Προστασία αυτοκινήτου από τον ήλιο το καλοκαίρι

Πώς να προστατέψω το αυτοκίνητό μου από τον ήλιο το καλοκαίρι; 

Αχ, ο ήλιος. Αυτός ο φίλος που έχουμε πάντα μαζί μας κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα και όσο κι αν τον αγαπάμε, η πολύωρη έκθεση σε αυτόν προκαλεί προβλήματα τόσο σε εμάς, όσο και στο αυτοκίνητό μας! 

Εσύ ξέρεις πως να προστατευτείς. Αντηλιακό, καπέλο, γυαλιά. 

Ξέρεις όμως πως να επιλέξεις τον εξοπλισμό για προστασία αυτοκινήτου από τον θερινό καυτό ήλιο και τις υπεριώδεις ακτίνες του; 

Πάμε να δούμε παρακάτω με ποιους τρόπους μπορείς να διατηρήσεις το αυτοκίνητο σου σε άριστη κατάσταση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν ο ήλιος καίει, η θερμοκρασία ανεβαίνει και η ακτινοβολία είναι στο κόκκινο! 

Ηλιοπροστασία (αλεξήλιο) στο παρμπρίζ

No1 συμβουλή για την προστασία του αυτοκινήτου από τον ήλιο, είναι να έχεις πάντα μαζί σου ένα κάλυμμα ηλιοπροστασίας. Μέτρησε τις διαστάσεις του παρμπρίζ και αγόρασε το κατάλληλο αλεξήλιο. 

Κατασκευάζονται από αλουμίνιο και έχουν την ικανότητα να αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου, αποτρέποντας τις από το να εισχωρήσουν στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, να αλλοιώσουν τα πλαστικά, το τιμόνι, τα δέρματα κλπ. 

Παράλληλα, το block αυτό που δημιουργεί, συμβάλλει στην διατήρηση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του αυτοκινήτου σε φυσιολογικά επίπεδα, πράγματα ιδιαίτερα σημαντικό αφού και οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν μεγάλες φθορές. 

Woman driving car with open window against the sun

Αντηλιακές μεμβράνες 

Αν βαριέσαι τη διαδικασία του να βάζεις και να βγάζεις την ηλιοπροστασία στο παρμπρίζ, μία εναλλακτική λύση είναι να βάλεις αντηλιακές μεμβράνες στο τζάμι. Τοποθετούνται μόνιμα και πρακτικά προσφέρουν προστασία στην καμπίνα του αυτοκινήτου σου. 

Κουκούλα αυτοκινήτου 

Αν θέλεις να προστατέψεις το αυτοκίνητο σου συνολικά, τότε η καλύτερη επιλογή είναι να προμηθευτείς μία κουκούλα αυτοκινήτου. Με το κάλυμμα αυτό, αποτρέπεις τον ήλιο από το να εισχωρήσει στο εσωτερικό και από το να προκαλέσει ζημιές στο εξωτερικό του αυτοκινήτου σου. 

Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι μπορεί να κουραστείς να βάζεις και να βγάζεις την κουκούλα κάθε φορά που αφήνεις για αρκετή ώρα το αυτοκίνητό σου στον ήλιο. Αν όμως αγαπάς το αυτοκίνητό σου, τότε η προστασία του θα μπαίνει πάντα πρώτη! 

Συμβουλή: προσπάθησε να διατηρείς την οροφή του αυτοκινήτου σου καθαρή για να μην δημιουργηθούν γρατζουνιές από τη σκόνη όταν τοποθετείς την κουκούλα. 

Applying a protective film with tools for work. Car detailing

Κερί προστασίας 

Για να διατηρήσεις το χρώμα του αυτοκινήτου σου σαν καινούργιο, χωρίς φθορές από τις ακτίνες του ήλιου, μία πολύ καλή λύση είναι να χρησιμοποιήσεις κάποιο ειδικό κερί – αλοιφή ηλιοπροστασίας. Με αυτό, μπορείς να αποτρέψεις τις αλλοιώσεις του χρώματος που προκαλεί η UV ακτινοβολία. 

Σκίαστρα παραθύρων 

Ίσως το πιο αγαπημένο εξάρτημα αυτοκινήτου για τα παιδιά, τα σκίαστρα παραθύρων είναι πολύ βοηθητικά για τον έλεγχο του ήλιο που εισέρχεται στο εσωτερικό της καμπίνας. Κολλάνε με βεντούζες, υπάρχει ποικιλία με πολλά σχέδια και προσφέρουν μεγάλη άνεση σε ταξίδια. Οκ, δεν είναι η καλύτερη λύση για ολική προστασία, όμως είναι αρκετά χρήσιμα. 

Parking με σκιά 

Κακά τα ψέματα. Η πιο αποδοτική λύση για να αποφύγεις τα προβλήματα που προκαλεί ο ήλιος στο αυτοκίνητό σου είναι να παρκάρεις πάντοτε σε σημεία που έχουν σκιά. 

Το ξέρουμε, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, αλλά καλύτερα να ψάξεις 5 λεπτά παραπάνω για μία θέση parking με σκιά, παρά να αφήσεις το αυτοκίνητό σου κάτω από τον ήλιο και όταν γυρίσεις να μην μπορείς να κάτσεις από την θερμοκρασία. 

Cars on a covered parking lot in sunny summer day

Καλοκαιρινό Service 

Για την καλύτερη προστασία από τη θερμότητα και τις UV ακτίνες του ήλιου που αναμφισβήτητα προκαλούν φθορές στο αυτοκίνητο μας, απαραίτητο είναι ένα καλοκαιρινό service. Όταν μπουν για τα καλά οι ζέστες, προγραμμάτισε μία επίσκεψη στο συνεργείο σου για έναν θερινό έλεγχο. Εκεί θα ελέγξουν τα εξής: 

  • ελαστικά 
  • μπαταρία 
  • υγρά αυτοκινήτου 
  • φίλτρο αέρα – σύστημα air condition/ ψύξης 
  • πλαστικά εξαρτήματα (π.χ. τσιμούχες)

Αφού λοιπόν βεβαιωθείς ότι όλα τα παραπάνω βρίσκονται σε καλή κατάσταση, αγόρασε από νωρίς την ηλιοπροστασία, την κουκούλα, τα σκίαστρα ή ό,τι άλλο εσύ θες, και είσαι έτοιμος για οδήγηση το καλοκαίρι! 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved