Οδηγείς 4χ4; – Συμβουλές για ασφαλή οδήγηση με τετρακίνηση

Οδηγείς 4χ4; – Συμβουλές για ασφαλή οδήγηση με τετρακίνηση

Σύμφωνα με πολλούς…πιστούς των 4χ4, η τετρακίνηση έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλου τύπου μοντέλα, πισωκίνητα και προσθιοκίνητα

Off-road διαδρομές, μεγαλύτερη πρόσφυση σε κάθε είδους οδόστρωμα, άνεση κατά την οδήγηση σε έντονα καιρικά φαινόμενα είναι τα βασικά πλεονεκτήματα που οδηγεί κάποιους στην αγορά ενός τετρακίνητου αυτοκινήτου. 

Βέβαια, ακόμα κι αν ήδη οδηγείς ένα αυτοκίνητο 4χ4, υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να προσέχεις για να είσαι πάντα ασφαλής και σε ετοιμότητα στις διαδρομές που ακολουθείς. Είσαι σίγουρος ότι τα ξέρεις; 

Χρησιμοποίησε την τετρακίνηση μόνο όταν τη χρειάζεσαι 

Στα περισσότερα μοντέλα 4χ4, η τετρακίνηση είναι επιλογή και όχι λειτουργία by default. Δεν σημαίνει δηλαδή ότι όπου κι αν βρίσκεσαι, ανεξαρτήτως οδοστρώματος, θα πρέπει να την αξιοποιείς. 

Κάθε άλλο! Μέσα στην πόλη, στην άσφαλτο ή ακόμη και σε light off-road δρόμους το καλύτερο είναι να μην χρησιμοποιείς την τετρακίνηση, αφού και δε θα ωφελήσει σημαντικά σε κάτι και θα αυξήσει κατακόρυφα την κατανάλωση καυσίμου, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο. 

A woman standing by the open rear door of a 4x4 in open space.
A woman standing by the open rear door of a 4×4 in open space.

Οδήγηση με προσοχή στην άσφαλτο

Η οδήγηση ενός 4χ4 στην άσφαλτο μπορεί να κρύβει κινδύνους που δεν μπορείς να φανταστείς. Κι όμως, το γεγονός ότι τα τετρακίνητα αυτοκίνητα έχουν αυξημένο και ανεβασμένο -λόγω ύψους- το κέντρο βάρους τους, τα κάνει πιο ευαίσθητα και ευάλωτα στις αυξημένες ταχύτητες σε οδοστρώματα με άσφαλτο. Η προσεκτική οδήγηση λοιπόν είναι επιβεβλημένη, ενώ οι διάφοροι ελιγμοί και οι απότομες κινήσεις δεν είναι και το πιο ασφαλές σενάριο. 

Προσοχή σε ανηφόρες και κατηφόρες 

Αν ακολουθείς διαδρομές εκτός δρόμου, με ανηφόρες και κατηφόρες, είναι καλύτερο να επιλέξεις τις πιο “κοντές” σχέσεις μετάδοσης από το κιβώτιο ταχυτήτων, για πιο ομαλές κινήσεις.
Όσον αφορά, μάλιστα, τις ανηφόρες, εκεί προσέχουμε την γωνία εισόδου κρατώντας σταθερό, όσο γίνεται, το γκάζι ώστε να μην κολλήσουμε. Στην αντίθετη περίπτωση, στις κατηφόρες δηλαδή, το κάθετο κατέβασμα με λίγο στρίψιμο στο τέλος, είναι η πιο σωστή πρακτική για να μην “βρει” το αυτοκίνητο στο έδαφος.  

Off Roader Tire Closeup
Off Roader 4×4 Tire Closeup

Βρες τα σωστά ελαστικά 

Η χρήση των σωστών ελαστικών πέρα από το γεγονός ότι μπορεί να αποτρέψει τυχόν ζημιές, θα σου γλιτώσει και πολλά χρήματα από το γεγονός ότι δεν θα χρειάζεται να αλλάζεις συνεχώς ελαστικά. 

Βρες λοιπόν τα ελαστικά που χρειάζεσαι για το εκάστοτε οδόστρωμα ώστε να μην έχεις κανένα πρόβλημα…εξ απροόπτου. Για την οδήγηση μάλιστα σε off-road συνθήκες, τα κατάλληλα ελαστικά μπορούν να δώσουν αυτό το κάτι παραπάνω στην εμπειρία σου, συμβάλλοντας παράλληλα στη μεγαλύτερη πρόσφυση, άρα και μεγαλύτερη ασφάλεια. 

Πρόσεξε το σύστημα ανάρτησης

Στην οδήγηση σε πιο δυσπρόσιτα εδάφη και οδοστρώματα, άλλο ένα μέρος του αυτοκινήτου που θέλει ιδιαίτερη προσοχή και ειδικό χειρισμό, είναι το σύστημα ανάρτησης. Όταν οδηγείς ένα αυτοκίνητο 4χ4 σε off-road μέρη, οι αναρτήσεις δουλεύουν στο 100% τους, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται και να φθείρονται σχετικά γρήγορα, σε σχέση με τις αναρτήσεις των συμβατικών αυτοκινήτων στην άσφαλτο της πόλης. 

Έτσι, λοιπόν, για να μην χρειάζεται συνεχώς να επισκέπτεσαι το συνεργείο σου για service των αναρτήσεων, η χαμηλή ταχύτητα πρέπει να γίνει..φίλη σου! Με τον τρόπο αυτό, οι πιέσεις από τις ανωμαλίες των off-road διαδρομών δεν θα είναι τόσο απότομες και καίριες για τη φθορά του συστήματος ανάρτησης. 

Παράλληλα, για να προστατέψεις ακόμη περισσότερο τις αναρτήσεις του αυτοκινήτου σου, μπορείς να μειώσεις την πίεση των ελαστικών των τροχών, ώστε να γίνεται καλύτερη απορρόφηση των κραδασμών, όσο γίνεται περισσότερο ομαλά.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved