Ξέρεις πώς να χρησιμοποιείς το κιτ επισκευής ελαστικού;
Μία..ατυχής συνθήκη που μπορεί να συμβεί σε κάθε οδηγό όσο βρίσκεται στον δρόμο, είναι να κλατάρει το ελαστικό του αυτοκινήτου του.
Για την άμεση επιδιόρθωση της κατάστασης, οι λύσεις είναι δύο, ανάλογα με το μοντέλο του αυτοκινήτου μας: τοποθέτηση ρεζέρβας ή χρήση του κιτ επισκευής ελαστικού.
Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθούμε στην δεύτερη επιλογή που αναφέραμε, την διαδικασία επισκευής του ελαστικού μέσω του κιτ που παρέχεται στο αυτοκίνητο, για να λύσεις το πρόβλημα γρήγορα και απλά, μέχρι να βρεις βουλκανιζατέρ.
Πάμε να δούμε λοιπόν:
Τι είναι το κιτ επισκευής ελαστικού;
Στα πιο σύγχρονα μοντέλα αυτοκινήτων, η παραδοσιακή “ρεζέρβα” έχει πλέον αντικατασταθεί από τα λεγόμενα κιτ επισκευής. Πρακτικά, το κιτ αυτό, είναι ένα “βαλιτσάκι” που περιέχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να επιδιορθώσει ο οδηγός μία τρύπα στο ελαστικό του.
Βέβαια, σε αντίθεση με την κλασική επιλογή της ρεζέρβας, το κιτ επισκευής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη μόνο μιας τρύπας. Αν το ελαστικό έχει σκιστεί, τότε απαιτείται να αντικατασταθεί με ρεζέρβα.
Πώς χρησιμοποιούμε το κιτ επισκευής ελαστικού; Όλη η διαδικασία βήμα-βήμα
Για να χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά το κιτ επισκευής ελαστικού, πρέπει να ακολουθήσουμε την παρακάτω διαδικασία:
- Αρχικά, αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι δεν πάει καλά με το ελαστικό μας είτε επειδή η οδήγηση πλέον δεν είναι ομαλή, είτε γιατί ανάβει η προειδοποιητική λυχνία στο ταμπλό του αυτοκινήτου για μειωμένη πίεση των ελαστικών.
- Σταματάμε σε ένα ασφαλές σημείο, σβήνουμε τη μηχανή και σταθεροποιούμε το αυτοκίνητο με χειρόφρενο ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να κυλήσει.
- Φοράμε το φωσφορίζον γιλέκο και τοποθετούμε το προειδοποιητικό τρίγωνο σε απόσταση, ώστε να είμαστε ορατοί από τους υπόλοιπους διερχόμενους στο δρόμο.
- Ανοίγουμε το πορτμπαγκάζ και κάτω από το δάπεδο, βρίσκουμε το κιτ επισκευής. Εκεί δηλαδή που θα υπήρχε η ρεζέρβα, είναι τοποθετημένο το σύνολο των υλικών και εργαλείων που θα χρειαστούμε για να επισκευάσουμε την τρύπα στο ελαστικό μας.
- Μέσα στο κιτ θα βρούμε αυτοκόλλητα προειδοποιητικά, έναν ηλεκτρικό συμπιεστή αέρα και μία φιάλη με ειδικό σφραγιστικό υγρό.
- Για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε τη διαδικασία, θα πρέπει να βρούμε το σημείο που βρίσκεται η βαλβίδα αέρα και να μετακινήσουμε το αυτοκίνητο έτσι, ώστε αυτή να βρίσκεται προς τα πάνω.
- Σε πρώτη φάση τοποθετούμε τα αυτοκόλλητα πάνω στο ελαστικό, ώστε να υπάρχει η υπενθύμιση για αλλαγή του ελαστικού.
- Αφαιρούμε το πώμα της βαλβίδας, παίρνουμε τη φιάλη στεγανοποίησης και την τοποθετούμε στην ανοιχτή βαλβίδα. Βγάζουμε το καπάκι που υπάρχει στην άλλη πλευρά της φιάλης.
- Στην πίσω πλευρά, ενώνουμε τη φιάλη με τον συμπιεστή αέρα. Ο συμπιεστής αυτός έχει καλώδιο που παίρνει ρεύμα από την πρίζα ή τον αναπτήρα στο αυτοκίνητο.
- Για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία, βάζουμε σε λειτουργία τον κινητήρα.
- Ενεργοποιούμε τον συμπιεστή. Μέσα σε λίγη ώρα, το ελαστικό μας θα πρέπει να έχει φουσκώσει. Με το ειδικό εργαλείο, ελέγχουμε την πίεση του ελαστικού.
- Αν η πίεση του ελαστικού είναι στα επιθυμητά επίπεδα, αφαιρούμε τη φιάλη από τη βαλβίδα αέρα και κουμπώνουμε ξανά το πώμα της καλά. Η επισκευή της τρύπας ολοκληρώθηκε.
Συμβουλές για τη χρήση του κιτ επισκευή ελαστικού
- Με το που ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, οδηγούμε για λίγο με χαμηλή ταχύτητα και έπειτα ελέγχουμε το ελαστικό για να επιβεβαιώσουμε ότι δεν υπάρχει διαρροή αέρα.
- Αν το ελαστικό είναι πάλι ξεφούσκωτο, καλούμε την οδική βοήθεια.
- Αν το ελαστικό μας φαίνεται να έχει την σωστή πίεση αέρα, οδηγούμε με μέγιστη ταχύτητα 80 χλμ/ώρα και οδεύουμε μέχρι το κοντινότερο βουλκανιζατέρ ή συνεργείο.
- Θυμόμαστε ότι η χρήση του κιτ επισκευής δεν είναι μόνιμη λύση και πρέπει οπωσδήποτε να πάμε για αντικατάσταση ελαστικού.
- Μετά τη χρήση του κιτ, η φιάλη είναι για πέταμα. Για αυτό, έχουμε στο νου μας να αγοράσουμε μία νέα φιάλη με σφραγιστικό υγρό για τυχόν επόμενο κλατάρισμα.