Οδήγηση μηχανής στη βροχή – Συμβουλές για την ασφάλεια μας

Οδήγηση μηχανής στη βροχή – Συμβουλές για την ασφάλεια μας

Η οδήγηση μηχανής στη βροχή είτε στο χιόνι που λιώνει, είναι διαδικασία που απαιτεί την αμέριστη προσοχή του οδηγού αλλά και την κατάλληλη προετοιμασία του.

Ας δούμε παρακάτω, τι πρέπει να κάνουμε οδηγώντας μία μοτοσυκλέτα σε βρεγμένο δρόμο ώστε να γνωρίζουμε πώς θα διατηρήσουμε τον έλεγχο της μηχανής σε όλο το οδόστρωμα, όποιες κι αν είναι οι καιρικές συνθήκες. 

Ερωτήσεις και Απαντήσεις για οδήγηση σε βρεγμένο δρόμο

Ποιος είναι ο απαραίτητος εξοπλισμός οδηγού μηχανής σε συνθήκες βροχής;

Τα κατάλληλα ρούχα, ο ειδικός εξοπλισμός ενός οδηγού μοτοσυκλέτας, δεν είναι απλώς ένα προαιρετικό αξεσουάρ. Είναι η απαραίτητη λύση για το κρύο και την βροχή, που αν μη τι άλλο δυσκολεύουν και καθιστούν επικίνδυνη οποιαδήποτε διαδρομή. 

Για να είστε λοιπόν προετοιμασμένοι σωστά ώστε να διατηρείτε την κατάλληλη θερμοκρασία στο σώμα σας, αποτρέποντας την εισχώρηση νερού, θα πρέπει να προμηθευτείτε: 

  • μπουφάν μηχανής (ιδανικά με εσωτερική επένδυση για καλύτερη μόνωση και κάλυψη από το κρύο)
  • κράνος full-face.
  • αδιάβροχο. Όσο ποιοτικό και ανθεκτικό κι αν είναι το ειδικό μπουφάν μηχανής, σίγουρα θα μουσκέψει μετά από πολλά χιλιόμετρα οδήγησης με βροχερό καιρό. Για το λόγο αυτό αναγκαία, είναι και η ύπαρξη του αδιάβροχου για εξτρα κάλυψη.
  • γάντια μηχανής 
  • αδιάβροχα καλύμματα χεριών αναβάτη (ειδικά σε καταστάσεις βροχόπτωσης, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τον εξοπλισμό που επιλέγετε να φοράτε στα χέρια σας)
  • αδιάβροχες γκέτες για κάλυψη και προστασία στα πόδια 
motorcycle
motorcycle

Πως γίνεται το σωστό φρενάρισμα μοτοσυκλέτας σε βρεγμένο οδόστρωμα;

Η πρόσφυση είναι το σημαντικότερο που πρέπει να ελέγχουμε όταν οδηγούμε μηχανή με βροχερό καιρό. Οι απότομες κινήσεις δεν ωφελούν σε τίποτα και πολύ πιθανό είναι να προκαλέσουν ανεπιθύμητη και επικίνδυνη απώλεια πρόσφυσης των τροχών. Έτσι, όλοι οι οδηγοί μηχανής θα πρέπει να προσέχουν ότι το φρενάρισμα είναι σημαντικό να γίνεται προοδευτικά, ομαλά, χωρίς ξαφνικές κινήσεις, αφού διαφορετικά ο τροχός θα κοκκαλώσει πριν τη σωστή στιγμή ακινητοποίησης της μοτοσυκλέτας, με αποτέλεσμα κάποιο ενδεχόμενο ατύχημα. 

Πώς επιταχύνω με ασφάλεια σε συνθήκες βροχόπτωσης; 

Ό,τι ισχύει για το φρενάρισμα, ισχύει και για την επιτάχυνση. Πιο συγκεκριμένα, και σε αυτήν την περίπτωση, όταν βρέχει και οδηγούμε μηχανή σε βρεγμένο δρόμο αυτό που πρέπει πρώτα και κύρια να αποφύγουμε είναι οι απότομες και ξαφνικές κινήσεις. 

Για να επιταχύνουμε λοιπόν, πατάμε προοδευτικά το γκάζι, αφού οποιαδήποτε διαφορετική πρακτική θα συμβάλλει στην ανεξέλεγκτη απώλεια πρόσφυσης και την ενδεχόμενη παρέκκλιση από την πορεία μας.  

Πώς πρέπει να παίρνουμε τις στροφές με τη μηχανή σε βρεγμένο οδόστρωμα;

Σε αντίθεση με την οδήγηση και το στρίψιμο αυτοκινήτου με βροχή, οι στροφές με μοτοσυκλέτα χρειάζονται διαφορετικό χειρισμό. Με ένα αυτοκίνητο, όταν το οδόστρωμα είναι βρεγμένο και γλιστράει, πρέπει να μειώσουμε σημαντικά ταχύτητα αφού έτσι επιτυγχάνεται η καλύτερη πρόσφυση. 

Με τη μηχανή, αν η ταχύτητα είναι πολύ μικρή τα ελαστικά δεν έχουν την σωστή επαφή με τον δρόμο, δεν υπάρχει καθόλου φυγόκεντρος δύναμη και έτσι η σταθερότητα μειώνεται σημαντικά. 

Θα πρέπει λοιπόν να διατηρούμε μία σταθερή ταχύτητα στη μηχανή, με αυτό φυσικά να σημαίνει ότι και εκτός στροφών, η ταχύτητα μας θα πρέπει να είναι μειωμένη όταν ο δρόμος γλιστράει. Πάντως, και σε αυτό το κομμάτι, οι απότομες κινήσεις είναι απαγορευτικές, αφού ελαττώνουν σε μεγάλο βαθμό την πρόσφυση των τροχών αλλά και την σταθερότητα του οδηγού. 

Motorcyclist complaining about heavy rain
Motorcyclist complaining about heavy rain

Γρήγορα tips για οδήγηση μηχανής σε βροχή 

  • η μεγαλύτερη αρετή ενός οδηγού μηχανής που θα του ενισχύσει την απαραίτητη ικανότητα ώστε να οδηγήσει με ασφάλεια στην βροχή, είναι η χαλάρωση. Και φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση, αλλά η ιδανική οδηγική συμπεριφορά είναι να πράττει ομαλά, συντηρητικά, χωρίς άγχος και νευρικότητα. 
  • κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας για διατήρηση καλής ορατότητας και αποφυγή ατυχημάτων
  • αποφεύγουμε να πατάμε πάνω στις άσπρες γραμμές του οδοστρώματος, σε φρεάτια ή λιμνάζοντα νερά, αφού δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το βάθος τους. 
  • αλλάζουμε συχνά ταχύτητες, νωρίτερα από το συνηθισμένο, ώστε να επωφελούμαστε από το “σταμάτημα” του κινητήρα.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved