Τρακάρισμα με το αυτοκίνητο; Δες τι πρέπει άμεσα να κάνεις και τι όχι, σε ένα ατύχημα με υλικές ζημιές!

Τράκαρες με το αυτοκίνητο; Δες τι πρέπει άμεσα να κάνεις και τι όχι, σε ένα ατύχημα με υλικές ζημιές! 

Ένα από τα αναπάντεχα, δυσάρεστα και δυστυχώς συχνά συμβάντα που μπορούν να γίνουν κατά τη διάρκεια της οδήγησης, είναι ένα τρακάρισμα. Στους περισσότερους έχει συμβεί και όλοι φυσικά ανησυχούν στην ιδέα. 

Αλλά ακόμα κι αν γίνει εκεί που δεν το περιμένεις, είσαι σίγουρος/η ότι γνωρίζεις τις κινήσεις που πρέπει να κάνεις αμέσως μετά για να προλάβεις και να αντιμετωπίσεις κάθε επόμενο ενδεχόμενο; 

Ας δούμε παρακάτω αναλυτικά, όλα όσα πρέπει να κάνεις σύμφωνα με τον ΚΟΚ και όσα πρέπει να αποφύγεις, ώστε να παραμείνετε ασφαλείς, εσύ και οι όποιοι συνεπιβάτες σου ύστερα από ένα τρακάρισμα. 

Mature Male Motorist In Crash For Crash Insurance Fraud Getting Out Of Car
Mature Male Motorist In Crash For Crash Insurance Fraud Getting Out Of Car

Μετακίνησε το αυτοκίνητο σε ασφαλές μέρος

Βασική κίνηση αμέσως μετά το οποιοδήποτε περιστατικό ή ατύχημα στο δρόμο, είναι να μετακινήσουμε το εμπλεκόμενο αυτοκίνητό μας σε μέρος όπου δεν αποτελεί εμπόδιο και κίνδυνο για την υπόλοιπη κυκλοφορία. 

Ειδικά σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, αυτοκινητόδρομους και σημεία με περιορισμένη ορατότητα από τους υπόλοιπους οδηγούς, η μετακίνηση των αυτοκινήτων στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης είναι επιβεβλημένη διαδικασία για πρόληψη επικείμενων ατυχημάτων. 

Όμως, προσοχή! Για να μην αλλοιωθούν τα στοιχεία του ατυχήματος, πριν μετακινήσεις το όχημά σου, καλό θα ήταν να τραβήξεις αναλυτικές φωτογραφίες ώστε η ασφαλιστική να μπορέσει να συλλέξει όλα τα στοιχεία που χρειάζεται. 

Απομάκρυνε τους επιβάτες από τα αυτοκίνητα 

Αφού οδηγήσετε εσύ και ο άλλος οδηγός τα αυτοκίνητά σας σε σημείο του δρόμου που δεν παρακωλύεται η κυκλοφορία τοποθετώντας το προειδοποιητικό τρίγωνο σε σωστό σημείο, το επόμενο βήμα είναι να βγάλεις τους επιβάτες από το αυτοκίνητο και να τους απομακρύνεις από το σημείο του τρακαρίσματος. 

Δεν είσαι σε θέση να γνωρίζεις αν έχει συμβεί κάποια διαρροή λαδιών ή γενικά κάποια ζημιά στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, ούτε την έκταση αυτής, για αυτό απαραίτητο είναι να παραμείνεις εσύ και οι συνεπιβάτες σου σε απόσταση ασφαλείας από αυτό, ειδικά αν το τρακάρισμα ήταν έντονο, με ορατές υλικές ζημιές.   

Κάλεσε την Φροντίδα Ατυχήματος της ασφάλειάς σου

Ένα από τα απαραίτητα έγγραφα που πρέπει πάντοτε κατά την οδήγηση να έχεις μαζί σου ως νόμιμος οδηγός, είναι το ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Σε αυτό, θα βρεις να αναγράφεται ο αριθμός που πρέπει να καλέσεις σε περίπτωση ατυχήματος. 

Η Φροντίδα ατυχήματος είναι η υπηρεσία που θα έρθει από την ασφαλιστική εταιρεία που έχεις επιλέξει, για να καταγράφει τα δεδομένα του τρακαρίσματος: τόπος ατυχήματος, εμπλεκόμενα αυτοκίνητα, υλικές ζημιές, στοιχεία οδηγών, συνθήκες ατυχήματος. Μέσω αυτών και ύστερα από μελέτη, θα αποδοθεί και η απαραίτητη ευθύνη στον έναν από τους δύο οδηγούς που ευθύνεται για το ατύχημα.

τρακάρισμα
car

Διαφορετικά, Κάλεσε την ασφαλιστική εταιρεία

Σε περίπτωση που δεν έχεις μεριμνήσει ώστε να σου παρέχεται η φροντίδα ατυχήματος από την ασφάλεια βάσει συμβολαίου, θα πρέπει να επικοινωνήσεις απευθείας με την ασφαλιστική εταιρεία. 

Κατάγραψε τα στοιχεία των οδηγών και των μαρτύρων 

Σε οποιαδήποτε συμπλοκή, η ανταλλαγή στοιχείων είναι απαραίτητη διαδικασία, ανεξάρτητα με το μέγεθος του ατυχήματος. Κατάγραψε λοιπόν το ονοματεπώνυμο και το τηλέφωνο του οδηγού, το αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου του αλλά και την ασφαλιστική εταιρεία με την οποία θα πρέπει να έρθει σε επαφή η αντίστοιχη δική σου. Τα ίδια ακριβώς στοιχεία θα πρέπει να παραχωρήσεις και εσύ. 

Στη συνέχεια, μην παραλείψεις να καταγράψεις τα στοιχεία των μαρτύρων, αν φυσικά υπάρχουν. Οι αυτόπτες μάρτυρες είναι αυτοί που πολλές φορές δίνουν την λύση όσον αφορά στην υπαιτιότητα, αφού συχνά οι περιγραφές τους σχετικά με τα όσα είδαν κατά τη διάρκεια του τρακαρίσματος είναι περισσότερο αντικειμενικές από αυτές των εμπλεκόμενων στο ατύχημα οδηγών. 

Κάλεσε την τροχαία

Ήρθες σε επαφή με τον άλλον οδηγό, κατέγραψες τα στοιχεία του και είδες ότι το αυτοκίνητο του είναι ανασφάλιστο; Κάλεσε αμέσως την τροχαία, ώστε να καταγράψουν αυτοί το συμβάν. Διαφορετικά, ενδέχεται να προκύψει πρόβλημα και στην συνεννόηση με τον άλλον οδηγό, αλλά και την απόδοση υπαιτιότητας.
Παρόλα αυτά, σε κάθε περίπτωση, καλό είναι πάντα να καλείται η τροχαία παράλληλα με την ασφαλιστική, ώστε να υπογραφεί από τους οδηγούς η καταγραφή του ατυχήματος και να είναι μετά πιο εύκολη η εξαγωγή συμπερασμάτων. 

Drivers after the car accident
Drivers after the car accident

Περίμενε τον πραγματογνώμονα

Σε κάθε περίπτωση, όταν το αυτοκίνητό σου έχει εμπλακεί σε ατύχημα με υλικές ζημιές, δε θα πρέπει να βιάζεσαι να το επισκευάσεις. Περίμενε να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος από ειδικό πραγματογνώμονα, ώστε να ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών και έτσι να υπάρχει σαφής εικόνα για τα αποτελέσματα του τρακαρίσματος, τις συνθήκες που έγινε κτλ. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved