5 Συμβουλές για τη σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου σου

5 Συμβουλές για τη σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου σου

Ω ναι, το αυτοκίνητο μας είναι σαν ένας ζωντανός οργανισμός. Συνέχεια θέλει την προσοχή μας για να του προσφέρουμε αυτά που χρειάζεται. 

Με τη σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου λοιπόν μπορούμε να είμαστε πάντα σίγουροι ότι το μεταφορικό μας μέσο ή η αγάπη μας (ανάλογα με τη σχέση του καθενός με το αυτοκίνητό του) θα είναι στην ιδανική κατάσταση. 

Πάμε να δούμε τις βασικές συμβουλές για σημεία που πρέπει να προσέχουμε για τη σωστή συντήρηση στο αυτοκίνητό μας.

Τα service του αυτοκινήτου στην ώρα τους

Δεν ξέρω πώς πρέπει να το τονίσουμε αρκετά. Τα service πρέπει να γίνονται ακριβώς στην ώρα τους. Μην καθυστερείς ή αναβάλλεις την επίσκεψη στο συνεργείο γιατί μπορεί να σου κοστίσει ακριβά. 

Auto mechanic working in garage. Repair service looking at the car's motor. - Image

Η αλλαγή στα λάδια, ο έλεγχος των υπολοίπων υγρών, ο έλεγχος των ελαστικών και όλες οι άλλες διαδικασίες που γίνονται κατά τη διάρκεια του service πρέπει να γίνονται με συνέπεια, στο χρονικό διάστημα ή τα χιλιόμετρα που προτείνει ο κατασκευαστής. Για αυτό διάβασε το manual και έχε το πάντα στο νου σου να πηγαίνεις για service όταν πρέπει! 

Κράτα το αυτοκίνητό σου καθαρό μέσα – έξω

Το ξέρουμε όλοι το ρητό – “η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά”. Φυσικά λοιπόν ισχύει και για το αυτοκίνητό σου. Η βρωμιά, η σκόνη, οι κουτσουλιές κλπ στο εξωτερικό του αυτοκινήτου κάνουν σταδιακά το χρώμα να ξεθωριάζει και το αυτοκίνητό σου να μοιάζει…ταλαιπωρημένο. Από την άλλη, αν το εσωτερικό δεν είναι καθαρό, σου έχω κακά νέα. Δεν φαντάζεσαι πόσα βακτήρια μπορεί να αναπτυχθούν μέσα στην καμπίνα του αυτοκινήτου που προφανώς επιβαρύνουν όλους τους επιβαίνοντες. 

Ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα λοιπόν, πέρνα από το κοντινότερο πλυντήριο αυτοκινήτων και δώσε στο αυτοκίνητο σου την φρεσκάδα που χρειάζεται!

Man cleans car interior with vacuum cleaner

Προσοχή στον κινητήρα 

Ένα κεφάλαιο από μόνος του! Ο κινητήρας των αυτοκινήτων πολλές φορές, ειδικά τους κρύους χειμερινούς μήνες, χρειάζεται το χρόνο του για να λειτουργήσει σωστά και να αποδώσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του. Έτσι λοιπόν βάζοντας μπρος, όταν όλα είναι παγωμένα έξω, περιμένουμε μερικά λεπτά ώστε το λάδι του κινητήρα να φτάσει στην κατάλληλη θερμοκρασία. Διαφορετικά, κάνουμε πολύ ήπιες κινήσεις, δεν πατάμε γκάζι απότομα, δεν φρενάρουμε ξαφνικά κλπ. Έτσι θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τον κινητήρα του αυτοκινήτου μας σε καλή κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Parking πάντα μακριά από τον ήλιο 

Η πολλή ζέστη, ο ήλιος και οι ακτίνες UV είναι πολύ επιβλαβείς όχι μόνο για τον άνθρωπο αλλά και για το αυτοκίνητό σου. Τους καλοκαιρινούς λοιπόν μήνες που ειδικά στη χώρα μας οι θερμοκρασίες αγγίζουν κόκκινο, καλό είναι πάντα να παρκάρουμε σε σκιερά μέρη. 

Παράλληλα, μην ξεχνάς ότι πρέπει να είμαστε προνοητικοί και να έχουμε επιλέξει τον κατάλληλο εξοπλισμό για προστασία από τον ήλιο εξωτερικά και εσωτερικά του αυτοκινήτου. Στο σχετικό μας άρθρο έχουμε όλα όσα πρέπει να ξέρεις για να επιλέξεις τον ιδανικό εξοπλισμό για το αυτοκίνητό σου. 

Woman fills petrol into her car

Η ποιοτική βενζίνη κάνει τη διαφορά 

Τέλος, το τελευταίο must στοιχείο που πρέπει πάντα να προσέχουμε αν θέλουμε να διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση το αυτοκίνητό μας, είναι το καύσιμο που επιλέγουμε. Ναι, στα πρατήρια καυσίμου θα βρεις διάφορες ποιότητες και τιμές. Ωστόσο συνήθως η φθηνότερη είναι και αυτή που θα κάνει…κακό στο αυτοκίνητο μας. Επιλέγουμε λοιπόν ένα έμπιστο βενζινάδικο και βάζουμε καύσιμο καλής ποιότητας. 

Επίσης, άλλο ένα σχετικό tip είναι να βάζεις βενζίνη πριν ακόμη ανάψει το σχετικό λαμπάκι στο ταμπλό. Όταν το προειδοποιητικό λαμπάκι ανάψει, σημαίνει ότι η στάθμη του καυσίμου είναι τόσο χαμηλή που αν  καθυστερήσεις κι άλλο την τροφοδότηση μπορεί να προκληθεί πρόβλημα στο ρεζερβουάρ. 

Σωστή συντήρηση κι έφυγες! 

Η σωστή, τυπική και συνεπής συντήρηση σε ένα αυτοκίνητο είναι πραγματικά το Α και το Ω.  Αν κάνεις τους ελέγχους που πρέπει, αν προσέχεις την οδηγική σου συμπεριφορά και τι επιλογές κάνεις για το αυτοκίνητό σου, τότε μπορείς να το διατηρήσεις σε ιδανική κατάσταση για όσο μεγάλο χρονικό διάστημα θέλεις. Αλλά αν αλλάξεις γνώμη, ακόμα και η μεταπώληση θα είναι εύκολη διαδικασία! 

A girl driver in yellow summer dress and straw hat standing near a car enjoying warm summer day at
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved