Βιολογικός καθαρισμός αυτοκινήτου: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις και τι να προσέξεις!

Βιολογικός καθαρισμός αυτοκινήτου: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις και τι να προσέξεις!

Ο βιολογικός καθαρισμός του αυτοκινήτου είναι τα τελευταία χρόνια μία επιλογή ιδιαίτερα συχνή από την πλειοψηφία των οδηγών. Λόγω της γενικότερης κατάστασης, της εντατικοποίησης της απολύμανσης και της παρουσίας αντισηπτικού σε κάθε γωνιά του σπιτιού μας, σίγουρα δε μπορούμε να παραλείψουμε την καθαριότητα και την υγιεινή του εσωτερικού του αυτοκινήτου μας.

Ας δούμε λοιπόν τι περιλαμβάνει ο βιολογικός καθαρισμός του αυτοκινήτου, της πιο αποτελεσματικής και ουσιαστικής μεθόδου καθαριότητας του, που γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής ανάμεσα στις επιλογές των οδηγών! 

Τι είναι ο βιολογικός καθαρισμός αυτοκινήτου; 

Ως βιολογικός αναφέρεται ο βαθύτερος και συνολικότερος καθαρισμός στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου. Πραγματοποιείται με την χρήση ειδικών απολυμαντικών συσκευών και καθαριστικών ουσιών με βιοδιασπώμενο χαρακτήρα, ώστε μετά την πλύση του αυτοκινήτου να μην παραμείνει κανένα κατάλοιπο. 

Woman cleaning car salon with polishing spray in car detailing service
Woman cleaning car salon with polishing spray in car detailing service

Ποιο είναι το βασικό εργαλείο καθαρισμού στον βιολογικό καθαρισμό; 

Μοιάζει με ηλεκτρική σκούπα αλλά και με ένα κλασικό πλυστικό μηχάνημα καθαρισμού. Όμως αυτό που το ξεχωρίζει, είναι ότι πρόκειται για ειδικά σχεδιασμένο μηχάνημα ώστε να ψεκάζει ομοιόμορφα και ουσιαστικά όλες τις επιφάνειες του αυτοκινήτου, ενώ παράλληλα απορροφά κάθε υγρό και στερεό σωματίδιο που βρίσκει στα καθίσματα, πατάκια κλπ. 

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, το υλικό που ψεκάζει είναι βιοδιασπώμενο καθαριστικό και με αυτό επιτυγχάνεται η εκ βαθέων απολύμανση. 

Γιατί είναι σημαντικός ο βιολογικός καθαρισμός σε ένα αυτοκίνητο; 

Το απλό καθάρισμα που ο κάθε ιδιώτης μπορεί να κάνει στο αυτοκίνητο του, δυστυχώς δεν είναι αρκετό για την ουσιαστική απολύμανση.Τα βακτήρια, οι παθογόνοι μικροοργανισμοί και τα ακάρεα που σίγουρα υπάρχουν και ευδοκιμούν μέσα σε ένα αυτοκίνητο (αφού εισχωρούν στα υφάσματα), δεν είναι δυνατόν να επιβιώσουν μετά από έναν βιολογικό καθαρισμό. Για αυτό άλλωστε, η πραγματοποίηση του είναι ιδιαιτέρως απαραίτητη ώστε να επιτυγχάνεται ο καλύτερος δυνατός καθαρισμός. 

Η διατήρηση της υγιεινής των επιβατών, ενηλίκων και ειδικότερα παιδιών, είναι επιβεβλημένη ακόμα και μέσα στο αυτοκίνητο, για αυτό η καταπολέμηση των μικροβίων και άλλων ουσιών δεν θα πρέπει να αμελείται. 

Σκεφτείτε μόνο την τελευταία φορά που έπεσαν ψίχουλα στα πατάκια και στα καθίσματα. Ή τότε που μπήκε στο αυτοκίνητο κάποιο κατοικίδιο με..πλούσιο τρίχωμα. Πόσο σίγουροι είστε ότι η καθαριότητα που κάνατε ήταν αρκετή; 

Experienced auto detailer steam-cleaning car interior surfaces
Experienced auto detailer steam-cleaning car interior surfaces

Πώς ακριβώς γίνεται ο βιολογικός καθαρισμός; Ποια είναι τα στάδια που ακολουθούν οι ειδικοί;

Σε πρώτη φάση, ο βιολογικός καθαρισμός ξεκινάει από ένα λεπτομερές ξεσκόνισμα. Όχι, όχι σαν αυτό που κάνεις στο έπιπλο της τηλεόρασης στο σπίτι. 

Ο επαγγελματίας χρησιμοποιώντας ένα ειδικό εργαλείο που απελευθερώνει αέρα με πίεση, περνά τις επιφάνειες του αυτοκινήτου και τις ξεσκονίζει σε βάθος, προσέχοντας πάντα να αποφύγει τα σημεία που ο πεπιεσμένος αέρας μπορεί να προκαλέσει ζημιές (ουρανός αυτοκινήτου, υφάσματα επένδυσης κ.α). Σε αυτά τα σημεία, χρησιμοποιούνται άλλα σφουγγάρια, χωρίς τη χρήση αέρα.

Συνεχίζοντας, αφού αφαιρεθεί και ο τελευταίος κόκκος σκόνης από το αυτοκίνητο, ξεκινάει το ψέκασμα του καθαριστικού. Με τη χρήση του ειδικού μηχανήματος, το απολυμαντικό αυτό ψεκάζεται ομοιόμορφα σε κάθε σημείο του εσωτερικού και με την χρήση μικρότερων εργαλείων (πινέλα, σφουγγάρια) εισχωρεί στα πιο δυσπρόσιτα σημεία. 

Τέλος, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, σειρά έχει η αναρρόφηση σωματιδίων. Είτε υγρά, είτε στερεά σωματίδια δεν έχουν καμία θέση στο αυτοκίνητο. Για αυτό έρχεται το ειδικό εργαλείο που μπορεί να ρουφά κάθε υπόλειμμα και κάθε λεκέ. 

Πόσο συχνά είναι ασφαλές να γίνεται ο βιολογικός καθαρισμός; 

Ο βιολογικός καθαρισμός του αυτοκινήτου, μιας και αποτελεί διαδικασία απολύμανσης, δεν πρόκειται για βλαβερή πρακτική. Ιδανικά, με έναν βιολογικό καθαρισμό κάθε 2 με 3 μήνες, το αυτοκίνητό σας μπορεί να φαίνεται -και να είναι- πάντοτε καθαρό και..υγιεινό. 

Cleaning Modern Car Interior
Cleaning Modern Car Interior

Μπορώ να κάνω μόνος/η μου βιολογικό καθαρισμό στο αυτοκίνητο μου; 

Όχι, η διαδικασία που ακολουθείται είναι πολύ συγκεκριμένη και χρειάζεται τυπική ευλάβεια για να γίνει σωστά και αποτελεσματικά. 

Πέρα από το γεγονός ότι δεν γνωρίζετε το πώς να προσέξετε το κάθε υλικό, όπως το δέρμα, αν προσπαθήσετε να ψεκάσετε μόνοι σας το εσωτερικό του αυτοκινήτου με την βιοδιασπώμενη απολυμαντική ουσία, χωρίς το κατάλληλο μηχάνημα ψεκασμού, το σίγουρο είναι ότι θα προκαλέσετε φθορές στα υφάσματα. 

Η εμπότιση τους με καθαριστικό θα προκαλέσει μούχλα και φυσικά θα αναπτυχθούν βλαβερά σωματίδια, με τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά του επαγγελματικού βιολογικού καθαρισμού. 

Εκτός των άλλων, αν σκέφτεστε να προμηθευτείτε το ειδικό μηχάνημα…ξανασκεφτείτε το. Η τιμή του είναι αρκετά υψηλή και σε καμία περίπτωση δεν συμφέρει, μπροστά στην επιλογή ενός πλυντηρίου αυτοκινήτων που θα κάνει όλη τη δουλειά για εσάς με 30 έως 60 ευρώ!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved