Οδήγηση στη βροχή: πώς να οδηγείς με ασφάλεια όταν βρέχει και τί πρέπει να ελέγξεις στο αυτοκίνητό σου

Οδήγηση στη βροχή: πώς να οδηγείς με ασφάλεια όταν βρέχει και τί πρέπει να ελέγξεις στο αυτοκίνητό σου 

Είτε είσαι χρόνια οδηγός, είτε μόλις πήρες το δίπλωμα σου, η ετοιμότητα και η προσοχή κατά την οδήγηση στη βροχή είναι απαραίτητοι παράγοντες για τη μέγιστη ασφάλεια τόσο επιβατών του αυτοκινήτου σου, όσο και των άλλων οδηγών.  

Η οδήγηση στην βροχή είναι από τις συνθήκες που δυσκολεύουν κάθε οδηγό, όσο έμπειρος κι αν είναι. Οι πλημμύρες και οι καταιγίδες είναι πλέον πολύ συνηθισμένες καταστάσεις στη χώρα μας, ενώ το ολισθηρό οδόστρωμα λόγω κακής κατάστασης των δρόμων σε συνδυασμό με την απροσεξία των οδηγών, οδηγεί πολλές φορές σε ατυχήματα. 

Ξέρεις πώς να οδηγείς με ασφάλεια σε δυνατή βροχή; 

Έχεις κάνει το απαραίτητο χειμερινό service στο αυτοκίνητό σου; 

Παρακάτω, ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς πρέπει να οδηγείς σωστά στη βροχή, τις κινήσεις που πρέπει να αποφεύγεις και μερικά tips για έξτρα έλεγχο και προστασία.

Οδήγηση με χαμηλή ταχύτητα – Απόφυγε το απότομο φρένο  

Όταν ξεκινάει να βρέχει, αυτές οι πρώτες ψιχάλες είναι που προκαλούν μεγάλη ολισθηρότητα στον δρόμο. Μπορεί να φαίνεται αμελητέο και πολλοί να νομίζουν ότι οι λίγες ψιχάλες βροχής δεν είναι αρκετές για να αλλάξουν το οδηγικό τους στυλ σε πιο προσεκτικό. 

Κι όμως, στα πρώτα λεπτά βροχόπτωσης, το νερό στο δρόμο αναμειγνύεται με τη σκόνη, τη βρωμιά και τα λάδια των αυτοκινήτων με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα γλιστερό στρώμα το οποίο είναι ικανό να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά, λόγω μειωμένης πρόσφυσης. Η λύση σε αυτό είναι φυσικα η οδήγηση με χαμηλή και κυρίως σταθερή ταχύτητα, χωρίς απότομα φρεναρίσματα,ώστε να είναι εύκολος ο έλεγχος του αυτοκινήτου, ακόμα κι όταν αυτό και ο δρόμος ολισθαίνουν. 

Οδήγηση στη βροχή
Οδήγηση στη βροχή

Οδήγηση στη βροχή με αναμμένα τα μεσαία φώτα 

Η ορατότητα στην βροχή είναι περιορισμένη. Η περιορισμένη ορατότητα κατά την οδήγηση είναι προφανώς επικίνδυνη. Τί κάνουμε για αυτό; Ακόμα κι αν πρόκειται για πρωινή ώρα, όταν βρέχει, οδηγούμε πάντοτε με αναμμένα τα μεσαία φώτα του αυτοκινήτου, δηλαδή τα φώτα πορείας. Μόνο έτσι θα εξασφαλίσουμε ότι οι υπόλοιποι οδηγοί μπορούν εύκολα να μας δουν και να μειώσουμε τις πιθανότητες σύγκρουσης λόγω μειωμένης ορατότητας.  

Λιμνάζοντα νερά – Οδηγίες για ασφαλή οδήγηση 

Τα νερά που μαζεύονται στους δρόμους από την βροχόπτωση είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για τα αυτοκίνητα. Όταν οδηγούμε σε λιμνάζοντα νερά, υπάρχει κίνδυνος να βραχούν τα φρένα και τα ηλεκτρικά μέρη του αυτοκινήτου και να προκληθούν σοβαρές βλάβες. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αποφεύγουμε σε κάθε περίπτωση τους λάκκους νερών από τη βροχή. 

Στην περίπτωση που αυτό είναι αδύνατο, λόγω έντονης καταρρακτώδους βροχής, τότε χαμηλώνουμε ταχύτητα και διατηρούμε τη μικρότερη δυνατή σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων. Προσέχουμε πάντοτε το βάθος και την κίνηση των νερών, αφού μπορεί το αυτοκίνητο να παρασυρθεί ή να βυθιστεί μέσα στα νερά της βροχής από υποχώρηση του οδοστρώματος. Κατά κανόνα, επιλέγουμε να κινηθούμε στο υψηλότερο σημείο του δρόμου, ελέγχοντας πάντα την άκρη του πεζοδρομίου για μεγαλύτερη ασφάλεια, αφού από εκεί μπορούμε να καταλάβουμε την ποσότητα του νερού στον δρόμο. 

Έλεγχος αυτοκινήτου πριν την οδήγηση στη βροχή 

Η οδήγηση σε έντονα καιρικά φαινόμενα δεν είναι πρόκληση και πρόβλημα μόνο για τον οδηγό. Για να είναι σε θέση το αυτοκίνητό σου να ανταποκριθεί στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται από την βροχόπτωση, θα πρέπει πριν ξεκινήσεις την οδήγηση, να έχεις σιγουρευτεί ότι όλα λειτουργούν όπως θα έπρεπε. 

  • έλεγξε τη φθορά και την πίεση στα ελαστικά του αυτοκινήτου 
  • σιγουρέψου ότι το καπό είναι καλά κλειστό για να αποφύγεις οποιοδήποτε βραχυκύκλωμα στα ηλεκτρικά μέρη 
  • βεβαιώσου ότι οι υαλοκαθαριστήρες λειτουργούν υποδειγματικά. 
  • ρύθμισε το σύστημα θέρμανσης και κλιματισμού ώστε να μην θολώνουν τα τζάμια και να έχεις τη μέγιστη δυνατή ορατότητα στον δρόμο 
  • Χρησιμοποίησε ειδικά προϊόντα για την αδιαβροχοποίηση των ηλεκτρικών μερών του αυτοκινήτου 
  • σιγουρέψου ότι λειτουργούν σωστά τα φώτα του αυτοκινήτου αφου θα είναι απόλυτα χρήσιμα κατά την οδήγηση στη βροχή 
  • έλεγξε την λειτουργία της υδραυλικής υποβοήθησης του τιμονιού 
  • έλεγξε την λειτουργία της κόρνας 
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved