Αποκλείστηκες με το αυτοκίνητο στα χιόνια; Δες τι πρέπει να κάνεις!

Αποκλείστηκες με το αυτοκίνητό σου στα χιόνια; Δες τι πρέπει να κάνεις! 

Το χιονισμένο οδόστρωμα κρύβει κινδύνους που εμφανίζονται εκεί που δεν το περιμένεις, εκεί που νομίζεις ότι μπορείς να χειριστείς την όποια απαιτητική κατάσταση στα χιόνια. 

Ο αποκλεισμός με το αυτοκίνητο στα χιόνια δεν είναι ένα γεγονός εντελώς άγνωστο για τη χώρα μας (ειδικά στις πιο βόρειες περιοχές) με τις σφοδρές κακοκαιρίες να είναι όλο και πιο συχνές τα τελευταία χρόνια. Κι όμως ακόμη πολλοί οδηγοί δεν γνωρίζουν τι κινήσεις πρέπει να κάνουν σε τέτοιες περιπτώσεις. 

Πάμε να δούμε αναλυτικά όλα όσα πρέπει να κάνουμε και όσα πρέπει να αποφεύγουμε όταν ενώ οδηγούμε με χιονόπτωση τύχει και αποκλειστούμε στο χιονισμένο οδικό δίκτυο με το αυτοκίνητό μας. 

Απόφυγε τις μετακινήσεις σε συνθήκες χιονόπτωσης 

Ναι κι όμως, χρειάζεται να το επισημάνουμε. Όταν χιονίζει, όταν η κακοκαιρία είναι έντονη και το κύμα χιονιά δεν δείχνει να ελαττώνεται, οι μετακινήσεις μας πρέπει να περιοριστούν, αν όχι να αναβληθούν ολοκληρωτικά. Αν αυτό είναι εφικτό, μείνει στο σπίτι όσο γίνεται, μέχρι να καταλαγιάσει λίγο η κακοκαιρία, αφού σίγουρα η οδήγηση στο χιόνι δεν είναι ούτε εύκολη ούτε ασφαλής υπόθεση. Παρόλα αυτά, αν πρέπει οπωσδήποτε να μετακινηθείς, πάρεις την απόφαση και εν τέλει αποκλειστείς μέσα στο χιόνι, ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές: 

Wheel of car is stuck in snow.
Wheel of car is stuck in snow.

Μην φύγεις από το αυτοκίνητό σου 

Το να παραμείνεις στο εσωτερικό του αυτοκινήτου σου ενώ έχεις αποκλειστεί, είναι η πιο ασφαλής επιλογή. Δεν είσαι σε θέση να γνωρίζεις τι μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή, από ένα ακόμα πιο έντονο κύμα χιονιά μέχρι την επαναφορά της κυκλοφορίας. Σε κάθε περίπτωση, προτίμησε να μείνεις μέσα στο αυτοκινήτου σου, ώστε να διατηρήσεις και την ζέστη του σώματος σου, την θερμοκρασία της εσωτερικής καμπίνας αλλά και να είσαι πάντα σε ετοιμότητα να κινηθείς, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. 

Μην αφήσεις την εξάτμιση να γεμίσει με χιόνι 

Ένα βασικό πράγμα που πρέπει να κάνεις όσο το αυτοκίνητό σου είναι ακινητοποιημένο μέσα στο χιόνι, είναι να ελέγχεις το τελικό της εξάτμισης. Θα πρέπει να έχεις στο νου σου ότι αν έχεις βουλωμένο τελικό εξάτμισης από το χιόνι, όταν ο κινητήρας ξαναμπεί σε λειτουργία το μονοξείδιο του οδηγείται μέσα στην καμπίνα, αντί να απελευθερώνεται στο περιβάλλον. 

Αυτό δεν είναι μόνο αντίθετο στη λειτουργία του κινητήρα, είναι και τρομερά επικίνδυνο για την υγεία όλων των επιβατών του αυτοκινήτου, αφού θα εισπνέουν την τοξική και δηλητηριώδη ουσία, χωρίς καν να το καταλαβαίνουν.

 
Αν λοιπόν δεις ότι κατά την παραμονή σου στο δρόμο με χιόνι, η εξάτμιση σταδιακά γεμίζει από αυτό, καθάρισε την καλά για να αποτρέψεις την επιστροφή των τοξικών αερίων στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. 

A man digs out a stalled car in the snow with a car shovel. Transport in winter got stuck
A man digs out a stalled car in the snow with a car shovel. Transport in winter got stuck

Βάλε σε λειτουργία τον κινητήρα 

Όχι, προφανώς δεν εννοούμε να έχεις συνεχώς σε λειτουργία τον κινητήρα του αυτοκινήτου σου, αφού αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα μία εντελώς άσκοπη κατανάλωση καυσίμου και ενέργειας της μπαταρίας. 

Αυτό που θα πρέπει να κάνεις όμως είναι να βάζεις μπρος στο αυτοκίνητο ανα 10 με 15 λεπτά, ώστε να έρχεται από τους αεραγωγούς ζέστη μέσα στο εσωτερικό, εκεί δηλαδή που περιμένεις και πρέπει να διατηρήσεις μία σχετικά βιώσιμη θερμοκρασία. 

Πρόσεξε τον τρόπο που θα κάνεις εκκίνηση 

Με το που επανέλθει η κυκλοφορία, θα πρέπει να προσέξεις πολύ τον τρόπο που θα οδηγήσεις. Τώρα η προσοχή σου θα πρέπει να είναι στο 100%, αφού μπορεί να προκληθεί ξανά πρόβλημα λόγω του οδοστρώματος, του χιονιού και του πάγου.

Για αυτό, κάνε πολύ συντηρητικές κινήσεις. Μην επιταχύνεις και μην φρενάρεις απότομα. Οι ξαφνικές κινήσεις μπορεί να σε βγάλουν εκτός δρόμου, ή να ξανά κολλήσουν το αυτοκίνητο σου μέσα στο χιόνι από τις πολλές επιτόπιες στροφές των τροχών. Κράτα γερά και σταθερά το τιμόνι, διατήρησε χαμηλή και ομαλή ταχύτητα και πρόσεξε να έχεις πάντα μεγάλη απόσταση ασφαλείας από τα προπορευόμενα αυτοκίνητα.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved