Τι Πατάκια Αυτοκινήτου να επιλέξω; – μοκέτα ή λαστιχένια;

Τι Πατάκια Αυτοκινήτου να επιλέξω; – μοκέτα ή λαστιχένια;

Το δάπεδο της καμπίνας ενός αυτοκινήτου είναι από τα σημεία που καθημερινά λερώνονται και ταλαιπωρούνται. Με τον καιρό λοιπόν σταδιακά έρχεται η στιγμή που θα πρέπει να αντικαταστήσουμε τα πατάκια αυτοκινήτου. Ειδικότερα αν δεν το έχουμε κάνει και ποτέ, η αντικατάσταση είναι επιβεβλημένη.

Τι πατάκια πρέπει να διαλέξω για το αυτοκίνητό μου; 

Τα πατάκια αυτοκινήτου διακρίνονται σε δύο κατηγορίες με βάση το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται: πατάκια λαστιχένια και πατάκια μοκέτα. 

Παρακάτω, θα αναλύσουμε τα χαρακτηριστικά που φέρουν οι δύο κατηγορίες ώστε να είμαστε σε θέση να επιλέξουμε ανάμεσα στα λαστιχένια πατάκια ή τα πατάκια αυτοκινήτου μοκέτα, ανάλογα με τις ανάγκες μας. 

Cleaning car mat with high pressure water at car wash station

Λαστιχένια πατάκια αυτοκινήτου

Τα λαστιχένια πατάκια αυτοκινήτου είναι πολύ δημοφιλή λόγω της ανθεκτικότητάς τους. Πολλοί οδηγοί τα επιλέγουν λόγω του ότι αντέχουν πολύ και διατηρούνται σε σχετικά καλή κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Το λάστιχο, το οποίο είναι και το υλικό κατασκευής τους, πρόκειται για ένα αδιάβροχο υλικό που προσφέρει στα πατάκια αυτήν την σημαντική και απαραίτητη ιδιότητα, ειδικά για τις βροχερές μέρες του φθινοπώρου και του χειμώνα. Παράλληλα, πέρα από την αντιολισθητική επιφάνεια που προσφέρουν τα λαστιχένια πατάκια αυτοκινήτου, έχουν αποδειχθεί και πολύ σταθερά. 

Συμβουλές για τα λαστιχένια πατάκια αυτοκινήτου 

Σε περίπτωση που έχουμε καταλήξει ότι τα θέλουμε να αντικαταστήσουμε τα φθαρμένα πατάκια με νέα λαστιχένια πατάκια αυτοκινήτου θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας τα εξής: 

  • Η επιφάνεια τους να είναι χοντρή και στιβαρή 
  • Και από τις δύο πλευρές η επιφάνεια να είναι αντιολισθητική
  • Τα πατάκια να είναι custom / μαρκέ, ειδικά σχεδιασμένα δηλαδή για το μοντέλο αυτοκινήτου που έχουμε 
  • Το υλικό του να είναι καλής ποιότητας ώστε να μην υπάρχουν περίεργες και άσχημες μυρωδιές πλαστικού, φθηνού καουτσούκ κλπ. 
Worker readies car carpet, mat for cleaning interior in auto service

Πατάκια αυτοκινήτου μοκέτα

Τα πατάκια αυτοκινήτου τύπου μοκέτα επιλέγονται από πολλούς οδηγούς για διαφορετικούς λόγους από ότι τα πατάκια από λάστιχο. 

Πρώτα απ όλα τα πατάκια αυτοκινήτου μοκέτα διατίθενται σε διαφορετικά χρώματα (εκτός του μαύρου) και το υλικό τους δίνει τη δυνατότητα προσαρμογής. Δηλαδή, ένα υφασμάτινο πατάκι μοκέτα μπορεί να κοπεί σε συγκεκριμένα σημεία ώστε να εφαρμόζει ακριβώς στον χώρο του αυτοκινήτου. 

Παράλληλα, επειδή υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε σχήματα και υφάσματα, ο κάθε οδηγός μπορεί να βρει τα πατάκια που ταιριάζουν 100% στο γούστο και την αισθητική του. 

Πολλά πατάκια αυτοκινήτου μοκέτα φέρουν και ενισχυμένη επένδυση στο σημείο που πατούν τα πόδια του οδηγού ώστε να μην υπάρχει προστασία από την καθημερινή τριβή και φθορά. 

Ακόμη ένα πλεονέκτημα που παρατηρούμε στα πατάκια αυτοκινήτου μοκέτα είναι το γεγονός ότι απορροφούν πολύ καλα την υγρασία, αν και μετά χρειάζονται κάποιες ώρες να στεγνώσουν σε καθαρό αέρα. 

Carwash service, removing of dirt from mats

Συμβουλές για τα πατάκια αυτοκινήτου μοκέτα

Όταν είμαστε έτοιμοι να επιλέξουμε πατάκια μοκέτα, θα πρέπει να προσέξουμε τα παρακάτω σημεία: 

  • η μοκέτα να είναι χοντρή και κάπως βαριά, ώστε να μην τσαλακώνεται κατά τη διάρκεια της οδήγησης
  • να υπάρχουν κλιπς ώστε να είναι πιο σταθερή η τοποθέτηση της μοκέτας στην καμπίνα του αυτοκινήτου 
  • να έχει περαστεί ένα στρώμα αδιαβροχοποίησης 
  • το υλικό της μοκέτας να είναι καλής ποιότητας ώστε να αποφεύγονται οι δυσάρεστες οσμές από φθηνά υλικά 

Τι πατάκια αυτοκινήτου να επιλέξω; 

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση στο ερώτημα αυτό. Η επιλογή θα πρέπει να γίνει με βάση τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του κάθε οδηγού. Για παράδειγμα, αν κάποιος σκέφτεται και ασχολείται πολύ με την αισθητική του αυτοκινήτου του, η καλύτερη λύση είναι οι μοκέτες. Από την άλλη, αν μας νοιάζει περισσότερο η πρακτικότητα και η ευκολία στο καθάρισμα, τα λαστιχένια πατάκια είναι πιο συνετή επιλογή. 

Γενικά, υπάρχει η άποψη ότι τα πατάκια μοκέτα είναι για αυτοκίνητα πόλης, ενώ τα λαστιχένια πατάκια είναι ιδανικότερα για off-road διαδρομές, ωστόσο ο καθένας μπορεί να επιλέξει αυτό που του αρέσει και του ταιριάζει καλύτερα! 

Car carpets washing with high pressure washer
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved