Αμορτισέρ Αυτοκινήτου: Πώς λειτουργούν και πότε χρειάζονται αντικατάσταση;

Αμορτισέρ Αυτοκινήτου: Πώς λειτουργούν και πότε χρειάζονται αντικατάσταση; 

Τα Αμορτισέρ ενός αυτοκινήτου αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα και πιο απαραίτητα εξαρτήματα για την ομαλή οδήγηση και την μέγιστη ασφάλεια τόσο του οδηγού όσο και των επιβατών. Μαζί με τα φρένα και τα ελαστικά, τα ποιοτικά αμορτισέρ παρέχουν άριστες συνθήκες οδήγησης για τη μέγιστη δυνατή πρόσφυση του αυτοκινήτου. 

Ξέρεις όμως πώς λειτουργούν τα αμορτισέρ και πότε απαιτείται η αντικατάσταση τους; Αν όχι, συνέχισε να διαβάζεις παρακάτω για όλες τις χρήστες πληροφορίες. 

Αμορτισέρ Αυτοκινήτου: γιατί χρειάζονται; 

Τα αμορτισέρ ή οι αποσβεστήρες, όπως είναι η ελληνική ονομασία τους, βρίσκονται στο σύστημα ανάρτησης του αυτοκινήτου ώστε να κάνουν “απόσβεση”, δηλαδή σβήσιμο των κραδασμών και της ταλάντωσης που δέχονται τα ελατήρια του αυτοκινήτου, από την ανώμαλη επιφάνεια του οδοστρώματος. 

έλεγχος Αμορτισέρ αυτοκινήτου
Check brake system and car suspension.

Ουσιαστικά, τα αμορτισέρ συμβάλλουν στην επικράτηση συνεχούς επαφής ανάμεσα στους τροχούς του αυτοκινήτου και στο οδόστρωμα, όσο ανώμαλο κι αν είναι αυτό ή όσο απότομη κι αν είναι η αλλαγή πορείας. Υπάρχει ένα αμορτισέρ σε κάθε τροχό ώστε να εξασφαλίζεται η απόσβεση των ταλαντώσεων σε κάθε πλευρά του αμαξώματος ξεχωριστά. 

Τεχνικά: Από τι αποτελούνται τα Αμορτισέρ;  

Γενικά, όλα τα είδη των αμορτισέρ αποτελούνται από έναν στεγανοποιημένο κυλινδρικό θάλαμο γεμάτο λάδι ή αέρια ουσία (αέρας ή άζωτο) και άλλους μικρότερους θαλάμους με οπές. Όταν σημειωθεί κίνηση του αμαξώματος με ανωμαλίες και ταλαντώσεις, το λάδι ή ο αέρας περνά μέσα από τις οπές των θαλάμων στις οποίες πραγματοποιείται τριβή ανάλογα με την ταχύτητα του αυτοκινήτου και την ένταση των κραδασμών που δέχεται το ελατήριο. Όσο μεγαλύτερη η ταχύτητα, τόσο μεγαλύτερη η τριβή του λαδιού ή του αέρα στις οπές και άρα τόσο μεγαλύτερη η αντίσταση στις ταλαντώσεις. 

Με λίγα λόγια, το λάδι ή ο αέρα είναι τα στοιχεία που προκαλούν την μείωση των ταλαντώσεων με αντίσταση, με αποτέλεσμα την σταδιακή εξομάλυνση τους. 

Πώς λειτουργούν τα αμορτισέρ σε ένα αυτοκίνητο; 

Όταν οδηγείτε πάνω από κάποιο εμπόδιο ή όταν περνάτε με το αυτοκίνητο σας πάνω από κάποιο εξόγκωμα του δρόμου, τα ελατήρια του συστήματος ανάρτησης του αυτοκινήτου συμπιέζονται – μαζί και το αμορτισέρ. 

Όταν όμως επιστρέψετε μετά το εμπόδιο σε ομαλή πορεία, αμέσως τα ελατήρια που πιέζονταν από τον τροχό, έχουν την τάση να αποσυμπιέζονται με τεράστια δύναμη πηγαίνοντας στην πρότερη τους κατάσταση. Εκεί είναι που τα αμορτισέρ θα παίξουν πλέον τον σημαντικό τους ρόλο. Στην φάση αποσυμπίεσης των ελατηρίων, τα αμορτισέρ επιβραδύνουν την επαναφορά αυτή ώστε ολόκληρη η διαδικασία να γίνει με τους πιο ομαλούς ρυθμούς και να μην προκληθούν βλάβες στο αμάξωμα. 

κοντινό σε αμορτισέρ αυτοκινήτου
Close-up Shock Absorber and Coil Spring of Car Suspension System

Πιο αναλυτικά, η λειτουργία του αμορτισέρ – αποσβεστήρα κραδασμών έγκειται στην μετατροπή της κινητικής ενέργειας σε θερμική με τη χρήση λιπαντικής ή αέριας ουσίας. Η κινητική ενέργεια που συγκεντρώνεται στα ελατήρια με τον πρώτο κραδασμό που δέχεται το αυτοκίνητο, μετατρέπεται μέσω του αμορτισέρ σε θερμική, με την θερμοκρασία του να φτάνει έως και 100°C. 

Πώς θα βελτιώσω την διάρκεια ζωής των αμορτισέρ του αυτοκινήτου μου; 

Για να εξασφαλίσετε την ενίσχυση της διάρκειας ζωής και χρήσης των αμορτισέρ του αυτοκινήτου σας, θα πρέπει να δώσετε σημασία στην οδηγική σας συμπεριφορά και στην πορεία που ακολουθείτε οδηγώντας. Συγκεκριμένα, 

  • Αποφύγετε όσο μπορείτε τα έντονα σαμαράκια και τις λακούβες του οδοστρώματος ή όπου αυτό είναι αδύνατο, περάστε από πάνω τους όσο πιο ομαλά και ήρεμα γίνεται για να μην απαιτείται η συνεχής λειτουργία των αμορτισέρ σε ακραίες συνθήκες και πολύ ανώμαλους δρόμους.
  • Αποφύγετε τα πεζοδρόμια. Είτε στο παρκάρισμα, είτε σε πορεία, τα πεζοδρόμια προκαλούν μεγάλη πίεση στους τροχούς του αυτοκινήτου, άρα και στα αμορτισέρ. Συγκεκριμένα στο παρκάρισμα, ποτέ δεν αφήνουμε έναν ή παραπάνω τροχούς πάνω σε κάποιο πεζοδρόμιο, αφού αυτό σημαίνει την διαρκή λειτουργία του συστήματος ανάρτησης σε συμπίεση, όσο το αυτοκίνητο είναι παρκαρισμένο, αλλά και την απότομη αποσυμπίεση του όταν αυτό ξαναμπεί σε λειτουργία. 
αμορτισέρ στο γκαράζ
Car suspension, shock absorber and coil spring repair at the garage

Πότε χρειάζονται αλλαγή τα αμορτισέρ του αυτοκινήτου μου; 

Η αντικατάσταση των ελαττωματικών ή φθαρμένων αμορτισέρ του αυτοκινήτου,είναι διαδικασία άκρως απαραίτητη για την επίτευξη της μέγιστης ασφάλειας κατά την οδήγηση. Πότε όμως κρίνεται αναγκαία η αντικατάσταση των αμορτισέρ; 

  • όταν υπάρχει διαρροή λαδιού από τον θάλαμο των αμορτισέρ 
  • όταν μετά από ανώμαλο οδόστρωμα, το αυτοκίνητο συνεχίζει να κινείται με ταλαντώσεις 
  • όταν κατά τη διάρκεια μιας στροφής, η κλίση του αμαξώματος είναι έντονη, έως και επικίνδυνη 
  • όταν έχουν περάσει πάνω από 6 χρόνια από τον προηγούμενο έλεγχο 
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved