Ελαστικά τύπου Runflat: όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Ελαστικά τύπου Runflat: όλα όσα πρέπει να ξέρεις 

Εδώ και μερικά χρόνια, μία κατηγορία ελαστικών έχει κλέψει τις εντυπώσεις της αγοράς, αφού δίνει τη δυνατότητα οδήγησης και συνέχισης της πορείας του αυτοκινήτου ακόμα και χωρίς επαρκή ποσότητα αέρα. Ο λόγος για τα ελαστικά τύπου runflat που δίνουν στον οδηγό ασφάλεια ακόμα και μετά τη διάτρηση τους. Εσύ τι ξέρεις για αυτά; 

Τί είναι τα ελαστικά runflat;

Τα ελαστικά runflat είναι ελαστικά τεχνολογίας που την τελευταία δεκαετία είναι φανερά στο προσκήνιο. Δίνουν τη δυνατότητα στο οδηγό να συνεχίσει την οδήγηση του αυτοκινήτου του ακόμα κι όταν πέσουν τα ποσοστά πίεσης από τα ελαστικά του. Ανάλογα με τον τύπο ελαστικού runflat, η ταχύτητα και η απόσταση που μπορούν να διανύσουν με μειωμένα επίπεδα αέρα διαφοροποιείται (βλ. παρακάτω).  

κοντινό σε runflat ελαστικά
Tyres fitted on car for off road

Ποιό είναι το βασικό πλεονέκτημα της χρήσης ελαστικών τύπου runflat; 

Πέρα από το προφανές θετικό ότι δηλαδή τα ελαστικά runflat επιτρέπουν στον οδηγό την συνέχιση της πορείας του με ομαλό τρόπο αφού τρυπήσει το ελαστικό, το βασικότερο πλεονέκτημα είναι η εξασφάλιση της ασφάλειας. 

Με τα άλλου τύπου συμβατικά ελαστικά, σε περίπτωση απώλειας πίεσης ο οδηγός θα χάσει ξαφνικά τον έλεγχο του αυτοκινήτου του με αποτέλεσμα την επικίνδυνη τροπή της πορείας και οδήγησης του. Με τα ελαστικά τύπου runflat, ακόμα κι αν υπάρξει πρόβλημα πίεσης στα ελαστικά, δεν χάνεται ποτέ ο έλεγχος του αυτοκινήτου και ο οδηγός συνεχίζει να οδηγεί ομαλά μέχρι τη σταδιακή στάθμευσή του για αλλαγή ελαστικών. 

Ποια είναι όλα τα πλεονεκτήματα των ελαστικών runflat;

 • Το τρυπημένο ελαστικό δεν απαιτεί άμεση αντικατάσταση 
 • Δεν απαιτείται η ύπαρξη ρεζέρβας στο αυτοκίνητο 
 • Δεν χρειάζεται να κάνετε αλλαγή ελαστικού μόνοι σας, αφού άνετα προλαβαίνετε να φτάσετε σε κάποιο συνεργείο
 • Το αυτοκίνητο σας θα διαθέτει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και αντοχή 

Runflat ελαστικά: Ποια είναι τα μειονεκτήματα τους;

 • Υψηλότερη τιμή σε σχέση με τα συμβατικά
 • Γρήγορη φθορά ελαστικού 
 • Περιορισμένες επιλογές συνεργείων που προσφέρουν σχετικές υπηρεσίες 
 • Μεγάλο βάρος 
 • Αδυναμία επισκευής – Απαραίτητη η αντικατάσταση κάθε φορά 

Ποιες είναι οι κατηγορίες των ελαστικών runflat; 

Τα ελαστικά runflat που μπορείτε να βρείτε στην αγορά δεν είναι όλα τα ίδια. Χωρίζονται σε 3 κατηγορίες ανάλογα με τον τρόπο κατασκευής τους και ο τρόπος λειτουργίας τους διαφέρει σημαντικά. Οι βασικές κατηγορίες ελαστικών runflat είναι οι εξής: 

 • Ruflat Self-Supporting
 • Runflat self-sealing
 • Auxiliary Supported runflat Systems
καινούργια runflat ελαστικά
Brand New Car Tire

Πώς λειτουργούν τα ελαστικά runflat self-supporting; 

Τα ελαστικά runflat self-supporting ή “ελαστικά που δεν σκάνε” όπως χαρακτηριστικά λέγονται, διαθέτουν προηγμένη τεχνολογία. Τα self-supporting ελαστικά είναι τα πιο δημοφιλή runflat και η λειτουργία τους βασίζεται στην ενισχυμένη ανθεκτική στη θερμότητα κατασκευή τους. Διαθέτουν ισχυρά πλευρικά μέρη που έχουν την δύναμη και την αντοχή να στηρίζουν ολόκληρο το αμάξωμα, ακόμα και με μειωμένο αέρα στο εσωτερικό τους. 

Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό, εμποδίζουν την επαφή του τρυπημένου ελαστικού με την ζάντα και έτσι είναι ικανά να καλύψουν μία απόσταση έως και 90 χλμ με όριο ταχύτητας τα 80 χλμ./ώρα , μέχρι την επιβεβλημένη πλέον αλλαγή ελαστικών. 

Πώς λειτουργούν τα ελαστικά runflat τύπου self-sealing;

Σε αυτή την κατηγορία, τα ελαστικά είναι όπως και ονομάζονται “αυτό-επιδιορθωτικά”. Διαθέτουν δηλαδή μία επιπλέον εσωτερική στρώση στεγανότητας κάτω από το πέλμα του ελαστικού που λειτουργεί ως στρώση επιδιόρθωσης. 

Πιο συγκεκριμένα, όταν τρυπήσει ένα ελαστικό τύπου self-sealing από κάποιο αντικείμενο, η επιπλέον στρώση σκληραίνει και έτσι περιορίζει το ξένο σώμα που τρυπά το ελαστικό ώστε να μην το διαπεράσει περισσότερο. Ακόμη, αν υπάρχει τρύπα από κάποιο τέτοιο αντικείμενο, η έξτρα εσωτερική στρώση του ελαστικού είναι ικανή να την κλείσει. 

κοντινό σε ελαστικά
Car tires close-up

Auxiliary Supported Run Flat Systems: πώς λειτουργούν; 

Η τελευταία κατηγορία runflat ελαστικών είναι αυτή των auxiliary supported. Εδώ, ένας δακτύλιος που βρίσκεται γύρω από τη ζάντα στο εσωτερικό του ελαστικού κάνει όλη τη δουλειά, αφού σε περίπτωση τρυπήματος και απώλειας πίεσης αέρα, είναι ικανό να υποστηρίξει όλο το ελαστικό αλλά και την λειτουργία του. 

Μπορούν να υποστηρίξουν βαθιά φορτία και ακόμα και μετά την απώλεια αέρα, δεν περιορίζεται σε χιλιομετρικά όρια ή ταχύτητα και η απόσταση που μπορούν να διανύσουν. Σε γενικές γραμμές, τα auxiliary supported runflat ελαστικά καλύπτουν μέχρι και 320 χλμ έπειτα από διάτρηση.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved