Κάθε πότε χρειάζονται αλλαγή τα φρένα του αυτοκινήτου μου; Σημάδια που απαιτούν αντικατάσταση στα εξαρτήματα των φρένων

Κάθε πότε χρειάζονται αλλαγή τα φρένα του αυτοκινήτου μου; Σημάδια που απαιτούν αντικατάσταση στα εξαρτήματα των φρένων 

Τα φρένα του αυτοκινήτου μας, όντας ένα από τα κυριότερα συστήματα του αμαξώματος, θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά. Η αποτελεσματικότητά τους είναι το Α και το Ω για την μέγιστη ασφάλεια τόσο του οδηγού και συνεπιβατών, όσο και των άλλων οδηγών στο οδόστρωμα. 

Ωστόσο, πέρα από τον έλεγχο που γίνεται στο προκαθορισμένο service ολόκληρου του αυτοκινήτου μας, είναι απαραίτητο να δίνουμε συχνά προσοχή στην λειτουργία των φρένων μας αλλά και στα σημάδια που πολλές φορές δείχνουν την ανάγκη για…άμεση αλλαγή. 

αντικατάσταση στα φρένα από μηχανικό
Auto Repair Brake Change Engine Technique Concept

Ποια σημαδια δείχνουν ότι πρέπει να γίνει αντικατάσταση των φρένων του αυτοκινήτου μου; 

Τρέμει το τιμόνι; 

Αν ενώ οδηγείτε, νιώθετε κατά το φρενάρισμα πως στο τιμόνι δημιουργείται ένα τρέμουλο, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να επισκεφθείτε έναν τεχνικό. Πιθανότατα, οι δίσκοι των μπροστινών φρένων έχει στραβώσει με αποτέλεσμα να δημιουργείται αντίσταση και να μην πραγματοποιείται ομαλά το φρενάρισμα. 

Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να πάτε το αυτοκίνητο σας στο συνεργείο και ο ειδικός θα κρίνει αν απαιτείται αντικατάσταση των δίσκων ή μπορεί να τους ισιώσει με τορνο.

Το τιμόνι “φεύγει” κατά το φρενάρισμα; 

Αν κατά την διαδικασία του φρεναρίσματος, το τιμόνι στρέφεται μόνο του προς μία κατεύθυνση, αυτό είναι σίγουρα σημάδι ανομοιόμορφης φθοράς στα μπροστινά δισκόφρενα. Για παράδειγμα, αν κατά το φρενάρισμα, το τιμόνι “φεύγει” προς τα δεξιά, τότε συγκεντρώνεται περισσότερη πίεση προς αυτήν την πλευρά. Προφανώς, η επίσκεψη στο συνεργείο είναι αναγκαία.  

οδηγός πίσω από το τιμόνι
Driver Behind Supercar Steering Wheel

Το πεντάλ του φρένου κατεβαίνει μέχρι κάτω; 

Αν κατά την οδήγηση, αντιληφθείτε ότι το πεντάλ του φρένου, πιέζοντας το, κατεβαίνει περισσότερο από ό,τι πρέπει φτάνοντας μέχρι κάτω με ελλιπή αντίσταση, το συμβάν αυτό δεν είναι κάτι που θα πρέπει να αμελήσετε.  

Επισκεφτείτε τον τεχνικό στο συνεργείο σας γιατί υπάρχει θέμα. Είτε τα φρένα σας χρειάζονται εξαέρωση, είτε υπάρχει κάποια διαρροή υγρού φρένων στο κύκλωμα του συστήματος πέδησης με αποτέλεσμα την μειωμένη αντίσταση στην τρόμπα των φρένων. 

Το πεντάλ είναι πιο σκληρό από ό,τι πρέπει;

Αν πατάτε το πεντάλ του φρένου και αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι πιο σκληρό από ό,τι έχετε συνηθίσει ή από ό,τι ήταν μέχρι πρόσφατα, το πιθανότερο είναι να έχει τρυπήσει το σερβο και συγκεκριμένα η μεμβράνη του, την οποία πιέζει το φρένο για να δημιουργηθεί πρόσφυση. 


Σε αυτή την περίπτωση δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα επισκευής αλλά η μόνη λύση που θα σας προτείνει ο τεχνικός στο συνεργείο είναι η πλήρης αντικατάσταση. Τα μεταχειρισμένα ανταλλακτικά είναι πολύ συχνή επιλογή, αφού πρόκειται για μία λύση σαφώς πιο φθηνή από την αγορά ολοκαίνουργιου εξαρτήματος. 

πεντάλ φρένου αυτοκινήτου
brake pedal

Το αυτοκίνητο σφυρίζει κατά το φρενάρισμα; 

Αν ακούτε συστηματικά έναν περίεργο οξύ ήχο / θόρυβο κάθε φορά που πατάτε το πεντάλ του φρένου σας, το πρόβλημα μάλλον εντοπίζεται στα υλικά τριβής και συγκεκριμένα στα τακάκια των φρένων. Συγκεκριμένα, ο τσιριχτός αυτός θόρυβος είναι σημάδι ότι έχει προκληθεί φθορά στα τακάκια των φρένων και έχει έρθει η ώρα για το ραντεβού στο συνεργείο και την ολική αντικατάσταση τους.

Αν παρόλα αυτά αμελήσετε την φθορά στα τακάκια και την απαραίτητηη αλλαγή τους, σίγουρα σε μικρό χρονικό διάστημα θα παρουσιαστούν βλάβες και στους δίσκους των φρένων. Όλο αυτο με τον καιρό θα έχει ως αποτέλεσμα την μειωμένη ασφάλεια και αποδοτικότητα κατά το φρενάρισμα αλλά και την ανάγκη αντικατάστασης ολόκληρου του εξοπλισμού του συστήματος πέδησης. 

Το αυτοκίνητο αργεί να φρενάρει; 

Παρατηρείτε κάποια καθυστέρηση στην πρόσφυση κάθε φορά που θέλετε να φρενάρετε το αυτοκίνητο σας; Πηγαίνετε στο συνεργείο απευθείας! Η επιβράδυνση του φρεναρίσματος δεν είναι απλή ούτε αμελητέα κατάσταση, ενώ σε περιπτώσεις αυξημένης ταχύτητας, η καθυστέρηση αυτή είναι άκρως επικίνδυνη. 

Επισκεφτείτε το συνεργείο σας και ο ειδικός τεχνικός θα κάνει τον απαραίτητο έλεγχο σε ολόκληρο το σύστημα πέδησης ώστε να βρεθεί άμεσα λύση.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved