Cruise Control: Τι είναι και πώς λειτουργεί σε ένα αυτοκίνητο;

Cruise Control: Τι είναι και πώς λειτουργεί σε ένα αυτοκίνητο; 

Με την τεχνολογία στον χώρο της αυτοκίνησης να εξελίσσεται μέρα με τη μέρα, τα συστήματα που κάνουν την οδήγηση όλο και πιο αυτόματη και άνετη συνεχώς αυξάνονται. Ένα από αυτά είναι και το cruise control, ή αλλιώς “αυτόματος πιλότος”, που τα τελευταία χρόνια αποτελεί must σύστημα στα αυτοκίνητα τελευταίας τεχνολογίας. 

Πόσα όμως γνωρίζουμε πραγματικά για τη λειτουργία του cruise control; 

Παρακάτω, θα αναλύσουμε όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το cruise control ενός αυτοκινήτου, την λειτουργία του, τα πλεονεκτήματα του και πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε με τον καλύτερο και πιο αποδοτικό τρόπο.

Control panel in the car
Control panel in the car

Τί είναι το cruise control; 

Το cruise control ενός αυτοκινήτου είναι με πολύ απλά λόγια ένα σύστημα “αυτόματης” οδήγησης. Με το όνομα του στα ελληνικά να προδίδει τη ουσία της λειτουργίας του, ο “αυτόματος πιλότος” δίνει τη δυνατότητα στον οδηγό να “ξεκουράζεται” έπειτα από πολύωρη κουραστική οδήγηση.

Πιο συγκεκριμένα, ένας οδηγός μπορεί να καθορίσει μία συγκεκριμένη ταχύτητα με την οποία θέλει να πορεύεται το αυτοκίνητο του και το σύστημα cruise control αναλαμβάνει να την κρατήσει σταθερή, χωρίς την απαραίτητη μηχανική πίεση στο πεντάλ του γκαζιού. Δηλαδή ο οδηγός αφήνει το πόδι του από το γκάζι, αλλά το αυτοκίνητο συνεχίζει να κατευθύνεται με ασφάλεια κρατώντας σταθερή την ταχύτητα και την πορεία του. 

Πώς λειτουργεί το cruise control σε ένα αυτοκίνητο; 

Ο τρόπος λειτουργίας του cruise control ενός αυτοκινήτου βασίζεται στην ρύθμιση της “πεταλούδας” του γκαζιού στο σημείο της επιθυμητής ταχύτητας, ανάλογα με την κλίση και την ποιότητα του οδοστρώματος. 

Η ταχύτητα δηλαδή παραμένει σταθερή, ενώ αυτό που αλλάζει είναι οι στροφές του κινητήρα ανάλογα με τη σχέση μετάδοσης που έχει ρυθμιστεί από τον οδηγό στο κιβώτιο ταχυτήτων, σε ένα χειροκίνητο αυτοκίνητο. Αντίστοιχα, σε ένα αυτόματο αυτοκίνητο, η σχέση μετάδοσης τροποποιείται αυτόματα κι αυτή, όπως και η ταχύτητα και η διατήρηση της. 

Το σημαντικό είναι, ότι ακόμα και σε ανώμαλα οδοστρώματα, ανηφόρες ή κατηφόρες, ο αυτόματος πιλότος έχει τη δυνατότητα να διατηρεί την ταχύτητα του αυτοκινήτου στο επίπεδο που έχει ορίσει ο εκάστοτε οδηγός, με αυτόματη ρύθμιση άλλων παραγόντων που παίζουν ρόλο (σχέση μετάδοσης και στροφές). 

Convertible Car  Road Trip with cruise control

Πώς ενεργοποιείται και πως απενεργοποιείται το σύστημα cruise control σε ένα αυτοκίνητο; 

Και η ενεργοποίηση αλλά και η απενεργοποίηση του συστήματος cruise control είναι διαδικασίες εξαιρετικά απλές για τον οδηγό κατά τη διάρκεια της οδήγησης. 

Συγκεκριμένα, για να ενεργοποιήσουμε τον αυτόματο πιλότο αρκεί να φτάσουμε στο επίπεδο της ταχύτητας που θέλουμε να διατηρήσουμε και ύστερα να πατήσουμε το ειδικό κουμπί ελέγχου που συνήθως είναι τοποθετημένο στο τιμόνι.  Έτσι, το χειριστήριο cruise control γνωρίζει απευθείας την ταχύτητα που θέλουμε και αναλαμβάνει άμεσα αν την διατηρήσει. 

Αντίστοιχα, η απενεργοποίηση του cruise control είναι εξίσου εύκολη υπόθεση. Το μόνο που πρέπει να κάνει ο οδηγός είναι να πατήσει το πεντάλ του φρένου ή του συμπλέκτη και αμέσως ο αυτόματος πιλότος παύει να λειτουργεί αφήνωντας την πλήρη ευθύνη της ταχύτητας του αυτοκινήτου στον αρμοδιο οδηγό. 

Αυτό γίνεται για λόγους ασφαλείας, αφού για να προκληθεί ανάγκη να πατήσει ο οδηγός το φρένο ή τον συμπλέκτη σημαίνει ότι απαιτείται η μείωση της ταχύτητας για λόγους που το σύστημα δεν μπορεί να αντιληφθεί. Σε περίπτωση, ωστόσο, που πατηθεί το πεντάλ του γκαζιού, το cruise control δεν απενεργοποιείται αλλά συνεχίζει να λειτουργεί ακόμα και μετά την επιτάχυνση, χωρίς όμως την αύξηση της ταχύτητας. 

Cropped image of a hand pushing cruise control buttons on steering wheel in a modern car

Τι είναι το Adaptive Cruise Control; 

Ένα βήμα παραπέρα στην αυτόματη οδήγηση που προσφέρει το σύστημα cruise control ενός αυτοκινήτου, είναι το adaptive cruise control (ACC). Η προηγμένη αυτή τεχνολογία δίνει στον οδηγό τη δυνατότητα να “ξεκουραστεί” ενεργοποιώντας την αυτόματη πλοήγηση με την ταχύτητα που έχει ορίσει, όπως και στο απλό Cruise control, με την διαφορά ότι τώρα μπορεί να ελεγχθεί αυτόματα και η ασφάλεια από τα άλλα αυτοκίνητα στο δρόμο. 

Τι εννοούμε με αυτό; Εννοούμε ότι με το ACC, διατηρείται και η ταχύτητα του αυτοκινητου στο επίπεδο που ορίζει ο οδηγός αλλά διατηρείται και η απόσταση ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα. 

Στα τεχνολογικά εξοπλισμένα αυτοκίνητα, μέσω κάμερας, λέιζερ και αισθητήρων, ανιχνεύονται τα οχήματα που βρίσκονται σε μικρή απόσταση και έτσι ο αυτόματος πιλότος μειώνει την ταχύτητα ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης. Μόλις αυξηθεί η απόσταση από τα προπορευόμενα αυτοκίνητα, τότε η ταχύτητα απευθείας επιστρέφει στο επίπεδο που έχει οριστεί από τον οδηγό. 

Πώς πρέπει να χρησιμοποιείται σωστά το σύστημα cruise control; 

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η χρήση του cruise control είναι υπόθεση πανεύκολη που ο καθένας μπορεί να βάλει σε λειτουργία. Ωστόσο, το γεγονός ότι παρέχει μία παραπάνω άνεση στον οδηγό ώστε να τον “ξεκουράσει” σε πολύωρα ταξίδια, δε σημαίνει ότι αυτός μπορεί να μειώσει την προσοχή που δίνει στον δρόμο. Αν ο οδηγός χαλαρώσει τόσο μειώνοντας την σημασία που δίνει στην οδήγηση, ο αυτόματος πιλότος πρέπει να απενεργοποιηθεί για λόγους ασφαλείας. 

Όσο “έξυπνο” κι αν είναι ένα σύστημα, όσες κάμερες και όσους αισθητήρες κι αν έχει στην λειτουργία του, ποτέ δεν θα είναι τόσο αξιόπιστο με τα αντανακλαστικά που πρέπει να έχει ο οδηγός για να διατηρήσει την μέγιστη ασφάλεια την ώρα της οδήγησης. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved