκώνουν ισόποσα το βάρος όλους του αμαξώματος. Πώς θα το κάνουμε αυτό; Φυσικά με τη διαδικασία της ζυγοστάθμισης, που θα ακολουθήσει μετά την αντικατάσταση από τον ειδικό τεχνικό στο συνεργείο. 

Aluminium rim of luxury car wheel close up

Αλλαγή ζαντών 

Όπως ακριβώς συμβαίνει με τα ελαστικά, η ίδια διαδικασία ακολουθείται και με τις ζάντες. Δηλαδη, αν αντικαταστήσουμε τη ζάντα ενός τροχού, μετά την αλλαγή ο τεχνικός στο συνεργείο θα πραγματοποιήσει ζυγοστάθμιση στο αυτοκίνητό μας για να βεβαιωθεί ότι το νέο εξάρτημα βρίσκεται σε σωστή ισορροπία με τον υπόλοιπο αμάξωμα. 

Πώς γίνεται η ζυγοστάθμιση; 

Η ζυγοστάθμιση είναι μία από τις διαδικασίες που δεν μπορεί να κάνει μόνος του ο εκάστοτε οδηγός στο αυτοκίνητό του. Όταν λοιπόν νιώθουμε ότι το τιμόνι του αυτοκινήτου μας τρέμει, πάμε στο συνεργείο για να πραγματοποιηθεί η ζυγοστάθμιση από τον εξειδικευμένο τεχνικό. 

Κατά τη διαδικασία της ζυγοστάθμισης, οι τροχοί του αυτοκινήτου τοποθετούνται στο ειδικό μηχάνημα που αναγνωρίζει το που υπάρχουν κενά, που πρέπει να τοποθετηθεί βάρος κλπ. Έτσι, τοποθετούνται ειδικά αντίβαρα στη ζάντα του τροχού, στη ακριβή θέση που υποδεικνύει το ειδικό μηχάνημα. 

Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκεται η σωστή και ισομερής κατανομή του βάρους, μέχρι να βρεθούν και οι τέσσερις τροχοί του αυτοκινήτου σε μία ισορροπία. 

Γιατί είναι απαραίτητη η ζυγοστάθμιση; 

Car Wheel Balancing
  • Γιατί δεν επιτρέπει την ανομοιόμορφη φθορά των ελαστικών (που καταλήγει σε πρόωρη αντικατάσταση)
  • Γιατί βάσει του παραπάνω, επιτυγχάνεται μεγαλύτερη χιλιομετρική απόδοση αφού μειώνεται η άνιση φθορά των ελαστικών
  • Γιατί δημιουργεί ομαλές συνθήκες οδήγησης, με ευκίνητο τιμόνι που δεν τρέμει και δεν δυσκολεύει τον οδηγό
  • Γιατί αυξάνει και βελτιώνει την πρόσφυση με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται και η μέγιστη ασφάλεια στο δρόμο που είναι και η βασικότερη συνθήκη για έναν οδηγό και τους συνεπιβάτες.

Πόση ώρα διαρκεί και πόσο κοστίζει η ζυγοστάθμιση; 

Η ζυγοστάθμιση στο συνεργείο, μαζί με την ευθυγράμμιση που συνήθως τις περισσότερες φορές πραγματοποιούνται μαζί, δεν είναι μία χρονοβόρα διαδικασία για την οποία θα πρέπει να περιμένεις ώρες ή μέρες χωρίς το αυτοκίνητό σου. Συνολικά, για έναν τυπικό έλεγχο και την πραγματοποίηση και των δύο διαδικασιών -ζυγοστάθμιση και ευθυγράμμιση- σίγουρα δε θα χρειαστεί πάνω από 1 ώρα. 

Όσον αφορά τις τιμές, αυτο εξαρτάται από το συνεργείο που θα επισκεφτούμε, ωστόσο μία μέση τιμή και για τις 2 απαιτούμενες διαδικασίες δεν ξεπερνά τα 25-30 ευρώ. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved