Πώς να καθαρίσω σωστά τις ζάντες αλουμινίου του αυτοκινήτου μου

Πώς να καθαρίσω σωστά τις ζάντες αλουμινίου του αυτοκινήτου μου

Οι ζάντες αλουμινίου σε ένα αυτοκίνητο είναι από τα σημεία που λερώνουν πολύ γρήγορα. Η άμμος, η λάσπη, η σκόνη και οτιδήποτε άλλο μπορεί να υπάρχει στο οδόστρωμα, θα κολλήσει και θα λερώσει τη ζάντα του ελαστικού. Χωρίς την συστηματική καθαριότητα, μάλιστα, οι βρωμιές αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφή του αλουμινίου. 

Για αυτό, ο καθαρισμός των ζαντών τουλάχιστον 1-2 φορές τον μήνα είναι επιβεβλημένος και μπορείτε να το κάνετε και μόνοι σας, χωρίς να επισκεφτείτε την υπηρεσία καθαρισμού του συνεργείου της γειτονιάς σας. 

Ξέρετε όμως πώς γίνεται ο σωστός καθαρισμός και τι πρέπει να προσέξετε για να διατηρήσετε τη λάμψη στις ζάντες του αυτοκινήτου σας; 

Car cleaning, man cleaning car, washing the alloy wheel
Car cleaning, man cleaning car, washing the alloy wheel

Μην καθαρίζετε τις ζάντες με σύρμα

Συμβουλή νούμερο 1: ποτέ μην χρησιμοποιείτε σύρμα όταν καθαρίζετε τις ζάντες αλουμινίου του αυτοκινήτου σας. Και γενικότερα, οποιοδήποτε σκληρό και τραχύ υλικό, θα γδάρει το αλουμίνιο και θα καταστρέψει την γυαλιστερή όψη και το φινίρισμα της ζάντας.
Αντίθετα, χρησιμοποιήστε είτε μία ειδική βούρτσα για ζάντες. Στο εμπόριο θα βρείτε πολλές σε διαφορετικά σχήματα. Επιλέξτε μία που θα σας διευκολύνει στο τρίψιμο των δύσκολων σημείων της ζάντας, όπως τις γωνίες, τις ακτίνες, τα μπουλόνια, τη βαλβίδα αέρα κλπ.   

Μην πλένετε τις ζάντες αμέσως μετά την οδήγηση

Όπως και οποιοδήποτε άλλο μεταλλικό στοιχείο του αυτοκινήτου, έτσι και οι ζάντες από αλουμίνιο, δεν πρέπει να επιδέχονται καμία ενέργεια πριν καλά καλά κρυώσουν. Αμέσως μετά την οδήγηση λοιπόν, θα πρέπει να περιμένετε μέχρι να κρυώσουν εντελώς και να επανέλθουν στη φυσιολογική τους κατάσταση. Ο κύριος λόγος είναι ότι αν προσπαθήσετε να πλύνετε τις ζάντες όσο είναι ζεστές υπάρχει κίνδυνος απότομης συστολής και πρόκλησης φθορών στην αλουμινένια επιφάνειά τους. 

Men Cleaning Alloy Wheels of His Car
Men Cleaning Alloy Wheels of His Car

Βάλτε αρκετή ποσότητα καθαριστικού

Αφού αναλάβατε να κάνετε μόνοι σας το καθάρισμα στις ζάντες του αυτοκινήτου, βάλτε στόχο να κάνετε την καλύτερη δυνατή δουλειά! 

Για να τις καθαρίσετε ολοκληρωτικά, χρησιμοποιήστε επαρκή ποσότητα καθαριστικού, τόση ώστε να καλύπτει κάθε πλευρά και γωνία της ζάντας. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να απαλλαγείτε από την κολλημένη λάσπη και τη σκόνη και να έχετε τελικά ένα επαγγελματικό αποτέλεσμα. 

Βρείτε το σωστό καθαριστικό

Για να διατηρηθούν οι ζάντες του αυτοκινήτου όσο το δυνατόν περισσότερο σε καλή κατάσταση, πρέπει να προσέχουμε το καθαριστικό που επιλέγουμε. Σε πολλά πλυντήρια, χρησιμοποιούνται καθαριστικά προϊόντα που διαβρώνουν το αλουμίνιο της ζάντας λόγω του pH. Αν όμως θέλετε μην καταστρέψετε το αλουμίνιο, τα μπουλόνια κλπ..πριν την ώρα τους, προτιμήστε καθαριστικά ατοξικά με ουδέτερο pH, ώστε να διατηρηθεί η γυαλάδα του μετάλλου για πολύ καιρό.

Μην αφήνετε πολύ ώρα τα καθαριστικό πάνω στη ζάντα

Τα καθαριστικά προϊόντα που είναι ειδικά για τον καθαρισμό των ζαντών μπορεί να είναι επιβαρυντικά και τοξικά για το αλουμίνιο, αν παραμείνουν πάνω σε αυτό αρκετή ώρα. Όσο καθαρίζετε τις ζάντες λοιπόν περιμένετε μόνο λίγα λεπτά ώστε να δράσει το προϊόν, αλλά να μην αλλοιώσει το υλικό της ζάντας. 

hand cleaning car wheel rim with a rag. car washing and cleaning concept
hand cleaning car wheel rim with a rag. car washing and cleaning concept

Μην αφήνετε υπολείμματα

Ένα βασικό λάθος που πολλοί οδηγοί κάνουν όταν πλένουν τις ζάντες των ελαστικών τους, είναι ότι δεν τις ξεπλένουν επαρκώς. Είναι απαραίτητο να καθαρίζετε πολύ καλά κάθε ζάντα, σε κάθε σημείο που ενδεχομένως να μην παρατηρείτε καλά, λόγω του σχήματός της. Ιδανικά, για καλύτερο ξέπλυμα και απαλλαγή από καθαριστικά προϊόντα, σαπουνάδες και βρωμιές, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποιο λάστιχο με υψηλή πίεση. 

Δώστε προσοχή στο στέγνωμα των ζαντών 

Και μετά το πλύσιμο, έρχεται φυσικά το στέγνωμα. Και σε αυτή την φάση, δεν πρέπει να παραμελήσετε την ουσιαστική και προσεγμένη δουλειά. Αν δεν στεγνώσετε σωστά τις ζάντες, μπορεί να υπάρξουν άλατα από το νερό, υπολείμματα κολλημένων βρωμιών κλπ, με αποτέλεσμα να μην έχετε το τέλειο επιθυμητό αποτέλεσμα λαμπερής ζάντας. 

Καθαρισμός ζαντών βήμα – βήμα:

  1. Βρέχουμε τις ζάντες με νερό, χωρίς πολλή πίεση
  2. Ρίχνουμε μερική ποσότητα ειδικού ατοξικού καθαριστικού
  3. Αφήνουμε λίγα λεπτά μέχρι να δράσει το καθαριστικό και να μαλακώσει τις βρωμιές που ενδεχομένως έχουν κολλήσει πάνω στο αλουμίνιο
  4. Παίρνουμε την ειδική βούρτσα για ζάντες, τρίβουμε ώστε να φύγουν οι βρωμιές και ξεπλένουμε με άφθονο νερό
  5. Σκουπίζουμε παντού με ένα καθαρό πανί και προσέχουμε να μην αφήσουμε υπολείμματα
  6. Αν θέλουμε να εφαρμόσουμε κάποιο προϊόν – κερί προστασίας, περιμένουμε μέχρι οι ζάντες να έχουν στεγνώσει πλήρως από το καθάρισμα.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved