ΚΤΕΟ: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις και τι να προσέξεις για τον έλεγχο του αυτοκινήτου σου

ΚΤΕΟ: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις και τι να προσέξεις για τον έλεγχο του αυτοκινήτου σου 

ΚΤΕΟ (Κέντρο Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων) ονομάζεται η διαδικασία περιοδικού ελέγχου που υποβάλλονται τα οχήματα σε συστηματικά χρονικά διαστήματα, με στόχο την πρόληψη προβλημάτων, τον εντοπισμό βλαβών και την εξασφάλιση της ποιοτικότερης λειτουργίας όλων των τεχνικών μερών και εξαρτημάτων τους. 
Για να προλάβετε λοιπόν κάποια δυσάρεστη “έκπληξη” βλάβης του αυτοκινήτου σας και για να είστε σίγουροι ότι όλα λειτουργούν σωστά, δε θα πρέπει ποτέ να παραμελείτε τον έλεγχο ΚΤΕΟ.  

τεχνικός κάνει έλεγχο ΚΤΕΟ
A man in overalls holds clipboard. Mechanic. Car inspection

Κάθε πότε περνάει ΚΤΕΟ ένα αυτοκίνητο; 

Ανάλογα με τον τύπο του αυτοκινήτου που έχετε στην κατοχή σας, ο έλεγχος ΚΤΕΟ πραγματοποιείται σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα. 

Για τα επιβατικά αυτοκίνητα Ι.Χ., ο πρώτος έλεγχος γίνεται 4 χρόνια μετά την έκδοση της άδειας κυκλοφορίας, όπως αναγράφεται κιόλας στο σχετικό έγγραφο. Έπειτα, είναι απαραίτητο το ΚΤΕΟ να επαναλαμβάνεται κάθε 2 χρόνια από την πρώτη ημερομηνία διεξαγωγής. Συγκεκριμένα, ο περιοδικός έλεγχος θα πρέπει να γίνει 3 εβδομάδες πριν, έως και 1 εβδομάδα μετά, από την λήξη της διετίας από το προηγούμενο ΚΤΕΟ. 

Πόσο κοστίζει ο περιοδικός έλεγχος ΚΤΕΟ για κάθε κατηγορία;

Ο τεχνικός έλεγχος ΚΤΕΟ για επιβατικά αυτοκίνητα Ι.Χ. κοστίζει περίπου 45-50 ευρώ. Για μηχανές το κόστος κυμαίνεται στα 25-30€, για φορτηγά ανέρχεται στα 60€, ενώ για ταξί το ΚΤΕΟ κοστίζει 38€. 

Εάν οδηγείτε αυτοκίνητο με υγραέριο LPG ή φυσικό αέριο CNG, οι τιμές που θα βρείτε για τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ είναι 80-100€.

Τι δικαιολογητικά χρειάζομαι για τον έλεγχο ΚΤΕΟ του αυτοκινήτου μου; 

Για να μπορέσετε να ολοκληρώσετε τον τεχνικό έλεγχο του αυτοκινήτου σας, δηλαδή να “περάσει” ΚΤΕΟ, θα πρέπει να προσκομίσετε στο κέντρο της επιλογής σας τα απαραίτητα έγγραφα. 

έλεγχος ΚΤΕΟ
A man in overalls writes to a clipboard. Mechanic. Car inspection

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι τα εξης: 

 • Άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου ή επικυρωμένο αντίγραφο 
 • Δ.Ε.Τ – Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου από την προηγούμενη φορά που περάσατε ΚΤΕΟ, αν δεν είναι η πρώτη φορά τεχνικού ελέγχου
 • Ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου 
 • Κ.Ε.Κ – Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων από τον προηγούμενο τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ, αν έχει πραγματοποιηθεί 
 • Επίσημες εγκρίσεις τροποποιήσεων του αυτοκινήτου  

Τι περιλαμβάνει ο έλεγχος ΚΤΕΟ; 

Αφού ολοκληρωθεί η επικύρωση των δικαιολογητικών και η ταυτοποίηση του ιδιοκτήτη από το Υπουργείο Μεταφορών, ξεκινά ο ενδελεχής τεχνικός έλεγχος του αυτοκινήτου. Αυτός περιλαμβάνει έλεγχο: 

 • οπτικό στο εξωτερικό μέρος του αυτοκινήτου 
 • για ύπαρξη των απαραίτητων από τον νόμο αντικειμένων: τρίγωνο, φαρμακείο, πυροσβεστήρας 
 • αριθμού πλαισίου και αριθμού μηχανής 
 • καυσαερίων – όταν απαιτείται εκδίδεται η Κ.Ε.Κ 
 • φωτών διασταυρώσεως – πορείας του αυτοκινήτου και μέτρησή τους 
 • ελαστικών για σωστή ευθυγράμμιση
 • τροχών (αμορτισέρ, σύστημα ανάρτησης)
 • απόδοσης φρένων και χειροφρένου 

Με την ολοκλήρωση των παραπάνω ελέγχων, το αυτοκίνητο ελέγχεται και στο κάτω μέρος του μέσω ειδικής ράμπας και αφότου πραγματοποιηθεί η σχετική διαδικασία, αποστέλλονται στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών 3 φωτογραφίες του αυτοκινήτου, μαζί με τα τεχνικά αποτελέσματα του ελέγχου ΚΤΕΟ. 

μηχανικός πραγματοποιεί έλεγχο ΚΤΕΟ σε αυτοκίνητο
Mechanic holds inspection report, tire service

Πόση ώρα διαρκεί συνολικά ο έλεγχος ΚΤΕΟ;  

Ο έλεγχος ΚΤΕΟ δεν είναι μία διαδικασία χρονοβόρα, καθώς περιλαμβάνει προκαθορισμένες ενέργειες. Συνήθως ολόκληρος ο έλεγχος του αυτοκινήτου διαρκεί περίπου 30 λεπτά. 

Τι πρόστιμο θα πληρώσω αν καθυστερήσω τον έλεγχο ΚΤΕΟ; 

Το πρόστιμο που καταβάλλεται σε περίπτωση καθυστέρησης πραγματοποίησης του ελέγχου ΚΤΕΟ καθορίζεται από το χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει από το τέλος της διορίας. Αν το αυτοκίνητο σας περάσει ΚΤΕΟ σε διάστημα ενός μήνα από την λήξη της προθεσμίας, το πρόστιμο ανέρχεται στο ποσό των 16 ευρώ. Μέχρι το 6μηνο, το ποσό κυμαίνεται στα 30-35 ευρώ, ενώ αν καθυστερήσετε περισσότερο, το ποσό που θα πληρώσετε μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 70 ευρώ.  

Ποιος πρέπει να προσκομίσει το αυτοκίνητο στον τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ; 

Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός σχετικά με το ποιος πρέπει να προσκομίσει το αυτοκίνητο στο ειδικό κέντρο ελέγχου. Ωστόσο, αν δεν πρόκειται για τον ιδιοκτήτη, το άτομο αυτό θα πρέπει να φέρει μαζί επίσημο έγγραφο πιστοποίησης (Δελτίο Α/Τ, Διαβατήριο, Δίπλωμα). 

Τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ έχουν την ίδια ισχύ με τα δημόσια; 

Ναι, τα δημόσια και τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ είναι ισότιμα, άρα μπορείτε να επιλέξετε ό,τι εσείς προτιμάτε κάθε φορά. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved