Έξοδα Αυτοκινήτου: Πόσο πραγματικά κοστίζει η απόκτηση ενός αυτοκινήτου;

Έξοδα Αυτοκινήτου: Πόσο πραγματικά κοστίζει η απόκτηση ενός αυτοκινήτου; 

Η απόκτηση ενός αυτοκινήτου είναι για τους περισσότερους ένα standard βήμα, μία βασική αγορά όταν μπαίνουν πια στην πραγματική “ενήλικη” ζωή (και δεν εννοούμε την ηλικία των 18). 

Η αλήθεια είναι όμως, ότι τα έξοδα που απαιτεί ένα αυτοκίνητο, είναι ποσά που θα πρέπει να έχουμε υπολογίσει πριν την τελική αγορά, καθώς θα πρέπει και αυτό να μπαίνει στον..προϋπολογισμό. 

Αν βρίσκεσαι λοιπόν στην αναζήτηση και σκέφτεσαι να αγοράσεις ένα αυτοκίνητο, πρέπει να γνωρίζεις από πριν τα έξοδα συντήρησης που θα χρειαστείς, πέρα από το ποσό που θα καταβάλεις για την αγορά. 

Choosing a car

Πάμε να τα δούμε αναλυτικά παρακάτω: 

Ασφάλεια Αυτοκινήτου 

Στα πάγια έξοδα του αυτοκινήτου, φυσικά συμπεριλαμβάνεται και κυριαρχεί η ασφάλεια του. Είναι απαραίτητη και σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να παραλείπεται από κανέναν οδηγό. 

Αν σκοπεύεις να αποκτήσεις αυτοκίνητο, πάρε το χρόνο σου για να ψάξεις όλες τις ασφάλειες που κυκλοφορούν και όλα τα προγράμματα / συμβόλαια που μπορείς να αποκτήσεις. Η αλήθεια είναι ότι η μέγιστη κάλυψη είναι το καλύτερο δυνατό, για αυτό στην ασφάλιση μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε και οδική βοήθεια. Άλλωστε, better safe than sorry που λένε και στο χωριό μου. 

Μία πληροφορία που ίσως φανεί χρήσιμη: όσο πιο μακροχρόνια η ασφάλεια, τόσο οικονομικότερη θα βγει τελικά. 

Τέλη κυκλοφορίας για το αυτοκίνητο 

Βασικό έξοδο για ένα αυτοκίνητο, είναι και τα τέλη κυκλοφορίας. Πληρώνονται ετησίως στο τέλος κάθε χρόνου, για την κυκλοφορία της επόμενης χρονιάς. Τα έξοδα σε αυτήν την περίπτωση, δεν είναι στάνταρ για όλα τα μοντέλα, αφού το ποσό που θα χρειαστεί να καταβάλεις, καθορίζεται από τα κυβικά του αυτοκινήτου σου. Αν το αυτοκίνητο σου δηλαδή είναι άνω των 1356κ.ε., τότε το ποσό θα είναι αυξημένο σε σχέση με τα τέλη ενός αυτοκινήτου με λιγότερα κυβικά. Χοντρικά, υπολόγισε κάθε χρόνο γύρω στα 200 ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας. 

Φυσικά, το αποδεικτικό της καταβολής των τελών θα πρέπει να το έχεις και πάντα μαζί σου κατά την οδήγηση, αφού είναι από τα βασικά έγγραφα που πρέπει να έχεις στο αυτοκίνητο, μαζί με το δίπλωμα, την άδεια οδήγησης κλπ. 

Buying a car with insurance

ΚΤΕΟ για αυτοκίνητα 

Ακόμα κι αν είσαι καινούργιος στον κόσμο της οδήγησης, σίγουρα έχεις ακούσει τη φράση “πρέπει να περάσω ΚΤΕΟ”. Σε προηγούμενο άρθρο μας, έχουν αναλύσει όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας οδηγός για το ΚΤΕΟ.

Ο έλεγχος αυτός, που πραγματοποιείται ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, πρέπει να μπει στη λίστα προϋπολογισμού για τα πάγια έξοδα ενός αυτοκινήτου. 

Αν αγοράσεις ένα ολοκαίνουργιο αυτοκίνητο, θα πρέπει να περάσεις ΚΤΕΟ μετά από 4 χρόνια και μετά κάθε 2. Ανά 2 χρόνια θα πρέπει να πηγαίνεις για έλεγχο, αν το αυτοκίνητό σου είναι μεταχειρισμένο. 

Στο ΚΤΕΟ (Κέντρο Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων), οι τεχνικοί πραγματοποιούν όλους τους απαραίτητους ελέγχους σε κάθε τμήμα του αυτοκινήτου, για την πρόληψη προβλημάτων και την επίτευξη της μέγιστης ασφάλειας. Με λίγα λόγια, και το ΚΤΕΟ είναι ένα απόλυτα σημαντικό έξοδο που χρειάζεται να καταβάλλεις κάθε 2 χρόνια. 

Το ποσό συνήθως δεν ξεπερνά τα 50 ευρώ για Ι.Χ., όμως αυτό εξαρτάται από τα αποτελέσματα του ελέγχου. Αν εντοπιστούν προβλήματα, τότε θα πρέπει να επισκεφτείς το συνεργείο, άρα υπολόγισε κάποια έξτρα έξοδα. 

Car Service Checkup

Service Αυτοκινήτου 

Ακόμα ένα βασικό έξοδο για την λειτουργία ενός αυτοκινήτου, είναι το service του. Υπάρχουν πολλά είδη service, για αυτό τα ποσά εξαρτώνται από το μέγεθος και την λεπτομέρεια του ελέγχου αλλά των τεχνικών προβλημάτων που θα πρέπει να επιλυθούν. 

Για να είσαι σίγουρος ότι το αυτοκίνητο σου βρίσκεται σε καλή κατάσταση και δε θα σου βγάλει πρόβλημα εξ απροόπτου κατά τη διάρκεια της οδήγησης, τσέκαρε το βιβλιαράκι του κατασκευαστή και έλεγξε το πότε προτείνει το service του μοντέλου. Τα έξοδα για service είναι αναπόφευκτα (και μερικές φορές μεγάλα) αλλά απαραίτητα για τη μέγιστη ασφάλεια στο δρόμο. 

Ελαστικά Αυτοκινήτου 

Στα πάγια έξοδα του αυτοκινήτου, δεν γίνεται να μη συμπεριλάβουμε και τα ποσά που καταβάλλονται για ελαστικά. Για λόγους ασφαλείας, η αντικατάσταση των ελαστικών είναι μία διαδικασία πολύ σημαντική που δε θα πρέπει να καθυστερείται. 

Αν έχουν φθορά ή αν έχουν περάσει πολλά χρόνια από την τελευταία αλλαγή και έχεις διανύσει πολλά χιλιόμετρα από τότε, επισκέψου το συνεργείο και κάνε την απαραίτητη αντικατάσταση. 

Cutomer checking car tires

Τα 5 έξοδα του αυτοκινήτου 

Αν βρίσκεσαι στη διαδικασία εύρεσης αυτοκινήτου, σίγουρα περνάνε από το μυαλό σου πολλές σκέψεις σχετικά με τα έξτρα έξοδα που θα προκύψουν. Απόλυτα λογικό και απόλυτα σωστό, αν μας ρωτάς. 

Για αυτό συγκεντρώσαμε παραπάνω τα 5 standard έξοδα που απαιτεί ένα αυτοκίνητο, πέρα από τα καύσιμα, ώστε να τα βάλεις και αυτά στον ετήσιο προϋπολογισμό σου. Μπορεί να σου φαίνονται αρκετά, αλλά είναι απαραίτητα για την μέγιστη δυνατή οδική ασφάλεια. Μην τα αμελείς! 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved