Μειωμένη ένταση φωτός στους προβολείς του αυτοκινήτου μου – Τί πρέπει να κάνω;
Οι προβολείς του κάθε αυτοκινήτου είναι απαραίτητοι για τη σωστή και ασφαλή οδήγηση. Όταν λοιπόν παρατηρούμε μειωμένη ένταση στους προβολείς, τότε υπάρχει πρόβλημα που πρέπει γρήγορα να λύσουμε.
Πάμε να δούμε παρακάτω τις 6 πιο πιθανές αιτίες για τις οποίες μπορεί η ένταση στους προβολείς του αυτοκινήτου σου να μην είναι αυτή που πρέπει αλλά και τρόπους να την επαναφέρεις στα σωστά επίπεδα.
- Βρωμιά
Όταν τα φώτα του αυτοκινήτου είναι βρώμικα εξωτερικά, λογικό είναι να μην έχουν την ένταση που χρειάζεται. Για αυτό πρέπει πάντα να είμαστε σίγουροι ότι τα φώτα μας είναι καθαρά και δεν εμποδίζουν το φως που θέλουμε για ασφαλή οδήγηση.
Φυσικά, για το πιο ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό καθάρισμα, απευθυνόμαστε σε κάποιο πλυντήριο αυτοκινήτων. Μπορούμε όμως και μόνοι μας, χρησιμοποιώντας μόνο ένα ειδικό καθαριστικό προϊόν και ένα μαλακό ύφασμα. Αποφεύγουμε τα σκληρά υφάσματα ή το σκληρό μέρος των σφουγγαριών γιατί αυτά μπορεί να προκαλέσουν γρατζουνιές στους προβολείς μας.
- Παλιές λάμπες
Άλλος ένας λόγος για τον οποίο οι προβολείς του αυτοκινήτου σου δεν φωτίζουν δυνατά, είναι οι πολυχρησιμοποιημένοι λαμπτήρες. Οι κλασικές λάμπες πυρακτώσεως που πολλά αυτοκίνητα έχουν, διαρκούν έως και 500 ώρες, εκτός αν είναι αλογόνου ( έως 1500 ώρες), xenon (3000 ώρες) ή LED (έως 10.000 ώρες). Για αυτό, αν παρατηρήσεις ότι τα φώτα σου δεν φέγγουν όσο πρέπει, προσπάθησε να θυμηθείς πότε ήταν η τελευταία φορά που άλλες λαμπτήρες (ανάλογα με το τι είδος λάμπας είναι).
- Τάση ρεύματος
Αν υπάρξει βλάβη στη μπαταρία του αυτοκινήτου, στο δυναμό, στις καλωδιώσεις και γενικά στο ηλεκτρικό σύστημα που συνδέεται με τους προβολείς, τότε το πιθανότερο είναι να υπάρχει διαφορά στην ένταση του φωτός που δίνουν.
Για να διαπιστωθεί αυτό θα πρέπει να επισκεφτούμε ένα εξειδικευμένο ηλεκτρολογείο αυτοκινήτων, στο οποίο θα γίνει και η αντικατάσταση του φθαρμένου εξαρτήματος ώστε οι προβολείς να συνεχίσουν να παρέχουν επαρκή φωτισμό κατά τη οδήγησή μας.
- Κιτρινισμένος προβολέας
Στα πιο σύγχρονα μοντέλα αυτοκινήτων, οι φακοί στους προβολείς διαθέτουν ένα εξωτερικό στρώμα προστασίας. Η επίστρωση αυτή βοηθά στην προστασία από την UV ακτινοβολία, γρατζουνιές, χαραγματιές, ραγίσματα στην επιφάνεια του προβολέα. Με τα χρόνια και τη χρήση του αυτοκινήτου όμως, λογικό είναι και η επίστρωση αυτή να φθείρεται, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φθορές που εμποδίζουν την υψηλή ένταση φωτός κατά την οδήγηση και οι προβολείς να φαίνονται κιτρινισμένοι.
Η λύση σε αυτή την περίπτωση είναι το εκ νέου γυάλισμα του φακού. Αν δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας με ένα ειδικό κιτ γυαλίσματος, το καλύτερο είναι να απευθυνθούμε σε ένα συνεργείο, ώστε να γίνει σωστή και προσεγμένη δουλειά.
Άλλωστε, η χρήση γυαλόχαρτου που απαιτείται για το γυάλισμα μπορεί να προκαλέσει επιπλέον φθορές αν δεν γίνει με τον σωστό τρόπο. Για αυτό, μην το προσπαθήσετε αν δεν το έχετε ξανακάνει.
Βέβαια, η πιο απλή και γρήγορη λύση και εδώ, είναι η ολοκληρωτική αντικατάσταση των προβολέων.
- Ρυθμίσεις έντασης
Σε πολλά νέα αυτοκίνητα, η ένταση των προβολέων μπορεί να ρυθμιστεί σε διαφορετικές συχνότητες. Αν λοιπόν παρατηρήσουμε ξαφνικά ότι η ένταση στα φώτα μας είναι διαφορετική, καλό είναι πριν προχωρήσουμε σε κάποια άλλη -πιο δραστική- ενέργεια, να ελέγξουμε τις ρυθμίσεις του αυτοκινήτου σχετικά με το φως του προβολέα.
- Θόλωμα φακού
Αν παρατηρήσουμε ότι οι προβολείς του αυτοκινήτου μας θολώνουν, τότε υπάρχει θέμα με την υγρασία. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ελέγξουμε την εξαέρωση των προβολέων που γίνεται μέσω βαλβίδων. Αν αυτές δεν λειτουργούν σωστά, τότε ο αέρας εγκλωβίζεται μέσα στον προβολέα και ο φακός θολώνει. Όλα αυτά έχουν προφανώς ως αποτέλεσμα την μείωση της έντασης του φωτός, άρα και της ορατότητας του οδηγού.
Ελέγχουμε λοιπόν αν οι βαλβίδες έχουν μπουκώσει, αν ο αέρας δεν μπορεί να βγει και το κατά πόσο λειτουργούν σωστά ως σύστημα εξαερισμού.