Πώς να προστατέψεις το χρώμα του αυτοκινήτου σου

Πώς να προστατέψεις το χρώμα του αυτοκινήτου σου

Η διατήρηση του χρώματος του αυτοκινήτου μας σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση είναι βασικό βήμα για να φαίνεται γενικά το αυτοκίνητό μας σαν καινούργιο, όπως την πρώτη φορά που το οδηγήσαμε! 

Washing outside rearview car mirror with high pressure water at self car wash service outdoors.

Ποιοι είναι λοιπόν οι βασικοί τρόποι για να προστατέψουμε το χρώμα του αυτοκινήτου μας;

  1. Συχνό καθάρισμα του αυτοκινήτου 

Το πλύσιμο του αυτοκινήτου μας είναι απαραίτητη διαδικασία αν θέλουμε να διατηρήσουμε το χρώμα του σε άριστη κατάσταση. Και δεν μιλάμε για πλύσιμο 1 φορά τον χρόνο. 

Το συχνό και προσεκτικό καθάρισμα είναι αυτό που θα απομακρύνει τις βρωμιές και τις ακαθαρσίες που κολλάνε πάνω στο αμάξωμα και με τον καιρό διαβρώνουν το χρώμα. Για αυτό, αν δεν θες να ξοδεύεις και πολλά χρήματα στο πλυντήριο αυτοκινήτων, πάρε τα απαραίτητα προϊόντα και βάλε το στο πρόγραμμα! 

Tip: Αν παρόλα αυτά δεν έχεις χρόνο να πλένεις μόνος σου το αυτοκίνητό σου, φυσικά και μπορείς να το πας σε πλυντήριο, όχι όμως αυτόματο! 

  1. Μην ξεχνάς το στέγνωμα 

Αν νομίζεις ότι το φυσικό στέγνωμα του αυτοκινήτου σου είναι και το καλύτερο, κάνεις λάθος. Όταν αφήνουμε το αυτοκίνητο μας με νερά μετά το πλύσιμο, χωρίς να το στεγνώσουμε, δημιουργούνται σημάδια και “λεκέδες” νερού. Το αποτέλεσμα είναι να μη φαίνεται καθαρό, ακόμα κι αν το καθαρίζαμε 2 ώρες! 

A man rubs a car. Car wash. Clear car concept
  1. Γυάλισε το αυτοκίνητό σου 

Μετά το πλύσιμο, έρχεται το γυάλισμα. Υπάρχουν αρκετά ειδικά γυαλιστικά προϊόντα αυτοκινήτου στο εμπόριο που θα κάνουν την όλη διαδικασία πολύ πιο εύκολη. 

Γενικά, καλό είναι να θυμάσαι ότι με το γυάλισμα ουσιαστικά αφαιρείται μία στρώση βαφής, άρα δεν το κάνουμε σε πολύ συχνή βάση. Είναι όμως αρκετά σημαντικό όταν το χρώμα έχει αρχίσει να θαμπώνει και να ξεθωριάζει, ή όταν υπάρχουν αρκετές επιφανειακές γρατζουνιές στο εξωτερικό του αμαξώματος. 

  1. Μην ξεχνάς το κερί 

Για να διατηρήσεις σε καλή κατάσταση το χρώμα του αυτοκινήτου σου, δεν πρέπει να αμελείς το κέρωμα. Με τη διαδικασία αυτή, πρακτικά κάνουμε πιο λεία την εξωτερική στρώση βαφής του αμαξώματος. 

Ωστόσο, αυτό δεν θα πρέπει να γίνεται σε λιγότερο από 6 μήνες από το τελευταίο κέρωμα. Ένα καλό επαγγελματικό κερί διαρκεί έως και 10 μήνες, προστατεύοντας το χρώμα του αυτοκινήτου μας από μικρογρατζουνιές, βρωμιές, σκόνη κλπ. 

Focused car detailer drying vehicle exterior with cloth
  1. Χρησιμοποίησε μία κουκούλα αυτοκινήτου 

Ίσως ένα από τα πιο απλά πράγματα που μπορείς να κάνεις ώστε να “σώσεις” το χρώμα του αυτοκινήτου σου, είναι να αγοράσεις μία ειδική κουκούλα. Ούτε σκόνη θα περνάει από μέσα, ούτε κουτσουλιές θα βρωμίζουν το αμάξωμα, ούτε φύλλα θα κολλάνε στους υαλοκαθαριστήρες, ούτε ανεξήγητες γρατζουνιές θα βλέπεις μετά. 

Η κουκούλα αυτοκινήτου είναι η πιο εύκολη μέθοδος για να προστατέψεις το χρώμα του αυτοκινήτου σου και από τις βρωμιές αλλά και από τα καιρικά φαινόμενα. Ο ήλιος, η βροχή και προφανώς το χαλάζι προκαλούν φθορές, θαμπώνουν και ξεθωριάζουν το χρώμα. Άρα, γιατί να μην προμηθευτείς μία κουκούλα που θα προστατεύει γενικά το αυτοκίνητό σου από όλα αυτά; 

  1. Πρόσεξε το πάρκινγκ 

Όταν παρκάρουμε το αυτοκίνητό μας, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο μέρος που θα επιλέξουμε. Ειδικά στην περίπτωση που θέλουμε να κρατήσουμε το χρώμα όσο το δυνατόν καλύτερο, πρέπει να σκεφτόμαστε το που αφήνουμε το αυτοκίνητό μας. 

Για παράδειγμα, η πολύωρη έκθεση στον ήλιο, το parking πολύ κολλητά σε θάμνους ή το παρκάρισμα κάτω από δέντρα, είναι πρακτικές που σίγουρα με τον καιρό θα προκαλέσουν φθορές στο χρώμα. Προσέχουμε λοιπόν το parking και αν δεν είναι εφικτό αυτό, ακολουθούμε τη συμβουλή No. 5! 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved