Πώς ξεθαμπώνω εύκολα τα φανάρια του αυτοκινήτου μου;

Πώς ξεθαμπώνω εύκολα τα φανάρια του αυτοκινήτου μου; 

Τα φώτα σε ένα αυτοκίνητο είναι από τα βασικά, πολύ σημαντικά μέρη. Όπως και κάθε άλλο κομμάτι, έτσι και σε αυτά πρέπει να δίνουμε την απαραίτητη σημασία ώστε να είναι πάντα σε άριστη κατάσταση για τη μέγιστη ασφάλεια του οδηγού. 

Σε κάθε οδηγό και σε κάθε αυτοκίνητο, βέβαια, μπορεί να προκληθεί από χψ λόγους θάμπωμα στα φανάρια με αποτέλεσμα το φως να είναι μειωμένο, έως ελάχιστο. 

Τι κάνουμε στην περίπτωση αυτή; 

Φυσικά, ξεθαμπώνουμε τα φανάρια και αν δεν ξέρεις πως να το κάνεις, αυτό το άρθρο είναι για εσένα! 

Γιατί θαμπώνουν τα φανάρια του αυτοκινήτου μου; 

Τα φανάρια του αυτοκινήτου είναι κατασκευασμένα από πλαστικό. Όταν το πλαστικό αυτό εκτίθεται επανειλημμένα στην UV υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, είναι λογικό να γίνει μία χημική αντίδραση. Το αποτέλεσμα της αντίδρασης αυτής είναι το γνωστό μας θάμπωμα.

Detailing of headlight, man smears polishing paste

Πάμε να δούμε τους πιο απλούς και καθημερινούς τρόπους με τους οποίους μπορείς να ξεθαμπώσεις τα φανάρια/ φώτα στο αυτοκίνητό σου. 

Ξεθάμπωμα φαναριών με οδοντόκρεμα 

Ναι, καλά διάβασες. Μία από τις παλαιότερες και πιο συνηθισμένες λύσεις όταν θαμπώνουν τα φανάρια ενός αυτοκινήτου, είναι η χρήση οδοντόκρεμας. Το αποτέλεσμα δεν είναι τέλειο, αλλά σίγουρα κάνει δουλειά για ένα μικρό χρονικό διάστημα. 

Πώς να το κάνεις κι εσυ; 

Σε πρώτο στάδιο, καθάρισε με ένα πανί εξωτερικά τα φανάρια του αυτοκινήτου ώστε να φύγει η σκόνη και οτιδήποτε μπορεί να έχει κολλήσει πάνω. Έπειτα, βάλε επαρκή ποσότητα οδοντόκρεμας και ξεκίνα να τρίβεις κυκλικά. Ξέπλυνε καλά με άφθονο νερό και έτοιμα τα φανάρια!

Ξεθάμπωμα φαναριών με γυαλόχαρτο 

Άλλος ένας τρόπος που αρκετοί οδηγοί προτιμούν για το ξεθάμπωμα των φαναριών του αυτοκινήτου τους, είναι το τρίψιμο με γυαλόχαρτο. Συγκριτικά, τα αποτελέσματα είναι καλύτερα από την επιλογή της οδοντόκρεμας, όμως χρειάζεται περισσότερος χρόνος και κόπος. Μην το φοβηθείς όμως, η διαδικασία είναι απλή. 

A man cleaning car's frontal headlights with microfiber cloth, car detailing concept.

Αρχικά, πλύνε με νερό και σαπούνι τα φανάρια ώστε να φύγει η σκόνη και η βρωμιά που είναι κολλημένη. Στέγνωσε με ένα πανί και βάλε μονωτική ταινία γύρω γύρω, περιμετρικά από το φανάρι που θες να τρίψεις. Πάρε ένα γυαλόχαρτο, ρίξε λίγο νερό και ξεκίνα να τρίβεις με κυκλικές κινήσεις. 

Πρόσεξε όμως να μην ασκήσεις πολλή πίεση στο γυαλόχαρτο. Με απαλές κινήσεις, θα έχεις το αποτέλεσμα που θες. Με απότομες κινήσεις και πολλή δύναμη, το γυαλόχαρτο μπορεί να γδάρει το φανάρι. Αφού τελειώσεις τη διαδικασία, πέρασε το φανάρι με λίγο αλκοόλ για να στεγνώσει πιο γρήγορα! 

Ξεθάμπωμα φαναριών με ξύδι και σόδα 

Άλλο ένα “σπιτικό” trick για να ξεθαμπώσεις τα φανάρια του αυτοκινήτου σου, είναι να δοκιμάσεις ξύδι με σόδα. Το διάλυμα αυτό είναι ιδανικό για κάθε είδους βρωμια, ακόμα και στο αυτοκίνητο. 

Ξεκίνα τη διαδικασία βάζοντας μονωτική ταινία γύρω από το φανάρι ώστε να μην προκληθεί ζημιά στο χρώμα. Φτιάξε ένα μείγμα με νερό και  απλό σαπούνι (πχ καθαριστικό πιάτων) και καθάρισε καλά τα φανάρια από τη βρωμιά. Έπειτα, ανάμειξε σόδα με ξύδι μέχρι να γίνει μία πάστα. Τοποθέτησε το μείγμα πάνω στο φανάρι και άλειψε το σε όλη την επιφάνεια. Άφησε το να δράσει για μερικά λεπτά και τα φανάρια σου θα είναι σαν καινούργια! 

Male hand cleaning the headlights of a black car with a rag.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved