Οδήγηση στο χιόνι και τον πάγο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη μέγιστη ασφάλεια

Οδήγηση στο χιόνι και τον πάγο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη μέγιστη ασφάλεια

Τα χιόνια έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους σε πολλές περιοχές της χώρας μας και οι ταλαιπωρία είναι γεγονός. Η οδήγηση στο χιόνι είναι μία διαδικασία που σίγουρα δυσκολεύει μέχρι και τον πιο έμπειρο οδηγό. 

Με τις δύσκολες συνθήκες, τον πάγο, την μειωμένη ορατότητα και ο,τι άλλο προκύπτει κατά την χιονόπτωση, αυξάνονται κατακόρυφα οι πιθανότητες ενός ατυχήματος, αν η οδήγηση δεν γίνει με την κατάλληλη προσοχή.   

Ας δούμε παρακάτω τις συμβουλές που θα πρέπει να ακολουθήσετε και αλλά και τον τρόπο που πρέπει να γνωρίζετε για να προσαρμόζετε την οδηγική σας συμπεριφορά κάθε φορά που βρίσκεστε πίσω από το τιμόνι και έξω χιονίζει, ή -χειρότερα- έχει πιάσει πάγο. 

Οδήγηση στο χιόνι – Συμβουλές για ασφάλεια στο δρόμο 

Πριν το ξεκίνημα

Σε καταστάσεις χιονόπτωσης, η απαραίτητη προσοχή θα πρέπει να αρχίζει πριν καν βάλουμε μπρος στο αυτοκίνητο. Προετοιμαστείτε λοιπόν κατάλληλα με τα παρακάτω βήματα: 

winter road with snow on the ground travel and drive concept
winter road with snow on the ground travel and drive concept

Ελέγχουμε την διαδρομή που θα ακολουθήσουμε

Καλό είναι να έχουμε ρίξει από πριν μια ματιά στη διαδρομή που θα ακολουθήσουμε για να φτάσουμε στον προορισμό μας. Έτσι, αν πρόκειται να οδηγήσουμε σε δρόμους που δεν γνωρίζουμε καλά ή που ενδέχεται να μας δυσκολέψουν λόγω κακοκαιρίας, μπορούμε κάλλιστα να βρούμε κάποια άλλη πορεία ώστε να φτάσουμε με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και ευκολία εκεί που θέλουμε. 

Με την κατάλληλη μελέτη δηλαδή μπορούμε να παρακάμψουμε και να αποφύγουμε πολλά σημεία στο δρόμο τα οποία σε διαφορετική περίπτωση μπορεί και να ήταν περιοχές αποκλεισμού από το χιόνι. 

Ελέγχουμε τα ελαστικά του αυτοκινήτου μας 

Απαραίτητη διαδικασία πριν την οδήγηση στο χιόνι και τον πάγο, είναι να έχουμε ελέγξει ότι τα ελαστικά μας είναι σε καλή κατάσταση. Είναι απαραίτητο τα ελαστικά μας να μην έχουν μεγάλες φθορές αφού αυτό μπορεί να σημαίνει αυξημένη και ανεξέλεγκτη ολίσθηση του αυτοκινήτου στο παγωμένο οδόστρωμα. Για τον λόγο αυτό, αν δούμε ότι το πέλμα του ελαστικού βρίσκεται κάτω από τα 1,6 χιλιοστά (όπως συνιστούν οι περισσότεροι κατασκευαστές) αναβάλουμε μεγάλα ταξίδια με χιονόπτωση ή πάγο, αποφεύγουμε τις άσκοπες μακρινές μετακινήσεις και επισκεπτόμαστε άμεσα το κοντινότερο συνεργείο για την αναγκαία αντικατάσταση. 

Παράλληλα, πριν καν ξεκινήσουμε, θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι έχουμε τις απαραίτητες αντιολισθητικές αλυσίδες και φυσικά ξέρουμε πώς να τις τοποθετήσουμε οποιαδήποτε στιγμή κι αν αυτό χρειαστεί, στους κινητήριους τροχούς του αυτοκινήτου μας. 

Έλεγχος μπαταρίας αυτοκινήτου 

Η μπαταρία του αυτοκινήτου δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Οι ακραίες θερμοκρασίες που συνοδεύουν τις χιονοπτώσεις, επηρεάζουν την απόδοση και την διάρκεια ζωής της μπαταρίας, για αυτό καλό θα ήταν πριν δοκιμάσετε την τύχη σας για ένα μακρινό ταξίδι στα χιόνια, να είστε βέβαιοι ότι η μπαταρία του αυτοκινήτου σας είναι σε καλή κατάσταση και επαρκώς φορτισμένη. 

Οδηγηση στο χιόνι
Car driving on snow field

Έλεγχος υαλοκαθαριστήρων 

Αν οι υαλοκαθαριστήρες του αυτοκινήτου δεν είναι σε καλή κατάσταση ή πιο συγκεκριμένα τα λαστιχάκια τους είναι φθαρμένα, πώς θα καθαρίζετε τα τζάμια σας ώστε να έχετε την μέγιστη δυνατή ορατότητα; 

Ελέγξτε την ποιότητα, την ταχύτητα αλλά και τα υγρά των υαλοκαθαριστήρων και βεβαιωθείτε ότι όλα είναι όπως πρέπει για να ανταπεξέλθουν στην οδήγηση στις δύσκολες καιρικές συνθήκες. 

Κατά την οδήγηση στο χιόνι και στον πάγο  

Και αφού κάνατε τις απαραίτητες προεργασίες και τους προληπτικούς ελέγχους, δώστε βάση στο πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε οδηγώντας σε δρόμους με χιόνι και πάγο: 

Προσαρμόζουμε / μειώνουμε την ταχύτητα μας

Κινούμενοι σε δρόμο με χιόνι/ πάγο/ λάσπη κ.α., το βασικότερο που πρέπει να κάνουμε είναι να οδηγούμε με χαμηλή ταχύτητα, διατηρώντας την -όσο γίνεται- πιο σταθερή. Οι απότομες επιταχύνσεις ή τα ξαφνικά φρεναρίσματα δεν είναι κινήσεις που μπορούν να γίνουν με ασφάλεια σε έναν χιονισμένο δρόμο. Για αυτό, ακολουθούμε μία ήρεμη και ομαλή πορεία, πατώντας σταδιακά τα πεντάλ του φρένου και του γκαζιού. 

Διατηρούμε αποστάσεις ασφαλείας 

Μπορεί να ακούγεται πολύ προφανές, όμως οι αποστάσεις ασφαλείας είναι έξτρα σημαντικές όταν το οδόστρωμα είναι ολισθηρό, λόγω πάγου. Έτσι, κρατάμε πάντοτε απόσταση από το προπορευόμενο όχημα ενώ για μεγαλύτερη σιγουριά κρατάμε τη διπλάσια απόσταση ασφαλείας από ό,τι κάνουμε συνήθως. 

Ειδικά σε ανηφόρες και κατηφόρες, είμαστε πάντοτε σε ετοιμότητα αφού το αυτοκίνητο μας μπορεί να γλιστρήσει πριν καν το καταλάβουμε. Σε αυτή την περίπτωση, αν δεν έχουμε κρατήσει αποστάσεις ασφαλείας, δεν θα αποφύγουμε εύκολα το ατύχημα. 

Οδήγηση στο χιόνι
Driving in a snow storm

Δεν κινούμαστε σε δρόμους με απάτητο χιόνι

Το φρέσκο, απάτητο χιόνι εγκυμονεί κινδύνους που δεν μπορούμε εύκολα να διακρίνουμε. Έτσι, κατά την οδήγηση σε χιονισμένα οδοστρώματα προσπαθούμε να κινούμαστε πάντα στην ίδια πορεία και τροχιά με τα προπορευόμενα οχήματα και φυσικά να αποφεύγουμε σημεία του δρόμου που γυαλίζουν. 

Ειδικά αν δεν έχει περάσει ακόμη εκχιονιστικό μηχάνημα από τον δρόμο, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε διαφορετική διαδρομή. 

5 γρήγορα tips για οδήγηση σε πάγο και χιόνι

  • Στην αρχή του χειμώνα, δεν παραμελούμε την αλλαγή των ελαστικών του αυτοκινήτου μας σε ειδικά ελαστικά χειμερινού τύπου. 
  • Κινούμαστε πάντα με αναμμένα τα φώτα ομίχλης.
  • Ξεκινάμε με μεγαλύτερη σχέση μετάδοσης από την συνηθισμένη για να αποφύγουμε το σπινάρισμα των τροχών στο χιόνι.
  • Αποφεύγουμε να περάσουμε από γέφυρες αφού συνήθως εκεί συγκεντρώνεται πάγος
  • Αν κολλήσουμε στο χιόνι, αποφεύγουμε τις έντονες επιταχύνσεις. Βάζουμε μεγάλη ταχύτητα στο κιβώτιο και μετακινούμαστε αργά μπρος-πίσω. 
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved