Οδήγηση τη νύχτα – 5 tips για όσα πρέπει να προσέχεις

Οδήγηση τη νύχτα – 5 tips για όσα πρέπει να προσέχεις 

Ναι, η οδήγηση τη νύχτα είναι για πολλούς οδηγούς μία αγάπη, μία απόλαυση.  Το να οδηγείς τη νύχτα μπορεί να σου προσφέρει μία ηρεμία, διαφορετικά ελκυστική από κάθε άλλη ώρα της ημέρας. 

Όμως, όπως όλοι μπορούμε να καταλάβουμε, τις βραδινές ώρες η ορατότητα είναι περιορισμένη και οι κίνδυνοι της οδήγησης περισσότεροι. Πρέπει λοιπόν όλοι οι οδηγοί να είμαστε έξτρα προσεκτικοί όταν οδηγούμε κατά τις νυχτερινές ώρες, ώστε να αποφύγουμε οποιοδήποτε πιθανό ατύχημα. 

Παρακάτω, θα δώσουμε μερικά tips για το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε τη νύχτα στο δρόμο, για τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Πάμε να τα δούμε αναλυτικά.

Φώτα για καλύτερη ορατότητα 

Βασική προϋπόθεση για να υπάρξουν οι ωφέλιμες συνθήκες ασφαλούς οδήγησης τη νύχτα, είναι η σωστή χρήση των φώτων του αυτοκινήτου. 

Σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ. μισή ώρα μετά την δύση του ηλίου, όταν δηλαδή το φως της ημέρας αρχίζει να μειώνεται, θα πρέπει να ανοίξουμε την πρώτη σκάλα. Όταν έχει πέσει κανονικά η νύχτα, αλλάζουμε στα φώτα διασταυρώσεως, στη μεσαία δηλαδή σκάλα ώστε να διευκολύνουμε την οδήγησή μας. 

Night driving
Night driving


Αν οδηγούμε σε δρόμους εκτός κατοικημένων περιοχών με μειωμένη ορατότητα, τότε είναι απαραίτητο να γυρίσουμε στην μεγάλη σκάλα, τα φώτα πορείας για δυνατότερο φως από τους προβολείς μας. Προσοχή, αλλάζουμε από τη μεγάλη στη μεσαία σκάλα όταν υπάρχει προπορευόμενο αυτοκίνητο σε κοντινή απόσταση, ή όταν έρχεται κάποιος από απέναντι για να μειώσουμε τον κίνδυνο να “τυφλώσουμε” τον οδηγό με τα μεγάλα φώτα. 

Καθαροί και σωστά ρυθμισμένοι καθρέφτες

Πώς θα έχεις την τέλεια ορατότητα για οδήγηση τη νύχτα αν οι καθρέφτες του αυτοκινήτου σου είναι βρώμικοι και λάθος ρυθμισμένοι; Πριν μπεις στο αυτοκίνητο, βεβαιώσου ότι οι καθρέφτες σου είναι καθαροί και στη σωστή θέση ώστε να μην αντανακλούν το φως των από πίσω και σε τυφλώνει. Παράλληλα, μη ξεχνάς να ρυθμίζεις τον κεντρικό καθρέφτη στη θέση νυκτός, ώστε να έχεις τις καλύτερες συνθήκες για ασφαλή οδήγηση χωρίς το φως του ήλιου. 

Φώτα από τα πίσω αυτοκίνητα 

Αν και πολλές φορές δεν είναι δυνατόν να προβλέψεις το πότε θα πέσει το φως του πίσω αυτοκινήτου στους καθρέφτες σου, είναι σημαντικό να αποφεύγεις την απευθείας έκθεση στα μάτια. Διαφορετικά, τα ενοχλητικά φώτα των από πίσω σίγουρα θα μειώσουν την ορατότητά σου, γεγονός που δεν ακούγεται και πολύ ασφαλές. 

Businessman driving at night in the city

Μειωμένη ταχύτητα

Κανονικά δεν θα χρειαζόταν καν να το αναφέρουμε, όμως τα γεγονότα μιλάνε διαφορετικά. Όταν οδηγούμε τη νύχτα, δε θα πρέπει να σε καμία περίπτωση να ξεπερνάμε τα όρια ταχύτητας. Ποτέ δεν ξέρουμε πότε θα χρειαστεί να αντιδράσουμε. Χαμηλώνουμε ταχύτητα, παραμένουμε σε εγρήγορση και είμαστε πάντα προσεκτικοί όταν οδηγούμε με χαμηλή φωτεινότητα. 

Οδήγηση με καθαρό μυαλό 

Πολλοί είναι οι οδηγοί, που ενώ είναι κουρασμένοι από μία δύσκολη μέρα, επιλέγουν να κάνουν μεγάλα ταξίδια μέσα στο βράδυ. Λάθος! Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα χρειαστεί να δράσεις γρήγορα σε περίπτωση ανάγκης, για αυτό αν νιώθεις κουρασμένος καλύτερα να αφήσει την οδήγηση για κάποιον άλλον, ή για κάποια άλλη στιγμή της ημέρας. 

Ακόμη, πέρα από την κούραση που μπορεί να ήδη έχεις, έχε στο νου σου ότι η χαμηλή φωτεινότητα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, αλλά και το σκοτάδι εξωτερικά, μπορεί να προκαλέσουν νύστα και στους συνεπιβάτες σου, αλλά και σε εσένα. Για αυτό, προσπάθησε να οδηγείς με σύνεση και να μην προκαλείς τα όρια της κούρασης και της νύστας που νιώθεις. 

Male driver ride a car during evening traffic jam. Drive in the night city.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved