Υβριδικά Αυτοκίνητα: Τι είναι και πώς λειτουργούν;

Υβριδικά Αυτοκίνητα: Τι είναι και πώς λειτουργούν; 

Τα τελευταία χρόνια, ο χώρος της αυτοκίνησης έχει σημαντικά αλλάξει βασισμένος στα βήματα που έχει διανύσει η τεχνολογία. Μία από τις αλλαγές αυτές, είναι η ύπαρξη ολοένα και περισσότερων υβριδικών αυτοκινήτων που σταδιακά κυριαρχούν στο προσκήνιο. Γνωρίζουν όμως όλοι τι είναι τα υβριδικά αυτοκίνητα, το πώς λειτουργούν και γιατί θεωρούνται μία τόσο η ιδανική επιλογή; 

Συγκεντρώσαμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που όλοι πρέπει να ξέρουν και σας τις παρουσιάζουμε στο άρθρο που ακολουθεί. Μήπως κι εσύ σκέφτεσαι να αγοράσεις ένα υβριδικό αυτοκίνητο; 

Τι είναι τα υβριδικά αυτοκίνητα; 

Ως υβριδικά, αναφέρονται τα αυτοκίνητα που ουσιαστικά έχουν δύο διαφορετικούς κινητήρες. Ο ένας είναι κινητήρας εσωτερικής καύσης, όπως αυτος που χρησιμοποιούν όλα τα παραδοσιακά αυτοκίνητα και ο άλλος είναι ηλεκτρικός κινητήρας, όπως αυτός που δίνει κίνηση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. 

Ο συνδυασμός τους αποτελεί μία από τις πιο ουσιώδεις καινοτομίες στον χώρο της αυτοκίνησης, για αυτό κιόλας ένα υβριδικό αυτοκίνητο θεωρείται ως η χρυσή τομή που συνδυάζει τα πλεονεκτήματα και από τα δύο είδη κινητήρων. 

Πώς λειτουργεί ένα υβριδικό αυτοκίνητο; 

Ναι, είπαμε ότι στα υβριδικά αυτοκίνητα γίνεται συνδυασμό της ηλεκτροκίνησης και του κινητήρα εσωτερικής καύσης, όμως πώς ακριβώς πραγματοποιείται αυτή η σύζευξη και πότε; 

υβριδικό αυτοκίνητο με σύστημα σύγχρονης τεχνολογίας
Car ignition detail – hybrid car with modern technology equipment

Το μεγάλο μυστικό πίσω από την λειτουργία των υβριδικών αυτοκινήτων είναι ότι αυτά μπορούν να θέτουν σε λειτουργία διαφορετικό κινητήρα κάθε φορά, ανάλογα με την οδηγική συμπεριφορά, τις συνθήκες, το οδόστρωμα κλπ. Αυτό γίνεται ώστε να επιτυγχάνεται οικονομική αλλά πλήρως αποδοτική οδήγηση. 

Για παράδειγμα, όταν οδηγούμε έναν υβριδικό αυτοκίνητο στην πόλη, με συνεχείς στάσεις και μικρές ταχύτητες έως 30 χλμ/ώρα, τίθεται σε λειτουργία ο ηλεκτρικός κινητήρας μετά από ενεργοποίηση χάρη στην μπαταρία του. 

Αντίθετα, όσον αφορά την οδήγηση σε αυτοκινητόδρομο, με συνεχή πορεία και υψηλές ταχύτητες, σε τέτοιες περιπτώσεις ενεργοποιείται ο κινητήρας εσωτερικής καύσης αφού έτσι το αυτοκίνητο προσφέρει μέγιστες επιδόσεις με τον πιο οικονομικό χαρακτήρα καυσίμου. 

Ποια είναι τα είδη υβριδικών αυτοκινήτων που υπάρχουν; 

Ανάλογα με τη λειτουργία τους και όλα τα extra που προσφέρουν στον οδηγό, τα υβριδικά αυτοκίνητα χωρίζονται σε 3 κατηγορίες: 

Micro-Hybrid αυτοκίνητα ή ήπια υβριδικά 

Κατα βάση, είναι αυτά που έχουν λειτουργία Start/stop. Τα μικρο-υβριδικά αυτοκίνητα λειτουργούν με έναν κλασικό κινητήρα εσωτερικής καύσης και έναν μικρό ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος αντικαθιστά τον συμβατικό κινητήρα σε μικρό ποσοστό όταν το αυτοκίνητο είναι ακινητοποιημένο. Για παράδειγμα, όταν σταματάμε σε στάση, ο κινητήρας εσωτερικής καύσης απενεργοποιείται και λειτουργεί μόνο ο ηλεκτρικός παρέχοντας ενέργεια στα μικρο-ηλεκτρικά συστήματα που βρίσκονται ακόμη σε λειτουργία (ραδιόφωνο, καλοριφέρ/ air- condition, τιμόνι κλπ). 

Ένα μικρο-υβριδικό, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προσφέρει τα επίπεδα επίδοσης και οικονομίας ενός ολικά υβριδικού, όμως οι λειτουργίες του είναι σημαντικά πιο ωφέλιμες σε σχέση με ένα συμβατικό βενζινοκίνητο ή πετρελαιοκίνητο. 

Υβριδικό μπλε αυτοκίνητο σε φόρτιση
Electric car on gas station. Blue car and electric plug for char

Mild-Hybrid ή μερικώς υβριδικά αυτοκίνητα 

Και σε αυτή την κατηγορία, η ισχύς του ηλεκτροκινητήρα δεν είναι αρκετή για να αποτελέσει την βασική πηγή ενέργειας και κίνησης για ένα αυτοκίνητο. Ωστόσο, και εδώ η κατανάλωση είναι πολύ μικρότερη από αυτή ενός συμβατικού αυτοκινήτου και για αυτό άλλωστε έχουν γίνει τόσο κοινά και καθημερινά. 

Αμιγώς Υβριδικά αυτοκίνητα

Στα αμιγώς υβριδικά μοντέλα, ο ηλεκτροκινητήρας είναι ουσιαστικά ισάξιος με τον κινητήρα εσωτερικής καύσης. Όταν η λειτουργία του ενός δεν μπορεί να αποδώσει στο 100%, τότε ενεργοποιείται ο άλλος και έτσι βρίσκονται συνεχώς σε συνεργασία. 

Plug-in υβριδικά αυτοκίνητα

Ένα βήμα πιο κοντά στην ηλεκτροκίνηση, τα plug-in υβριδικά μοντέλα είναι αυτά που ονομάζονται και “εξωτερικής φόρτισης”. Γιατί; Γιατί η βασική τους διαφορά με όλα τα παραπάνω είδη υβριδικών, είναι το γεγονός ότι η μπαταρία τους φορτίζεται από εξωτερική πηγή ενέργειας και όχι μέσω κάποιου συστήματος “ανάκτησης ενέργειας”. 

Η διαφορά τους βέβαια με τα ηλεκτροκίνητα είναι ότι όταν η μπαταρία ενός plug-in αποφορτιστεί, ενεργοποιείται ο κινητήρας εσωτερικής καύσης και δίνεται στον οδηγό η δυνατότητα να οδηγήσει μέχρι το σημείο που χρειάζεται ώστε να φορτίσει εκ νέου την μπαταρία του αυτοκινήτου του. 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ένα υβριδικό αυτοκίνητο;

  • Οικονομία, μείωση κόστους καύσιμης ύλης 
  • Οικολογία, μειωμένες εκπομπές ρύπων 
  • Επίδοση, ενισχυμένη μονάδα ισχύος 
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved