Leasing: μύθος ή πραγματικότητα;

Leasing: μύθος ή πραγματικότητα;  

Το leasing έχει γίνει τα τελευταία χρόνια μία από τις μεγαλύτερες τάσεις στον χώρο του αυτοκινήτου. Είναι ένας εναλλακτικός τρόπος απόκτησης αυτοκινήτου που αν και λειτουργεί εδώ και μία 20ετία, στην Ελλάδα πολύ πρόσφατα πήρε τη δημοφιλία που έχει κερδίσει στο εξωτερικό. 

Μέχρι και σήμερα βέβαια, το leasing αποτελεί μία επιλογή αρκετά άγνωστη για το ευρύ κοινό. Για τον λόγο αυτό, πολλοί είναι οι μύθοι γύρω από το leasing που είτε εγκρίνουν είτε απορρίπτουν την χρονομίσθωση, χωρίς να γνωρίζουμε τι ισχύει πραγματικά. 

Τι λες, πάμε να μάθουμε περισσότερα, να καταρρίψουμε τους μύθους για το Leasing; 

Εσύ πόσα ξέρεις πραγματικά για αυτό; 

“Το Leasing είναι μόνο για επαγγελματίες και εταιρείες”

Το πιο συχνό πράγμα που ακούγεται για το leasing είναι ότι απευθύνεται μόνο σε επαγγελματίες. Εδώ ερχόμαστε εμείς να σου πούμε, ότι όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά η χρονομίσθωση είναι μία από τις πιο συμφέρουσες λύσεις ακόμα και για έναν ιδιώτη. 

Πέρα από το γεγονός ότι ο ιδιώτης δεν χρειάζεται να ασχολείται με λειτουργικά έξοδα για ασφάλεια, τέλη κυκλοφορίας, φθορές κλπ, του δίνεται η δυνατότητα να επιλέξει κάποιο αμάξι που θα ήταν -οικονομικά- αδύνατο να το αποκτήσει μέσω μιας τυπικής αγοράς. Με λίγα λόγια, η άποψη πολλών ότι το leasing αφορά μόνο εταιρικά αυτοκίνητα είναι μία παρεξήγηση που πρέπει να λυθεί και τίποτα περισσότερο.

Businessman Signing Car Lease Agreement
Businessman Signing Car Leasing Agreement

“Το αυτοκίνητο πρέπει να σου ανήκει”

Φυσικά και όχι. Η χρονομίσθωση αυτοκινήτου δεν προϋποθέτει την ιδιοκτησία πάνω στο αυτοκίνητο της επιλογής μας. Ο ενδιαφερόμενος διαλέγει ένα μοντέλο, υπογράφει το συμβόλαιο που καθορίζει τη χρονική διάρκεια της μίσθωσης και απλώς πληρώνει ένα μηνιαίο ποσό. Κανένας τίτλος ιδιοκτησίας, καμία αγορά.

“Το leasing είναι ακριβό”  

Πόσες φορές άραγε θα πρέπει να καταρρίψουμε τον μύθο αυτό; 

Όταν αγοράζουμε ένα αυτοκίνητο, η αξία του μειώνεται από την πρώτη κιόλας στιγμή, από τα πρώτα χιλιόμετρα. Και μετά βέβαια ξεκινάνε τα έξοδα, υπολογισμένα ή και..ξαφνικά. Από το κόστος της αγοράς, τα τέλη κυκλοφορίας, τους φόρους, μέχρι τις δαπάνες ασφάλισης, service κλπ, η ιδιοκτησία ενός αυτοκινήτου είναι μία διαδικασία ακόμα πιο πολυέξοδη από ότι φαίνεται εξ αρχής. Και έπειτα, η μεταπώληση ενός αυτοκινήτου δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση, αν θελήσεις κάποια στιγμή να πάρεις κάποιο άλλο. Σε αντίθεση φυσικά με το leasing που δεν σχετίζεται με τίποτα τέτοιο.

Από την άλλη, όσον αφορά το leasing, τα μοναδικά έξοδα που απαιτούνται είναι το προσυμφωνημένο μηνιαίο μίσθωμα και φυσικά η βενζίνη ή οποιοδήποτε άλλο καύσιμο. Όλα τα άλλα τα ρυθμίζει η εταιρεία leasing άρα αποδεσμεύει τον “ενοικιαστή” από έξτρα δαπάνες. 

Τι έξοδα καλύπτονται με το μηνιαίο αυτό μίσθωμα;

Ουσιαστικά, το μίσθωμα που δίνεις κάθε μήνα για το αυτοκίνητό σου ως ιδιώτης, καλύπτει τα πάντα εκτός από τα καύσιμα. Τα Service, τα τέλη κυκλοφορίας, οι πιθανές φθορές και βλάβες, η ασφάλιση, η οδική βοήθεια, η αντικατάσταση ελαστικών κ.α. είναι “πληρωμένα” από το ποσό που δίνεις μηνιαία για leasing. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να σιγουρευτείς ότι η συντήρηση περιλαμβάνεται στο συμβόλαιο – πρόγραμμα χρονομίσθωσης που έχεις επιλέξει.

Dreams Come True. Young man holds the keys to a new car
Dreams Come True. Young man holds the keys to a car through leasing

“Το leasing είναι για μικρό χρονικό διάστημα”

Χμ, αυτό σίγουρα δεν ισχύει. Το συμβόλαιο που υπογράφεται μπορεί να έχει χρονική διάρκεια από 1 έως 6 χρόνια και ανάλογα με την διάρκεια του leasing, διαμορφώνεται και η τιμή του μισθώματος που καταβάλλεται κάθε μήνα. 

Με το πέρας του χρονικού αυτού διαστήματος, ο ιδιώτης ή ο επαγγελματίας μπορεί να αγοράσει το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσε, παίρνοντας μία τέτοια απόφαση στη λήξη του συμβολαίου. Με άλλα λόγια, όχι, το leasing δεν είναι μία ενοικίαση αυτοκινήτου στο νησί που θα πας διακοπές. Μπορεί να γίνει όμως η καλύτερη επιλογή για το αυτοκίνητο που έχεις στην καθημερινότητά σου.  

“Στο leasing δεν υπάρχει ποικιλία επιλογών” 

Πάντα θα υπάρχει αυτός ο ένας αρνητής που ενώ δεν γνωρίζει, έχει σχηματισμένη την άποψη που πρέπει εσύ να ακούσεις και να συμφωνήσεις. Κι όμως πάντα θα υπάρχει στην ίδια παρέα -ευτυχώς- αυτός ο ένας “εγώ έχω ακούσει ότι με το leasing μπορείς να έχεις όποιο αυτοκίνητο θες”- και έχει δίκιο. 

Πριν αποφασίσεις το αυτοκίνητο που επιθυμείς, μπορείς να κάνεις μία έρευνα και να δεις ότι πράγματι η ποικιλία μοντέλων και προσφορών είναι ατέλειωτη. Καθόρισε το budget σου, κάνε test drive με τα top 3 σου και είσαι έτοιμος για leasing! 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved