Ξέρεις να οδηγείς σωστά diesel; 6 απαραίτητες συμβουλές αν οδηγείς αυτοκίνητο με πετρελαιοκινητήρα

Ξέρεις να οδηγείς σωστά diesel; 6 απαραίτητες συμβουλές αν οδηγείς αυτοκίνητο με πετρελαιοκινητήρα 

Εσύ οδηγείς diesel όπως οδηγούσες το παλιό σου βενζινοκίνητο; 

Η οδήγηση ενός diesel αυτοκινήτου, σε σχέση με την οδήγηση ενός αυτοκινήτου με βενζινοκινητήρα, θα πρέπει σε πολλά σημεία να είναι διαφορετική για να είναι σωστή και να μην προκαλεί βλάβες σε ολόκληρο το σύστημα του αυτοκινήτου.

Πολλοί οδηγοί, αγοράζουν ένα diesel αυτοκίνητο λόγω του ότι το καύσιμο είναι φθηνότερο, καταναλώνουν έως και 30% λιγότερο, έχουν υψηλές αποδόσεις. Τα μοντέλα diesel είναι συχνά οικονομικότερα και εκπέμπουν λιγότερους ρύπους διοξειδίου του άνθρακα CO2, χωρίς παράλληλα να γνωρίζουν ότι ο τρόπος οδήγησης του θα πρέπει πλέον να αλλάξει. 

Παρακάτω, θα αναλύσουμε τα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι οδηγοί diesel, τα σημεία που πρέπει να δίνεται βάση κατά την  οδήγηση ενός diesel αυτοκινήτου και που παρουσιάζουν διαφορές σε σχέση με την οδήγηση ενός αυτοκινήτου με βενζινοκινητήρα.

Filling of the car with diesel fuel
Filling of the car with diesel fuel

Άλλαξε νωρίς ταχύτητα 

Όταν οδηγείς το αυτοκίνητο σου με diesel καύσιμο, η αλλαγή ταχυτήτων θα πρέπει να γίνεται νωρίτερα από ότι συμβαίνει σε ένα βενζινοκίνητο. Σε έναν diesel πετρελαιοκινητήρα με εύρος λειτουργίας κυμαινόμενο από τις 1500 σ.α.λ έως και τις 4000 σ.α.λ η αλλαγή ταχύτητας θα πρέπει να πραγματοποιείται λίγο πριν ο κινητήρας πιάσει τις 2000 στροφές. Όταν το στροφόμετρο δείχνει στροφές πάνω από 4500 ή πολύ κάτω από τις 2000, η αλλαγή ταχυτήτων δεν έχει κανένα απολύτως σοβαρό νόημα, ενώ επανειλημμένα μπορεί να προκαλέσει και ζημιά στο σύστημα μετάδοσης, καθώς ο κινητήρας καταπονείται.

Tip: άλλαξε ταχύτητα από τις 2000 σ.α.λ και πάνω, έως και τις 4000 σ.α.λ, ώστε να μην ξεπεράσει ο κινητήρας το ωφέλιμο εύρος ροπής του.

Διάλεξε πετρέλαιο καύσιμο με προσοχή 

Η επιλογή πετρελαίου αμφιβόλου ποιότητας για τον diesel κινητήρα σου, ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις. Τόσο για τον ίδιο τον κινητήρα και το αυτοκίνητο, όσο και για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, τα νοθευμένα καύσιμα πετρελαίου είναι πολλές φορές επικίνδυνα, χωρίς να δίνουμε, ως οδηγοί, την απαραίτητη σημασία. Όσον αφορά το αυτοκίνητο σου, τα χαμηλής ποιότητας καύσιμα diesel έχουμε υψηλή περιεκτικότητα σε θείο, ουσία που υποβαθμίζει την αποδοτικότητα και τη διάρκεια χρήσης του λαδιού του κινητήρα, προκαλώντας προβλήματα στο φίλτρο αιθάλης. 

Tip: Επίλεξε ποιοτικό καύσιμο diesel για το αυτοκίνητο σου, για να είσαι σίγουρος/η ότι τα αποτελέσματα της καύσης του δε θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις χωρίς να το περιμένεις. 

Ανεφοδιασμός νωρίς με diesel

Men Hold Diesel Pump Nozzle in His Hand
Men Hold Diesel Pump Nozzle in His Hand

Σε ένα αυτοκίνητο με βενζινοκινητήρα, το να ξεμείνεις καμιά φορά από καύσιμο και ύστερα να ανεφοδιαστείς, δεν αποτελεί και καμία τραγική ιστορία – σε πολλούς έχει συμβεί. Αντίθετα, σε ένα diesel αυτοκίνητο, ο ανεφοδιασμός του αυτοκινήτου σου με το απαραίτητο καύσιμο θα πρέπει να γίνεται πριν αδειάσει εντελώς, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να κάνεις εξαερισμό ή ακόμα και να αλλάξεις τρόμπα πετρελαίου.

Tip: Σταμάτα σε ένα έμπιστο πρατήριο καυσίμων ώστε να ανεφοδιαστείς με diesel ποιότητας πριν ακόμα φτάσεις στη ρεζέρβα. Έτσι, θα είσαι πάντα ασφαλής ότι ούτε θα ξεμείνεις, ούτε θα φτάσεις το αυτοκίνητό σου στα όρια του. 

Αναγέννηση – αλλαγή φίλτρου καυσίμου 

Οι κινητήρες καυσίμων diesel περιλαμβάνουν στον εξοπλισμό τους εξαρτήματα τα οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε βλαβερά μικροσωματίδια άνθρακα από τα καύσιμα αλλά και το νερό. Για αυτό άλλωστε είναι και απαραίτητο το φίλτρο καυσίμου σε κάθε αυτοκίνητο diesel, το οποίο βέβαια μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα φθείρεται και απαιτεί αλλαγή ή την απαραίτητη φροντίδα.

Tip: Μετά από ειδική σήμανση, θα πρέπει να ακολουθήσεις τη διαδικασία “αναγέννησης” του φίλτρου, οδηγώντας με σταθερή ταχύτητα 120 χλμ/ώρα για 20 λεπτά, ή απλώς να αλλάξεις το φίλτρο καυσίμου DPF που αφαιρεί το νερό και τα μικροσωματίδια. 

Woman filling a diesel engine fluid from canister into the tank of blue car. Diesel exhaust fluid
Woman filling a diesel engine fluid from canister into the tank of blue car. Diesel exhaust fluid

Προσοχή στην θερμοκρασία καυσίμου 

Το καύσιμο diesel όταν εισέρχεται στον κινητήρα του αυτοκινήτου σου θα πρέπει να βρίσκεται σε θερμοκρασία συμβατή με αυτή της εξωτερικής θερμοκρασίας περιβάλλοντος. Η παραφίνη που περιέχει το πετρέλαιο κίνησης diesel ενδέχεται σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες να παγώσει. 

Tip: Υπάρχουν ειδικά καύσιμα diesel (χειμερινά/αρκτικά όπως ονομάζονται) που διατηρούν θερμοκρασία μεταξύ 35 – 0 βαθμούς Κελσίου. Όταν κάνεις την απαραίτητη στάση ανεφοδιασμού σε κάποιο πρατήριο καυσίμου, έλεγξε τις θερμοκρασίες που αναγράφονται πριν επιλέξεις το ιδανικό για το diesel αυτοκίνητό σου.

Οδήγηση με diesel – Η διαφορά 

Αν εδώ και καιρό είσαι οδηγός ενός αυτοκινήτου diesel δεν γίνεται να μην έχεις διαπιστώσει πως η οδήγηση του, για να είναι λειτουργική, απαιτεί διαφορετικό χειρισμό από την οδήγηση αυτοκινήτου με οποιοδήποτε άλλου τύπου κινητήρα. Η συμμόρφωση με τις παραπάνω οδηγίες δεν είναι απλώς συμβουλές που μπορείς να ξεχάσεις. 

Για να φτάσεις το diesel αυτοκίνητό σου στο μέγιστο των αποδόσεων του – που θεωρούνται ιδαιίτερα υψηλές – αλλά και να είσαι απόλυτα σίγουρος ότι οδηγείς με ασφάλεια, οι παραπάνω συμβουλές μπορούν να σου λύσουν τα χέρια και ο πανίσχυρος diesel κινητήρας σου να μην χρειάζεται συχνά service, λόγω οδήγησης που απλώς…δεν του ταιριάζει. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved