Πώς να πλύνω τη μοτοσυκλέτα μου;
Το πλύσιμο της μηχανής είναι μία διαδικασία που μπορεί να γίνει εντελώς πρόχειρα…αλλά και αρκετά σωστά και μεθοδευμένα.
Το λογικό είναι, ότι όταν αναλαμβάνεις να πλύνεις μόνος σου την μοτοσυκλέτα σου, δεν γνωρίζεις όλα τα μυστικά που χρειάζονται για να κάνεις την απόλυτα επαγγελματική δουλειά, σαν αυτή του πλυντηρίου.
Για τον λόγο αυτό, στο άρθρο που ακολουθεί, θα σου πούμε όλα τα tips που παίζουν ρόλο για να καθαρίσεις τέλεια την μοτοσυκλέτα σου, να δώσεις βάση στα σωστά σημεία και να μην προκαλέσεις κατά λάθος εν αγνοία σου κάποια…ζημιά.
Τι χρειάζομαι για να πλύνω τη μηχανή μου;
Πριν ξεκινήσεις το καθάρισμα της μοτοσυκλέτας σου, συγκέντρωσε τα πράγματα που θα χρειαστείς. Τα βασικά είναι τα εξής:
- κουβάς με σκέτο νερό για ξέπλυμα
- κουβάς με σαπούνι και νερό
- καθαριστικό προϊόν, ειδικό για μηχανές
- μαλακό σφουγγάρι
- βούρτσα ή πινέλο για τα πιο δύσκολα σημεία
- πετσέτα με μικροΐνες
Αν θες να πας ένα βήμα παραπέρα και να κάνεις όσο πιο ολοκληρωμένη δουλειά μπορείς, μην ξεχάσεις να προμηθευτείς από το εμπόριο και τα εξής:
- Καθαριστικό αλυσίδας
- Καθαριστικό φίλτρου αέρα
- σπρέι για την υγρασία
- σπρέι για τα πλαστικά
- Αντιοξειδωτικά σπρέι
- γυαλιστικό
Συμβουλές και tips για το σωστό πλύσιμο / καθάρισμα μηχανής
Πλύνε τη μηχανή σου όταν είναι κρύα
Το πλύσιμο της μοτοσυκλέτας σου που περιλαμβάνει νερά, σαπούνια κλπ δεν πρέπει να γίνεται όταν ο κινητήρας είναι ακόμη ζεστός. Προτίμησε να πλένεις τη μηχανή σου κάποια ώρα της ημέρας που δεν θα τη χρησιμοποιήσεις. Ιδανικά, πλύνε την το πρωί, που ο κινητήρας και η εξάτμιση θα έχουν ξεκουραστεί και κρυώσει πλήρως κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Πρόσεχε την εξάτμιση
Κατά τη διάρκεια του πλυσίματος, πρέπει να προσέχεις την εξάτμιση της μηχανής σου. Αγόρασε από το εμπόριο ειδικές τάπες για τις απολήξεις της εξάτμισης, ή κάλυψε τις με κάποια σακούλα, ώστε να αποτρέψεις τα νερά από το να εισχωρήσουν στο εσωτερικό τους.
Μην χρησιμοποιείς λάστιχο υψηλής πίεσης
Για να προφυλάξεις όσο μπορείς τα μέρη της μηχανής σου που δεν πρέπει να βραχούν, προτίμησε να χρησιμοποιήσεις κάποιο κοινό λάστιχο ποτίσματος, χωρίς υψηλή πίεση. Αυτό θα μπορείς να το χειριστείς καλύτερα και να ρίχνεις νερό μόνο εκεί που θες.
Με τα πλυστικά μηχανήματα υψηλής πίεσης, υπάρχει περίπτωση να βραχούν με πίεση τα ηλεκτρικά εξαρτήματα, οι όποιες τσιμούχες, οι σωλήνες αερισμού κλπ που καλό είναι να παραμένουν στεγνά.
Καθάρισε καλά την αλυσίδα και έπειτα λάδωσε την
Είτε με ένα ειδικό προϊόν καθαρισμού αλυσίδας (που αναφέραμε πριν), είτε με παραφινέλαιο, δώσε βάση στο πλύσιμο της αλυσίδας της μηχανής σου. Τα λάδια και τα λιπαντικά που παραμένουν και κολλάνε στην αλυσίδα, με τον καιρό χρειάζεται να φύγουν καθώς την βρωμίζουν και τη βαραίνουν.
Χρησιμοποίησε μία βούρτσα και τρίψε την αλυσίδα με το προϊόν της επιλογής σου, μέχρι να την απαλλάξεις από τις παλιές λιπαντικές ουσίες.
Αφού την καθαρίσεις, άφησε την να στεγνώσει κι έπειτα λάδωσε την εκ νέου με το κατάλληλο λιπαντικό. Ψέκασε με λιπαντικό μία φορά σε κάθε πλευρά της, όσο γυρνάς με το χέρι σου τον τροχό.
Στέγνωσε τη μηχανή καλά πριν βάλεις μπρος
Όσον αφορά το στέγνωμα, αυτό μπορεί να γίνει με 2 τρόπους. Αν είσαι φουλ οργανωμένος κι έχεις μηχάνημα πεπιεσμένου αέρα, χρησιμοποίησε το για τα σημεία που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μουλιάσουν από το νερό (ηλεκτρικά, τσιμούχες κ.α.).
Για την υπόλοιπη επιφάνεια της μοτοσυκλέτας σου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα απλό πανί και ύστερα να την αφήσεις να τη χτυπήσει ο ήλιος για να φύγει η οποιαδήποτε υγρασία, μέχρι να ενεργοποιήσεις ξανά τον κινητήρα.