Turbo Κινητήρας αυτοκινήτου: Πώς να κάνεις σωστή χρήση του και να αποφύγεις τη φθορά

Turbo Κινητήρας αυτοκινήτου: Πώς να κάνεις σωστή χρήση του και να αποφύγεις τη φθορά 

Ο turbo κινητήρας είναι πλέον απαραίτητος στα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στο δρόμο. Προσφέρει υψηλές επιδόσεις και μεγάλες ταχύτητες με χαμηλό βέβαια κυβισμό, για αυτό άλλωστε είναι και τόσο δημοφιλής στις μέρες μας.

Μήπως κι εσύ οδηγείς αυτοκίνητο με κινητήρα turbo; Είσαι σίγουρος/η ότι ξέρεις τι να προσέξεις και πώς πρέπει να το οδηγείς για να το κάνεις σωστά ;

Πάμε να δούμε παρακάτω σε τι πρέπει να δώσεις προσοχή ώστε να διατηρήσεις τις υψηλές αποδόσεις του turbo κινητήρα χωρίς να προκληθούν φθορές και προβλήματα. 

επιστήμονες με turbo κινητήρα

Άλλαξε έγκαιρα τη σχέση μετάδοσης στο κιβώτιο ταχυτήτων 

Ένα από τα βασικά tips που όλοι πρέπει να γνωρίζουν, οδηγώντας ένα αυτοκίνητο με turbo, είναι η ανάγκη έγκαιρης εναλλαγής ταχύτητας. Πιο συγκεκριμένα, πριν αναπτύξεις μεγάλη ταχύτητα με πάρα πολλές στροφές, άλλαξε την ταχύτητα στο κιβώτιο ταχυτήτων, όταν δεις το στροφόμετρο να φτάσει περίπου στις 2.500 – 3000 στροφές του κινητήρα. 

Αυτό θα συμβάλλει και στην εξοικονόμηση καυσίμου, στην προστασία του κινητήρα από την υπερβολική επιβάρυνση και πίεση που μπορεί να οδηγήσει σε προανάφλεξή του.
Βέβαια, μην ξεχνάς να συμβουλεύεσαι και το βιβλίο του κατασκευαστή, αφού πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες πλέον σε μερικά πολύ σύγχρονα μοντέλα προτείνουν την αλλαγή ταχύτητας ακόμα και στις 2000 στροφές! 

Μην βιαστείς να σβήσεις αμέσως τον κινητήρα 

Μία από τις συμβουλές που λένε όλοι από όταν πρωτοξεκίνησαν να κατασκευάζονται οι turbo κινητήρες, είναι ότι δεν πρέπει να σβήνει ο κινητήρας απευθείας μετά την πορεία. 

Περίμενε λοιπόν 1-2 λεπτά μέχρι να απενεργοποιήσεις τον κινητήρα του αυτοκινήτου σου, για να δώσεις του τον απαραίτητο χρόνο ώστε να απομακρυνθούν τα λάδια από την τουρμπίνα και να αποφευχθεί η μείωση της λιπαντικής τους ικανότητας. Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό, επιβεβαιώνεις πως το turbo έχει σταματήσει να λειτουργεί και πλέον μπορείς με ασφάλεια να σβήσεις τον κινητήρα όταν έχει γυρίσει στο ρελαντί. 

Car turbocharger isolated on white background. Auto part turbo engine.
Car turbocharger isolated on white background. Auto part turbo engine.

Πρόσεξε την ποιότητα της βενζίνης που βάζεις 

Οι turbo κινητήρες είναι φοβερά αποδοτικοί και αποτελούν τρομερή τάση στην σημερινή αυτοκίνηση. Για να διατηρήσουν όμως οι οδηγοί τη δύναμη αυτή που προσφέρει το turbo, πρέπει να προσέχουν τη βενζίνη που επιλέγουν. Τα οκτάνια παίζουν σημαντικό ρόλο, αφού δείχνουν το πόσο χαμηλή ή υψηλή είναι η ποιότητα της βενζίνης. 

Δώσε λοιπόν την απαραίτητη προσοχή, ακολούθησε τις οδηγίες του κατασκευαστή και μην καταλήγεις σε φθηνές επιλογές λόγω κόστους, αφού το πιθανότερο είναι..να τα πληρώσεις όλα μαζεμένα για επίλυση της φθοράς που θα έχει προκληθεί. 

Άλλαξε συχνά το λιπαντικό 

Για να διατηρήσεις τον κινητήρα αλλά και την τουρμπίνα του turbo στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, μην ξεχνάς να κάνεις αντικατάσταση του λιπαντικού σε συστηματική βάση. Το βιβλίο του κατασκευαστή σίγουρα λέει κάθε πότε πρέπει να πραγματοποιείται η διαδικασία αυτή, ώστε να γίνεται σωστά και η απαραίτητη ψύξη του turbo που βασίζεται στην ύπαρξη σωστής ποσότητας λιπαντικού. 

Turbo κινητήρας  αυτοκινήτου σε άσπρο φόντο

Ανέβασε προοδευτικά τη θερμοκρασία του turbo κινητήρα 

Μην ζητάς από το turbo να σου δώσει την μέγιστη απόδοση του, χωρίς να έχεις πρώτα ανεβάσει προοδευτικά την θερμοκρασία του αυτοκινήτου και όλων των μηχανικών μερών, όπως πρέπει. Οδήγησε έξυπνα και με σύνεση, πρόσεξε τη χρήση του κάνεις στο turbo και μην αυξάνεις ταχύτητα απότομα, σε συνθήκες που θα πρέπει να φρενάρεις πολύ σύντομα. Με τον τρόπο αυτό, θα βοηθήσεις ολόκληρο το σύστημα να φτάσει στην απαιτούμενη θερμοκρασία πριν δείξει την μέγιστη ισχύ του. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved