Ευθυγράμμιση: Πότε είναι απαραίτητη στο αυτοκίνητο και γιατί;

Ευθυγράμμιση: Πότε είναι απαραίτητη στο αυτοκίνητο και γιατί; 

Η ευθυγράμμιση των τροχών είναι μία από τις βασικές διαδικασίες service που χρειάζεται ένα αυτοκίνητο για να βρίσκεται πάντα στην καλύτερη δυνατή κατάστασή του. 

Εσύ ξέρεις πότε το αυτοκίνητο σου χρειάζεται ευθυγράμμιση;  

Αν παρατηρήσεις κατά την οδήγηση σε ομαλή ευθεία ότι το αυτοκίνητο σου πηγαίνει προς τα δεξιά ή τα αριστερά αν αφήσεις για λίγο το τιμόνι, τότε αυτό σημαίνει πρόβλημα στα μέρη των αναρτήσεων. 

Απαραίτητο λοιπόν είναι σε αυτή την περίπτωση, να επισκεφτείς κάποιο συνεργείο ώστε να γίνει η ευθυγράμμιση των τροχών του αυτοκινήτου σου, ώστε να μην “τραβάει” προς κάποια κατεύθυνση. 

Young serviceman checking wheel alignment in a car workshop

Παρόλα αυτά, η ευθυγράμμιση είναι απαραίτητη και σε άλλες περιπτώσεις

  • αν αντικαταστήσεις ένα μέρος των αναρτήσεων του αυτοκινήτου σου
  • αν αντικατέστησες μέρος του τιμονιού 
  • αν υπάρχει δυσκολία στην επαναφορά του τιμονιού μετά από μία στροφή 
  • αν το τιμόνι “τραβάει” ανεξέλεγκτα προς μία κατεύθυνση και υπάρχει κίνδυνος να παρεκκλίνεις από το οδόστρωμα 
  • αν υπάρχει ανομοιόμορφη φθορά στα ελαστικά
  • αν χτυπήσεις με το αυτοκίνητο απότομα σε πεζοδρόμιο και προκληθεί ζημιά

Γιατί είναι σημαντική η ευθυγράμμιση των τροχών; 

Η ευθυγράμμιση, αν και πρόκειται για μία πολύ απλή διαδικασία, είναι πολύ αναγκαία. Αν παρατηρήσεις άμεσα πως κάτι δεν πάει καλά με το αυτοκίνητο σου και επισκεφτείς γρήγορα έναν τεχνικό, τότε μπορείς να προλάβεις τη φθορά στα ελαστικά. 

Με τη σωστή ευθυγράμμιση, τα ελαστικά των τροχών σου θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και χρήσης, θα επωφεληθείς από οικονομία καυσίμου και σίγουρα θα αυξηθεί η ασφάλεια κατά την οδήγηση. 

Car Diagnostic Station

Φθορές που καθιστούν απαραίτητη την ευθυγράμμιση 

Ζημιά στο μπαλάκι 

Αν ο σφαιρικός σύνδεσμος που συνδέει το ψαλίδι με το άκρο κοπεί, τότε θα δημιουργηθούν κενά, δεν θα υπάρχει δηλαδή σωστή σύνδεση, με αποτέλεσμα ο τροχός του άκρου να μην είναι σωστά ευθυγραμμισμένος. 

Ζημιά στο ακρόμπαρο

Το ακρόμπαρο συνδέει τον τροχό με το τιμόνι. Αν υπάρχει φθορά σε αυτό, τότε όπως και στην παραπάνω περίπτωση, θα υπάρχουν κενά, με αποτέλεσμα ο συνδεόμενος τροχός να χάνει την ευθυγράμμιση του. 

Φθορά στην ανάρτηση

Ένα από τα βασικά σημεία του αυτοκινήτου που επηρεάζουν την ευθυγράμμιση του, είναι οι αναρτήσεις. Αν υπάρχει οποιαδήποτε ζημιά στα αμορτισέρ και γενικά στο σύστημα ανάρτησης, τότε θα υπάρχει φανερό πρόβλημα με την ευθυγράμμιση του αυτοκινήτου, αφού αυτό θα παρεκκλίνει από την πορεία του και θα παρατηρείται μειωμένη ευστάθεια. 

Ελαττωματικός σκελετός ελαστικού

Ένα ελαστικό με φθορές στον σκελετό του,  θα προκαλέσει όχι μόνο κραδασμούς κατά την οδήγηση, αλλά και μειωμένο έλεγχο του τιμονιού, με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να φεύγει προς μία κατεύθυνση. 

Auto mechanic diagnosing car at the car service

Silent blocks ψαλιδιών

Πρόκειται για τους συνδέσμους που ενώνουν το αμάξωμα (σασί) με τα ψαλίδια. Αν τα silent blocks φθαρούν ή κοπούν, τότε το ψαλίδι θα παρουσιάζει κενά με αποτέλεσμα το ίδιο να συμβαίνει και στον συνδεδεμένο τρόχο. Όλα αυτά θα συντελέσουν στην μειωμένη ευστάθεια του τροχού, άρα και όλου του αυτοκινήτου, το οποίο θα χρειάζεται άμεσα ευθυγράμμιση. 

Πόση ώρα χρειάζεται για την ευθυγράμμιση των τροχών;  

Η ευθυγράμμιση είναι μία διαδικασία ρουτίνας, που ο κάθε τεχνικός στο συνεργείο μπορεί εύκολα και απλά να κάνει. Έτσι, ο μέγιστος χρόνος που χρειάζεται για την επανευθυγράμμιση των τροχών δεν ξεπερνά τη μισή ώρα.  

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved