Σύστημα ABS: Εσύ ξέρεις τι είναι και πώς λειτουργεί;

Σύστημα ABS: Εσύ ξέρεις τι είναι και πώς λειτουργεί; 

Το ABS (Anti-Lock Braking System) ή αλλιώς γνωστό και με την ελληνική του ονομασία ως “σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των τροχών κατά το φρενάρισμα” είναι ένα από τα συστήματα των σύγχρονων αυτοκινήτων αλλά και μηχανών που συμβάλλουν στην πρόληψη ατυχημάτων και την επίτευξη της βέλτιστης ασφάλειας. 

Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά τι συμβαίνει στην πράξη με ενεργοποιημένο το σύστημα ABS και τι προσφέρει στον σύγχρονο οδηγό. 

Τί είναι λοιπόν το ABS; 

Το ABS είναι ένα σύστημα ελέγχου των τροχών του αυτοκινήτου, που στην πράξη αυτό που προσφέρει είναι να αποτρέπει τους τροχούς του αυτοκινήτου από το να μπλοκάρουν κατά το φρενάρισμα. Πράγματι, σε περιπτώσεις που απαιτείται ένα απότομο φρενάρισμα, υπάρχει κίνδυνος οι τροχοί του αυτοκινήτου να “κλειδώσουν” και να μην αποδώσουν έγκαιρα την απαραίτητη πέδηση, με το αυτοκίνητο να “σέρνεται” στην άσφαλτο ανεξέλεγκτα και επικίνδυνα. 

Rear view of modern car with brake lights on during rush hour
Rear view of modern car with brake lights on during rush hour

Πώς λειτουργεί το σύστημα ABS; 

Κι εδώ είναι η στιγμή που έρχεται το ABS. Ουσιαστικά, το σύστημα αυτό απελευθερώνει τους τροχούς από την τάση τους να “κοκκαλώνουν” στα ξαφνικά φρεναρίσματα και σταματάει κάθε κίνηση του αυτοκινήτου, αποτρέποντας την ανεπιθύμητη παρατεταμένη πορεία χωρίς περιστροφή των μπλοκαρισμένων τροχών. 

Οι αισθητήρες του ABS που υπάρχουν σε κάθε τροχό των σύγχρονων αυτοκινήτων μόλις ανιχνεύσουν πιθανότητα μπλοκαρίσματος, αυτόματα βάζουν σε λειτουργία το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος. 

Πιο συγκεκριμένα, όταν ένας οδηγός πατήσει σε ξαφνικό χρόνο το πεντάλ του φρένου, χωρίς να έχει μειώσει την ταχύτητα του από πριν προετοιμάζοντας το αυτοκίνητο για φρενάρισμα, το ABS παρεμβαίνει για να αποφύγει το πάγωμα των τροχών. 

Τι προσφέρει το ABS σε ένα αυτοκίνητο και τον οδηγό του; 

Δεδομένου του τρόπου ενεργοποίησης και λειτουργίας που αναφέραμε παραπάνω, το ABS είναι από τα πιο χρήσιμα συστήματα σε ένα αυτοκίνητο. Γιατί; Γιατί σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης δίνει γρήγορα τη δυνατότητα στον οδηγό:  

  • να ελέγξει την πορεία του αυτοκινήτου του
  • να έχει τον έλεγχο του τιμονιού 
  • να κάνει κάποιον αναγκαίο ελιγμό
  • να αποφύγει κάποιο ατύχημα 
  • να φρενάρει εκεί που πρέπει
  • να αποτρέψει τη φθορά, το “φάγωμα” των ελαστικών 

Από την άλλη, σκεφτείτε το τι μπορεί να συμβεί πραγματοποιώντας ένα φρενάρισμα εξ απροόπτου σε ένα ολισθηρό οδόστρωμα (πάγος, βροχή, λάδια).Το αυτοκίνητο σίγουρα θα γλιστρήσει και δυστυχώς με τέτοια δεδομένα, δεν είναι απίθανο να συμβεί κάποιο ατύχημα. 

Το ABS λοιπόν και σε αυτή την περίπτωση είναι ικανό να σταματήσει το αυτοκίνητο από το να ολισθαίνει ανεξέλεγκτα, να παρέχει ασφάλεια στον οδηγό αλλά και να προφυλάξει και τα υπόλοιπα αυτοκίνητα που βρίσκονται τριγύρω. 

Πώς καταλαβαίνω ότι έχει ενεργοποιηθεί το σύστημα ABS στα φρένα του αυτοκινήτου μου; 

Πέραν από το προφανές, ότι δηλαδή σε απότομα φρεναρίσματα το αυτοκίνητο όντως σταματάει εκεί που πρέπει χωρίς ατυχήματα, ένας ακόμη τρόπος για να αντιληφθείτε ότι το ABS έκανε τη δουλειά του είναι από την αίσθηση στο πεντάλ του φρένου.
Όταν ενεργοποιείται το σύστημα αυτό, στο πεντάλ του φρένου είναι έντονα αισθητοί μερικοί κραδασμοί. Αν το νιώσετε αυτό, μην ανησυχήσετε και προφανώς μην αφαιρέσετε το πόδι από το πεντάλ. Το ABS είναι εκεί για να σώσει την κατάσταση. 

Close up detail of the red car rear lightuseing ABS
Close up detail of the red car rear light

Βλάβη στο σύστημα ABS: πώς να το καταλάβω; 

Αν παρατηρήσεις ότι σε απότομα φρεναρίσματα, το ABS είτε αργεί είτε δεν ενεργοποιείται καθόλου, τότε σίγουρα υπάρχει κάποια βλάβη στο σύστημα. Το πρόβλημα μπορεί να εντοπίζεται σε οποιοδήποτε από όλα τα μηχανικά μέρη / εξαρτήματα τα οποία αποτελούν το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος: αισθητήρες, βαλβίδες, αντλία, ελεγκτής, καλώδια, λυχνία, ρελέ.

Πώς όμως μπορείς να καταλάβεις σε ποιο ακριβώς εξάρτημα εντοπίζεται η βλάβη; Επειδή το σύστημα ABS πρόκειται ουσιαστικά για ένα ηλεκτρονικό και μηχανικό σύστημα, κάθε πρόβλημα εντοπίζεται μέσω διαγνωστικών μηχανημάτων, επισκευάζεται και στη συνέχεια τροποποιείται η μνήμη της ηλεκτρονικής μονάδας ελέγχου για μηδενισμό των βλαβών που υπάρχουν στο σύστημα.

Από τι καθορίζεται η αποτελεσματική λειτουργία του ABS; 

Παρόλο που το ABS από μόνο του κάνει πραγματικά θαύματα, ο εκάστοτε οδηγός θα πρέπει να έχει στο νου του ότι η αποδοτικότητα του επηρεάζεται από την οδηγική συμπεριφορά του και τη γενικότερη κατάσταση του αυτοκινήτου. Πιο πρακτικά για τη μέγιστη αποτελεσματικότητα του ABS, θα πρέπει να ελέγχουμε: 

  • την κατάσταση των ελαστικών του αυτοκινήτου μας και να πραγματοποιούμε την απαραίτητη αντικατάσταση τους έπειτα από εντοπισμό φθορών
  • την πίεση στα ελαστικά 
  • την κατάσταση και ευαισθησία των αμορτισέρ 

ενώ ταυτόχρονα, θα πρέπει να έχουμε στο νου μας το τι πρέπει να κάνουμε για να συμβάλλουμε κι εμείς στην αποφυγή κάποιου ατυχήματος, μετά από ξαφνικό φρενάρισμα. Δηλαδή θα πρέπει: 

  • να κρατάμε συνεχώς πατημένο το πεντάλ του φρένου 
  • να προσπαθούμε για την συνεχή επαφή των ελαστικών με το οδόστρωμα, όσο περνάει από το χέρι του οδηγού 
  • να μην πραγματοποιούμε ακανόνιστες κινήσεις με το τιμόνι λόγω πανικού αλλά να προσπαθούμε να επικεντρωθούμε στην εξομάλυνση τους και τη συνεργασία με το σύστημα ABS. 
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved