LED φώτα αυτοκινήτου: ποια τα πλεονεκτήματά τους;

LED φώτα αυτοκινήτου: ποια τα πλεονεκτήματά τους; 

Η τεχνολογία LED είναι τα τελευταία μία από τις μεγαλύτερες τάσεις στον τομέα του φωτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, ακόμα και στον κόσμο των αυτοκινητοβιομηχανιών, τα LED φώτα αυτοκινήτου έχουν ήδη αναδείξει τα πλεονεκτήματά τους. 

Μήπως ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις και εσύ LED φώτα για το αυτοκίνητό σου;

Πάμε να δούμε παρακάτω όλα τα οφέλη που θα μπορέσεις να αποκτήσεις αντικαθιστώντας τις παλαιού τύπου λάμπες στο αυτοκίνητό σου. 

Τί είναι τα LED φώτα; 

Πριν όμως μπούμε στο κυρίως θέμα, ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. 

Ξέρουμε όλοι τι είναι τα LED φώτα; 

close-up of a red led taillight on a modern car, detail on the rear light of a car

Ο όρος “LED” πρόκειται για αρκτικόλεξο που προέρχεται από τις λέξεις “Light Emitting Code”. Στα ελληνικά, η ακριβής μετάφραση είναι “δίοδος εκπομπής φωτός”. Με τη λέξη δίοδο εννοείται μία συσκευή η οποία έχει κατασκευαστεί από συγκεκριμένα υλικά που είναι καλοί αγωγοί του ηλεκτρισμού. 

Η συσκευή αυτή, εσωτερικά περιέχει 2 ηλεκτρόδια, μέσα από τα οποία περνάει ηλεκτρικό ρεύμα. Με βάση την εξήγηση αυτή, η λέξη LED ορίζει μία δίοδο που άπαξ και περάσει από μέσα της ηλεκτρικό ρεύμα, απευθείας εκπέμπεται φως.

LED φώτα αυτοκινήτου – Πλεονεκτήματα 

Μεγάλη διάρκεια χρήσης 

Ένα από τα κυριότερα πλεονεκτήματα που κρύβει η χρήση LED λαμπών, είναι η ασύγκριτα μεγάλη διάρκεια ζωής και χρήσης. Ένας LED προβολέας αυτοκινήτου υψηλής ποιότητας μπορεί να διαρκέσει έως και 20.000 ώρες! Σε αντίθεση με άλλες λάμπες αλογόνου, που διαρκούν έως 1000 ώρες. Με άλλα λόγια, η αγορά είναι μία και σίγουρα δε θα χρειαστεί άμεση αντικατάσταση για τα επόμενα 10..20..χρόνια. 

Παρόλο που πολλοί μπορεί να θεωρήσουν ανούσια την αυξημένη -σε σχέση με άλλες λάμπες- τιμή, η αλήθεια είναι ότι η απόσβεση γίνεται άμεσα και είναι αποδεδειγμένη, αφού με τουλάχιστον 15.000 ώρες χρήσης τα LED φώτα αυτοκινήτου είναι δυνατόν θα διαρκέσουν παραπάνω από το ίδιο το αυτοκίνητο! 

Modern Active Car LED Headlights Performing in Fog

Εξοικονόμηση ενέργειας 

Έχει αποδειχθεί ότι οι λάμπες LED καταναλώνουν περίπου 80% λιγότερη ενέργεια από αυτήν που χρειάζονται άλλες λάμπες για την ίδια απόδοση. Παράλληλα, επειδή οι λάμπες LED δεν εκπέμπουν θερμότητα, απαιτούν συνολικά λιγότερη ενέργεια από την αρχή της χρήσης τους. 

Άρα, με βάση τα παραπάνω δεδομένα συνδυαστικά, η ενεργειακή οικονομία που εξασφαλίζεται είναι μεγάλη και κατ επέκταση επηρεάζει και τη μπαταρία του αυτοκινήτου μας. 

Υψηλά επίπεδα φωτεινότητας 

Παρά τις μειωμένες ανάγκες σε ενέργεια, οι λάμπες LED ενδείκνυνται για χρήση στο αυτοκίνητο λόγω της μέγιστης απόδοσής τους σε επίπεδα φωτεινότητας. Παρόλο που δεν παράγουν περισσότερο φως, η τεχνολογία τους είναι πιο “έξυπνη” από άλλου τύπου λαμπτήρες. 

Αυτό που κάνουν οι λάμπες αλογόνου είναι να εκπέμπουν φως προς διαφορετικές κατευθύνσεις ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να μειώνεται η συνισταμένη δύναμη του φωτός. 

Clean Bright Car Headlights

Αντίθετα, όσον αφορά τους LED προβολείς, το φως δεν διαχέεται ταυτόχρονα σε πολλαπλές κατευθύνσεις αλλά εκπέμπεται προς μία συγκεκριμένη και μοναδική κατεύθυνση σε μία δέσμη. Για τον λόγο αυτό, η ενεργοποίησή τους είναι πολύ πιο άμεση, γεγονός που κάνει τις LED λάμπες κατάλληλες και πολύ αποτελεσματικές για φώτα φρένων. Ο χρόνος αντίδρασης μειώνεται κατά 30%! 

Προσαρμογή 

Ακόμη ένα χαρακτηριστικό των LED φωτών που παίζει σημαντικό ρόλο για κάποιους οδηγούς, είναι η δυνατότητα προσαρμογής του φωτός. Με after-market εξοπλισμό, σε συνδυασμό με LED φώτα, μπορεί ο καθένας να αλλάξει σε μερικό βαθμό την εμφάνιση και τη λειτουργία των φωτών του αυτοκινήτου του, δίνοντας του μία άλλη όψη και διάσταση. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved