Θερινά Ελαστικά αυτοκινήτου: Γιατί να τα επιλέξω ;

Θερινά Ελαστικά αυτοκινήτου: Γιατί να τα επιλέξω ;

Τα ελαστικά είναι από τα πιο βασικά μέρη ενός αυτοκινήτου ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη ασφάλεια και ομαλή οδήγηση. Αν σκεφτούμε κιόλας ότι από όλο το αυτοκίνητο, τα ελαστικά είναι το μόνο σημείο που έρχονται σε επαφή με το οδόστρωμα, αντιλαμβανόμαστε την σημασία που έχει η σωστή επιλογή ελαστικών. 

Μία από τις βασικές κατηγορίες ελαστικών που υπάρχουν στην αγορά είναι τα θερινά ελαστικά. Στην Ελλάδα μάλιστα, τα θερινά ελαστικά είναι η no1 επιλογή των οδηγών. 

Γιατί οι Έλληνες οδηγοί επιλέγουν τα θερινά ελαστικά ;

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα θερινά ελαστικά; 

Mechanic holding a tire tire at the repair garage. replacement of winter and summer tires

Τα θερινά ελαστικά αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες 

Οι κλιματολογικές συνθήκες είναι ίσως ο πιο βασικός παράγοντας που επηρεάζει την επιλογή των οδηγών για θερινά ελαστικά. Στην χώρα μας που οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και η χρονική περίοδος του κρύου είναι περιορισμένη, τα καλοκαιρινά ελαστικά είναι η ιδανική λύση. 

Σύμφωνα με τον τρόπο λειτουργίας τους, τα ελαστικά αυτά προσφέρουν καλύτερη πρόσφυση σε θερμοκρασίες άνω των 7 βαθμών Κελσίου, σε σύγκριση με άλλου τύπου ελαστικά. Έτσι, για τους καλοκαιρινούς ειδικά μήνες, δεν υπάρχει καλύτερη και πιο αποτελεσματική εναλλακτική λύση, αφού ταιριάζουν τέλεια με το κλίμα της Ελλάδας. 

Συμβάλλουν στον καλύτερο χειρισμό του αυτοκινήτου

Τα θερινά ελαστικά είναι γεγονός ότι προσφέρουν υψηλοτερες επιδόσεις τόσο σε στεγνό όσο και σε βρεγμένο οδόστρωμα. Χάρη στα υλικά κατασκευής τους (που συνήθως πρόκειται για σκληρό μείγμα καουτσούκ που μαλακώνει και προσαρμόζεται) αλλά και στον σχεδιασμό του σκελετού τους, είναι στοχευμένα φτιαγμένα ώστε να προσφέρουν εύκολο χειρισμό στις στροφές και καλύτερο κράτημα κατά την αλλαγή κατεύθυνσης. 

Modern Car Tire on the Road

Τα θερινά ελαστικά προσφέρουν αμεσότερη απόκριση

Η μέγιστη απόκριση των ελαστικών είναι χαρακτηριστικό που εξυπηρετεί κάθε οδηγό, πόσο μάλλον τους λάτρεις των υψηλών ταχυτήτων και επιδόσεων.  Τα θερινά ελαστικά είναι τα ιδανικά αφού προσφέρουν δυνατό κράτημα, ασύγκριτα γρήγορο φρενάρισμα και μέγιστη ακρίβεια στην απόκρισή τους. 

Η αλλαγή κατεύθυνσης με υψηλή ταχύτητα δεν ήταν ποτέ πιο εύκολη διαδικασία. Ο ειδικός σχεδιασμός των θερινών ελαστικών τα καθιστά την καλύτερη επιλογή για αναζήτηση υψηλών επιδόσεων σε ζεστό κλίμα. 

Συμβάλλουν στην μέγιστη ασφάλεια 

Πέρα από την οδηγική μας συμπεριφορά, ένας ακόμη τρόπος για να εξασφαλίσουμε την μέγιστη ασφάλεια στο δρόμο είναι να επιλέξουμε τα σωστά εξαρτήματα για το αυτοκίνητό μας. 

Τα θερινά ελαστικά αποτελούν την καλύτερη επιλογή για οδήγηση στις υψηλές θερμοκρασίες της Ελλάδας, προσφέροντας στους οδηγούς τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Ο σχεδιασμός τους, το υλικό κατασκευής τους, η γόμα τους και γενικότερα η ποιότητα τους, προσφέρουν τις καλύτερες και πιο ασφαλείς συνθήκες οδήγησης. 

Mechanic holding a tire tire at the repair garage. replacement of winter and summer tires

Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε θερινά ελαστικά το χειμώνα; 

Όπως αναφέραμε παραπάνω, τα θερινά ελαστικά είναι ιδανικά για βέλτιστη απόδοση σε θερμοκρασίες άνω των 7 βαθμών Κελσίου. 

Τι όμως μπορεί να πάει λάθος αν τα χρησιμοποιούμε σε πιο ψυχρές θερμοκρασίες τους χειμερινούς μήνες; 

Το υλικό κατασκευής των θερινών ελαστικών, η σύνθεση από καουτσούκ, είναι ειδικά σχεδιασμένη για χρήση σε υψηλές θερμοκρασίες. Όταν το ελαστικό εκτίθεται σε θερμοκρασίες κάτω των 7 βαθμών, το καουτσούκ σταδιακά σκληραίνει με αποτέλεσμα να μειώνεται η πρόσφυση του, άρα και η ασφάλεια που κανονικά σε άλλες συνθήκες προσφέρει στον οδηγό. Φανταστείτε μόνο πόσο μειωμένο θα είναι το κράτημά και η απόδοσή του σε οδόστρωμα με χιόνι ή πάγο. 

Με λίγα λόγια, τα καλοκαιρινά ελαστικά λόγω του υλικού και του σχεδιασμού τους έχουν μειωμένη ικανότητα πρόσφυσης, χαμηλή αντίσταση κύλισης και κακή επιτάχυνση τους χειμερινούς μήνες με κρύο, χιόνι και πάγο. Σε αυτές τις συνθήκες, συστήνεται η εναλλαγή σε χειμερινά ή all-season ελαστικά, για καλύτερες επιδόσεις και κρατήματα ακόμα και σε θερμοκρασίες κάτω του 0. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved