Ταξίδι με τη μηχανή το καλοκαίρι: tips για ασφάλεια και προστασία

Ταξίδι με τη μηχανή το καλοκαίρι: tips για ασφάλεια και προστασία 

Με το καλοκαίρι σιγά σιγά να καταφθάνει, σίγουρα έχεις ήδη σκεφτεί τα road trips που θα κάνεις και φέτος με τη μηχανή σου, στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό! 

Ναι, το ταξίδι με τη μηχανή είναι μεγάλη εμπειρία και απόλαυση για όποιον οδηγεί μοτοσυκλέτα, όμως το σημαντικό είναι να γίνεται με τη σωστή οργάνωση και ασφάλεια. 

Παρακάτω, θα μιλήσουμε για όλα όσα πρέπει να ελέγξεις πριν ξεκινήσεις ένα καλοκαιρινό road trip με τη μηχανή σου και όσα πρέπει να προμηθευτείς για ένα άνετο και πάνω από όλα ασφαλές ταξίδι! 

Τεχνικός έλεγχος μηχανής 

Πριν ξεκινήσεις για ένα πολύωρο ταξίδι μεγάλης απόστασης με τη μηχανή σου, αυτό που θα πρέπει αρχικά να κάνεις είναι να κάνεις έναν τυπικό έλεγχο στη μοτοσυκλέτα σου.

Repairing motorcycle at the workshop

Τι πρέπει όμως να ελέγχεις αναλυτικά; 

Μηχανικά μέρη μοτοσυκλέτας 

Ποια ήταν η τελευταία φορά που έλεγξες τα τακάκια στα φρένα ή τις αναρτήσεις της μηχανής σου; 

Αν έχει περάσει καιρός από το τελευταίο service, τότε σίγουρα πριν ένα μεγάλο ταξίδι με τη μηχανή, απαιτείται μία επίσκεψη στο συνεργείο για να σιγουρευτείς ότι όλα λειτουργούν όπως πρέπει και δε θα προκύψει κανένα απρόοπτο από τεχνικής άποψης. 

Έλεγξε τα φρένα, τις αναρτήσεις, την αλυσίδα, τα φώτα, τους καθρέφτες και γενικά όλα τα μέρη της μηχανής που έχεις καιρό να τσεκάρεις. Μόνο έτσι θα ξέρεις ότι η μηχανή σου είναι στην ιδανική κατάσταση για μεγάλες ταχύτητες και μακρινές αποστάσεις, ενω σου προσφέρει παράλληλα τη μέγιστη ασφάλεια στο δρόμο. 

Υγρά μηχανής 

Μαζί με τα μηχανικά μέρη της μηχανής, μην ξεχάσεις να ελέγχεις πριν από κάθε ταξίδι, ό,τι έχει να κάνει με τα υγρά της μοτοσυκλέτας σου. Στάθμη και κατάσταση λαδιού, στάθμη νερού, διαρροές κλπ, όλα πρέπει να διπλοτσεκαριστούν ώστε να μην αντιμετωπίσεις κανένα πρόβλημα όσο θα είσαι στο δρόμο. Μην παραλείψεις να πάρεις μαζί σου το λάδι που βάζεις στη μηχανή και απιονισμένο νερό, μήπως και χρειαστεί να συμπληρώσεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σου. 

Worker changing a motorcycle tire

Ελαστικά μοτοσυκλέτας 

Όπως ελέγχεις τα ελαστικά σου πριν από ένα μεγάλο ταξίδι με το αυτοκίνητο, έτσι ακριβώς θα πρέπει να κάνεις και στη μηχανή. Σιγουρέψου ότι τα λάστιχα σου είναι σε καλή κατάσταση, έχουν σωστή πίεση αέρα και είναι ικανά να κάνουν μακρινές αποστάσεις με ασφάλεια. 

Μην ξεκινάς για ένα μακρινό road trip αν τα ελαστικά σου είναι φθαρμένα και δε σου προσφέρουν το ιδανικό κράτημα στο οδόστρωμα. Ακόμη, αν δεν έχεις αλλάξει τα ελαστικά σου για καιρό (πάνω από 3 χρόνια), ένα μεγάλο και πολύωρο ταξίδι δεν είναι καλή ιδέα. Κάνε πρώτα την απαραίτητη αντικατάσταση και μετά θα είσαι έτοιμος για όσα road trips θες με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια. 

Εξοπλισμός αναβάτη μηχανής 

Εκτός από τα τεχνικά μέρη της μοτοσυκλέτας που πρέπει να ελέγξεις, πριν φύγεις θα πρέπει να οργανώσεις και τον εξοπλισμό που χρειάζεται να έχεις εσύ και ο/η συνοδηγός σου. 

Αν είσαι χρόνια αναβάτης, σίγουρα γνωρίζεις ότι το ταξίδι με τη μηχανή δεν είναι κάτι απλό. Όσο εντυπωσιακή εμπειρία κι αν είναι, σίγουρα χρειάζεται σωστή προετοιμασία για να γίνει άνετο. 

Motorcross rider posing for selfie

Έτσι, πέρα από το κράνος με καλούς αεραγωγούς, θα πρέπει να έχεις ειδικά καλοκαιρινά προστατευτικά ρούχα για όση ώρα θα είσαι εκτεθειμένος οδηγώντας πάνω στη μηχανή με μεγάλη ταχύτητα. Μην παραλείψεις τίποτα. Ο σωστός εξοπλισμός είναι η καλύτερη προστασία.

Καλές διαδρομές και καλό καλοκαίρι με ασφάλεια! 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved