Πως να μειώσετε την κατανάλωση καυσίμου του αυτοκινήτου σας

Πως να μειώσετε την κατανάλωση καυσίμου του αυτοκινήτου σας

Στην εποχή μας το 2021, τόσο η κατανάλωση καυσίμου όσο και ο περιορισμός αυτής, είναι πράγματα που αφορούν και απασχολούν κάθε σύγχρονο οδηγό.  

Συγκεκριμένα, η αυξημένη τιμή των καυσίμων, αερίου και βενζίνης, αλλά και η ανάγκη για μείωση των αμέτρητων εκπομπών ρύπων στο περιβάλλον, είναι παράμετροι που επιβάλλουν την σκέψη για μείωση του καυσίμου που καταναλώνεται καθημερινά. 

Ακόμη κι αν η απόκτηση ενός ηλεκτρικού ή υβριδικού αυτοκινήτου δεν βρίσκεται στις πιο άμεσα επιτεύξιμες προτεραιότητές σας, η ποσότητα του καυσίμου που συστηματικά καταναλώνετε είναι σημαντικό και ιδιαίτερα ωφέλιμο να περιοριστεί. 

Hand refilling the car with fuel /κατανάλωση καυσίμου
Hand refilling the car with fuel

Πράγματι, η οικονομική και ταυτόχρονα οικολογική οδήγηση αποτελεί βασική επιδίωξη της εποχής. Για τον λόγο αυτό, είναι πολύ λογικό να αναρωτιέται κανείς: 

Είναι δυνατό να μειώσω την ποσότητα καυσίμου που καταναλώνει το αυτοκίνητό μου;

Πώς μπορώ να μειώσω την κατανάλωση βενζίνης ή αερίου του αυτοκινήτου μου; 

Παρακάτω, θα αναλύσουμε μια σειρά από απλές πρακτικές που εφαρμόζοντάς τις, είναι δυνατόν ο κάθε οδηγός να μειώσει την ποσότητα καυσίμου που καταναλώνει, συμβάλλοντας τόσο στην ελαχιστοποίηση των καθημερινών εξόδων του για ανατροφοδότηση του αυτοκινήτου του, όσο και στον έλεγχο των ρύπων που προκαλεί. 

Διατήρηση σταθερής ταχύτητας 

Όσο προφανές κι είναι, πρόκειται για μία από τις βασικότερες πρακτικές που ένας οδηγός δύναται να ακολουθήσει κατά την οδήγηση του για μείωση του καυσίμου που καταναλώνει σε έναν μέσο χρόνο οδήγησης. Η ανεξέλεγκτη και απότομη επιτάχυνση, όπως και αντίστοιχα η ξαφνική επιβράδυνση του αυτοκινήτου είναι ενέργειες που αυξάνουν την κατανάλωση καυσίμου και εκ των πραγμάτων δεν συμβάλλουν καθόλου σε συνθήκες οικολογικής οδήγησης με το αυτοκίνητο.

Αυτόματος πιλότος 

Σε συνθήκες που το επιτρέπουν, η χρήση του συστήματος αυτόματου πιλότου είναι δυνατό να συμβάλλει στη μείωση της χρήσης καυσίμου. Αποδεδειγμένα, με την αξιοποίηση του αυτόματου πιλότου σε ενδεικνυόμενες περιστάσεις, όπως στον αυτοκινητόδρομο, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα καυσίμου που καταναλώνει το αυτοκίνητό σας έως και 6%!

Cropped shot of woman turning on speed limitation while driving car alone / Αυτόματος πιλότος
Cropped shot of woman turning on speed limitation while driving car alone

Έλεγχος των ελαστικών

Ο συστηματικός έλεγχος της πίεσης των ελαστικών ενός αυτοκινήτου είναι πιθανό να σας σώσει από υπερβολική και ανούσια κατανάλωση καυσίμου. Μία φορά το μήνα, συνιστάται η ρύθμιση της πίεσης των ελαστικών του αυτοκινήτου, αφού τα ελαστικά που βρίσκονται σε κατάσταση υποπίεσης, δηλαδή με λιγότερη πίεση από την συνιστώμενη, καταναλώνουν περισσότερο καύσιμο κατά την οδήγηση, λόγω αυξημένης και προβληματικής αντίστασης στην άσφαλτο.

Car Tires Maintenance and air pressure / Έλεγχος των ελαστικών
Car Tires Maintenance and air pressure

Απόδοση καυσίμου 

Όσον αφορά το πόσα χιλιόμετρα διανύει το αυτοκίνητο σας χρησιμοποιώντας μία συγκεκριμένη ποσότητα καυσίμου, είναι δυνατόν να βελτιώσετε την απόδοση καυσίμου του αυτοκινήτου σας κατά 1-2%. Αυτό είναι δυνατό χρησιμοποιώντας τις προτάσεις λαδιού του κατασκευαστή του αυτοκινήτου σας, με σκοπό την χρήση του είδους λαδιού που ενδείκνυται αποκλειστικά για τον κινητήρα σας. 

Αντικατάσταση φίλτρου αέρα 

Μετά από περιόδους συστηματικής χρήσης του αυτοκινήτου σας, είναι λογικό το φίλτρο αέρα να είναι πια βρώμικο. Κάτι τέτοιο, φυσικα και δεν διευκολύνει τον περιορισμό του καυσίμου που καταναλώνετε σε καθημερινή βάση. Αντίθετα, ολόκληρο το σύστημα λειτουργεί πιο δύσκολα επηρεάζοντας μάλιστα και την αύξηση της ποσότητας του καυσίμου που χρησιμοποιείται. Σημαντικό είναι λοιπόν να ελέγχεται συστηματικά το φίλτρο αέρα του αυτοκινήτου σας σύμφωνα με τις συμβουλές της κατασκευαστικής εταιρείας και να πραγματοποιείτε την αντικατάσταση του όταν αυτό βρωμίζει και δυσχεραίνει την οικολογική οδήγηση στην οποία στοχεύετε. 

Μείωση βάρους 

Είναι γεγονός ότι όσο μεγαλύτερο το επιπλέον βάρος που δέχεται ένα αυτοκίνητο, τόσο περισσότερη και η ποσότητα καυσίμου που συνολικά καταναλώνει σε μία μετακίνηση. Είναι λοιπόν ιδιαίτερα έξυπνο να απαλλαγείτε από τυχόν περιττά αντικείμενα που επιβαρύνουν το αυτοκίνητό σας, διασφαλίζοντας ότι αυτό παραμένει όσο ελαφρύτερο γίνεται, χωρίς έξτρα βάρη. Αναφορικά, για κάθε επιπλέον 45 κιλά με τα οποία επιβαρύνετε το αυτοκίνητό σας, καταναλώνετε έως και 3% περισσότερη καύσιμη ύλη, εμποδίζοντας το στόχο σας για μείωση της ποσότητας καυσίμου που καίτε σε κάθε διαδρομή. 

red miniature car and money bag with dollar sign balancing on seesaw on green background
red miniature car and money bag with dollar sign balancing on seesaw on green background

Οδήγηση μόνο σε περίπτωση ανάγκης  

Αν και η πιο ακραίας μορφής συμβουλή, το να περιορίσετε τη συχνότητα που χρησιμοποιείτε εν γένει το αυτοκίνητό σας είναι η πιο αποτελεσματική και πραγματικά συμφέρουσα λύση για να μειώσετε την ποσότητα καυσίμου που συνολικά καταναλώνετε. Προτιμήσετε άλλες επιλογές μετακίνησης, όπως τα ΜΜΜ, το ποδήλατο ή το περπάτημα για μικρές αποστάσεις για τις οποίες η χρήση του αυτοκινήτου είναι περισσότερο ανούσια και όχι τόσο αναγκαία. Η πρακτική αυτή όχι μόνο θα αποδειχθεί πλήρως αποδοτική για εξοικονόμηση χρημάτων και περιορισμό των ρύπων που εκπέμπετε με το αυτοκίνητό σας, αλλά παράλληλα θα συμβάλλει σε μία γενικότερη αλλαγή προς έναν πιο “πράσινο” τρόπο ζωής. 

Μείωση κατανάλωσης καυσίμου με λίγα λόγια 

Άμα πραγματικά επιθυμείτε να μειώσετε συνολικά την ποσότητα καυσίματος που καταναλώνετε καθημερινά με το αυτοκίνητό σας, τόσο για λόγους οικονομίας, όσο και για λόγους οικολογίας, το σίγουρο είναι πως υπάρχουν αρκετές πρακτικές τις οποίες μπορείτε να λάβετε υπόψη σας. Είναι λοιπόν δυνατόν να αξιοποιήσετε αυτές τις συμβουλές για χρήση του αυτοκινήτου σας με μειωμένη κατανάλωση καύσιμης ύλης, είτε μία κάθε φορά είτε εφαρμόζοντάς τις όλες μαζί για πιο αποδοτικά και άμεσα αποτελέσματα. 

Είσαι επαγγελματίας; 

Η συνέπεια και ο επαγγελματισμός μας, καθώς και η συνεργασία με το μεγαλύτερο ιστορικό σωματείο στο χώρο του αυτοκινητισμού, την ΕΛΠΑ, αποτελούν τις καλύτερες προδιαγραφές για την προώθηση της επιχείρησής σου.

Εάν λοιπόν σε ενδιαφέρει πραγματικά να εκτοξεύσεις το marketing της επιχείρησης σου, επικοινώνησε μαζί μας για να το κάνουμε πράξη.

Η γνώμη σου μετράει.

Πριν φύγεις, μη διστάσεις να μας πεις την γνώμη σου και αν βρήκες αυτό που έψαχνες στο άρθρο μας, κάνε ένα share στα social σου.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved