Τί είναι τα σινεμπλόκ και πότε θέλουν αντικατάσταση;

Τί είναι τα σινεμπλόκ και πότε θέλουν  αντικατάσταση; 

Ένα από τα σημαντικότερα συστήματα ενός αυτοκινήτου, είναι το σύστημα ανάρτησης. Είναι ένα σύνολο μηχανισμών και εξαρτημάτων που συμβάλλουν στην ομαλή κίνηση του αυτοκινήτου και κυρίως στην εξομάλυνση των κραδασμών που δημιουργούνται κατά την επαφή του ελαστικού με ένα ανώμαλο οδόστρωμα κατά την οδήγηση. 

Στο σύστημα αυτό, σημαντικό ρόλο παίζουν τα σινεμπλόκ, για τα οποία θα μιλήσουμε στο παρακάτω άρθρο. 

Τί είναι τα σινεμπλόκ; 

Τα σινεμπλόκ ή αλλιώς silent block, είναι 2 μικροί κύλινδροι, που βρίσκονται ο ένας μέσα στον άλλον και αποτελούν κομμάτι του συστήματος ανάρτησης του αυτοκινήτου. Τις περισσότερες φορές, το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα τα σινεμπλόκ, είναι το απλό λάστιχο, αλλά υπάρχουν και κατηγορίες σινεμπλόκ από πολυουρεθάνη, που είναι και τα πιο σκληρά, αλλά και τα πιο ανθεκτικά.

Check brake system and car suspension.

Σε τί βοηθούν τα σινεμπλόκ;  Πώς ακριβώς λειτουργούν;

Κατά την οδήγηση, όταν το οδόστρωμα δεν είναι απόλυτα λείο και ομαλό, τα ελαστικά του αυτοκινήτου ταλαντώνονται, λόγω της ταχύτητας, της οδηγικής συμπεριφοράς κλπ. Οι κραδασμοί που προκαλούνται από την ταλάντωση αυτή, συχνά φθείρουν το αυτοκίνητο για αυτό χρειάζεται ένα λειτουργικό σύστημα ανάρτησης που να περιορίζει την κίνηση αυτή. 

Στο σύστημα αυτό, τα σινεμπλόκ είναι τα ελαστικά μέρη που τοποθετούνται ανάμεσα στα εξαρτήματα της ανάρτησης ώστε να είναι πιο ομαλή η λειτουργία της. Με πιο απλά λόγια, τα σινεμπλόκ είναι τα λαστιχάκια που βοηθούν στην καλύτερη κύλιση, στην απορρόφηση των κραδασμών αλλά και στην αθόρυβη λειτουργία των αμορτισέρ (αφού εκτός των ταλαντώσεων, απορροφούν και τον ήχο). Για αυτόν ακριβώς τον λόγο ονομάζονται και silent blocks. 

Ανάλογα με το πόσο σκληρά είναι τα σινεμπλόκ, καθορίζεται και η απόδοση του συστήματος ανάρτησης. Δηλαδή, αν τα σινεμπλόκ είναι σκληρά, η αίσθηση της οδήγησης φτάνει στο μέγιστο βαθμό. Βέβαια, το μειονέκτημα εδώ είναι ότι μειώνεται η άνεση κατά την οδήγηση. Στα σπορ αυτοκίνητα, τα σινεμπλόκ είναι σκληρά ώστε να επιτυγχάνεται και η μέγιστη απόδοση κατά την οδήγηση σε υψηλές ταχύτητες. Αν βέβαια ο στόχος του οδηγού είναι η άνεση του ίδιου αλλά και των επιβατών, τότε η καλύτερη επιλογή είναι να επιλεχθούν τα πιο μαλακά σινεμπλόκ. 

Road assistance worker near the car on the highway

Πότε χρειάζονται αλλαγή τα σινεμπλόκ; 

Όπως και κάθε άλλο αναλώσιμο εξάρτημα σε ένα αυτοκίνητο, έτσι και τα σινεμπλόκ (silent blocks) του συστήματος ανάρτησης με την πάροδο του χρόνου αλλά και με βάση τα χιλιόμετρα που έχουμε διανύσει, σίγουρα θα χρειαστούν αντικατάσταση. 

Σημάδια ότι τα σινεμπλόκ χρειάζονται αντικατάσταση

  • το τιμόνι τραντάζεται/ δονείται ανεξέλεγκτα 
  • στην αλλαγή ταχύτητας, το αυτοκίνητο τραντάζεται και προκαλούνται έντονοι κραδασμοί 
  • κατά την εκκίνηση του αυτοκινήτου, ή κατά την επιτάχυνση, παρατηρείται και γίνεται αισθητή ισχυρή δόνηση 

Αν ο οδηγός παρατηρήσει ένα από τα παραπάνω, το καλύτερο θα ήταν να επισκεφτεί ένα συνεργείο για να συμβουλευτεί κάποιον οδηγό. Αλλά και χωρίς κάποια ένδειξη, στα 50.000 πρέπει να γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος στα σινεμπλόκ για παν ενδεχόμενο ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε φθορά στα υπόλοιπα εξαρτήματα του συστήματος ανάρτησης του αυτοκινήτου. 

Car Mechanic Repairs Modern Vehicle Suspension Element

Η αλλαγή των σινεμπλόκ γίνεται από επαγγελματία μηχανικό αυτοκινήτου, αφού για την αντικατάστασή τους χρειάζονται ειδικά εργαλεία ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε λάθος κίνηση που θα οδηγήσει σε νέα ανάγκη αλλαγής. 

Η τιμή των σινεμπλόκ ποικίλλει ανάλογα με το υλικό από τα οποία θα είναι κατασκευασμένα. Συμβουλευτείτε έναν τεχνικό στο συνεργείο για το ποιο είδος σινεμπλόκ ταιριάζει στο δικό σας αυτοκίνητο και στο δικό σας οδηγικό στυλ, ώστε να κάνετε τη σωστή και την πιο λειτουργική για τα δεδομένα σας αγορά. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved