Πώς αλλάζω λάστιχο στο αυτοκίνητο μου;
Η αλλαγή ελαστικού σε ένα αυτοκίνητο είναι μία διαδικασία που όλοι οι οδηγοί θα πρέπει να ξέρουν να κάνουν.
Έπαθες λάστιχο και ξέμεινες στο δρόμο; Μάθε πώς να αλλάξεις λάστιχο μόνος/η σου επιτόπου χωρίς να χρειαστεί να καλέσεις την οδική βοήθεια!
Βασική προϋπόθεση είναι φυσικά να έχεις είτε την απαραίτητη ρεζέρβα, είτε το κιτ επισκευής με το οποίο μπορείς να επισκευάσεις το σκίσιμο, όταν η τρύπα είναι μικρή – έως 4 χιλιοστά.
Στην πρώτη περίπτωση όμως, που θα χρειαστεί να αλλάξεις ολόκληρο το ελαστικό τοποθετώντας τη ρεζέρβα, θα πρέπει να ξέρεις ακριβώς τη διαδικασία για να το κάνεις αποτελεσματικά.
Τι λες, πάμε να δούμε τα βήματα για να αλλάξεις λάστιχο;
- Αν αντιληφθείς ότι έχεις πάθει λάστιχο ενώ βρίσκεσαι στο δρόμο, βρες άμεσα ένα μέρος να σταθμεύσεις. Αν αφού έχεις παρκάρει, δεις ότι το λάστιχο σου έχει ξεφουσκώσει, προσπάθησε να μην μετακινήσεις για μεγάλη απόσταση το αυτοκίνητό σου. Όπου κι αν αποφασίσεις να αλλάξεις το λάστιχο, μην ξεχάσεις να βάλεις χειρόφρενο.
- Στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου σου, κάτω ακριβώς από τον αποθηκευτικό χώρο, υπάρχει – ή τουλάχιστον πρέπει να υπάρχει- η απαιτούμενη ρεζέρβα. Βγάλτην μαζί με τα εργαλεία που υπάρχουν στο αυτοκίνητο από τον κατασκευαστή (σταυρόκλειδο, γρύλος, κλειδί για μπουλόνια) και τοποθέτησε την κάτω από το αμάξι, δίπλα στο ελαστικό που θα αντικαταστήσεις. Σε περίπτωση που ο γρύλος φύγει, η ρεζέρβα θα κρατήσει το όχημα από το να κυλήσει.
- Πάρε το εγχειρίδιο (manual) του κατασκευαστή από το ντουλαπάκι. Εκεί θα δεις χρήσιμες πληροφορίες για τα ελαστικά και το αυτοκίνητο σου, αφού το κάθε μοντέλο είναι διαφορετικό.
- Όσο έχουμε το αυτοκίνητο μας ακόμα στο έδαφος, ξεσφίγγουμε λίγο τα μπουλόνια και στη συνέχεια τοποθετούμε τον γρύλο στην θέση που προτείνεται από το manual. Υπολόγισε ότι ο γρύλος πρέπει να είναι σε θέση περίπου 20 εκατοστά από το λάστιχο.
- Μετά την τοποθέτηση του γρύλου, αρχίζουμε την ανύψωση. Το ελαστικό μας θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 3 εκατοστά από το έδαφος, για να μπορέσουμε να το αφαιρέσουμε και να το αντικαταστήσουμε.
- Με τα εργαλεία που έχουμε, ξεβιδώνουμε τα μπουλόνια σταυρωτά και αφαιρούμε το σχισμένο λάστιχο. Το τοποθετούμε στη θέση που έχουμε τη ρεζέρβα, για τον ίδιο λόγο που αναφέραμε παραπάνω, να κρατήσει δηλαδή το αυτοκίνητο σε περίπτωση που ο γρύλος δεν είναι σωστά τοποθετημένος.
- Παίρνουμε τη ρεζέρβα και την τοποθετούμε στο μουαγιέ του τροχού. Πάλι σταυρωτά ξεκινάμε να βιδώνουμε σιγά σιγά και 1-1 τα μπουλόνια, χωρίς να σφίγγουμε κάποιο ολοκληρωτικά.
- Ξεκινάμε να κατεβάζουμε το αυτοκίνητο από τον γρύλο και μόλις φτάσει το πέλμα του ελαστικού στο οδόστρωμα, πιέζουμε τα μπουλόνια μέχρι μέσα για να βεβαιωθούμε ότι βιδώθηκαν σωστά.
- Βγάζουμε τον γρύλο, τον τοποθετούμε στη θέση του και στη θέση που είχαμε τη ρεζέρβα βάζουμε το σκασμένο ελαστικό.
- Το αυτοκίνητο σου είναι τώρα πλέον έτοιμο για οδήγηση! Όμως, προσοχή. Η κάθε ρεζέρβα αναγράφει πάνω της την ταχύτητα και τα χιλιόμετρα που μπορείς να διανύσεις με αυτή, μέχρι να βρεις το κοντινότερο βουλκανιζατέρ.
Αλλαγή ελαστικού στο αυτοκίνητο – Tips και τι πρέπει να προσέξεις για να αλλάξεις λάστιχο στο αυτοκίνητο
- Για να φανεί χρήσιμη η ρεζέρβα, θα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση. Όταν λοιπόν ελέγχουμε το βενζινάδικο τον αέρα στα ελαστικά μας, καλό θα ήταν να κάνουμε έναν έλεγχο και στη ρεζέρβα.
- Σταμάτα σε ασφαλές σημείο, όπου δεν υπάρχουν διερχόμενα αυτοκίνητα.
- Αν βρίσκεσαι σε μέρος με κίνηση, μην ξεχάσεις να τοποθετήσεις το προειδοποιητικό τρίγωνο και να φορέσεις το γιλέκο ασφαλείας που πρέπει πάντοτε να έχεις στο αυτοκίνητό σου. Αν θες να δεις τι άλλο πρέπει να έχεις πάντοτε μαζί σου κατά την οδήγηση, διάβασε το αναλυτικό μας άρθρο.
- Μην πανικοβληθείς! Σε όλους έχει συμβεί έστω μία φορά. Το θέμα είναι να γνωρίζεις το τι πρέπει να κάνεις – και τώρα με τις συμβουλές μας είναι πλέον σε θέση να αλλάξεις το σκασμένο λάστιχο σωστά και με ασφάλεια.