Το αυτοκίνητο μπάζει νερά! – Τί πρέπει να προσέξεις σε περίπτωση βροχής και πώς θα σώσεις μόνος σου την κατάσταση

Το αυτοκίνητο μπάζει νερά! – Τί πρέπει να προσέξεις σε περίπτωση βροχής και πώς θα σώσεις μόνος σου την κατάσταση 

Παρατήρησες νερά στο εσωτερικό της καμπίνας του αυτοκινήτου σου; 

Ξεκίνησε η περίοδος των κρύων και των βροχών και η υγρασία στο αυτοκίνητο σου είναι όλο και πιο συχνή; 

Ένα από τα συχνά προβλήματα που πολλοί οδηγοί καλούνται να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, είναι όταν στο αυτοκίνητό τους μαζεύεται νερό…όταν δηλαδή το αυτοκίνητο μπάζει νερά. 

“Τί πρέπει να κάνω όταν το αυτοκίνητό μου μπάζει νερα;”

Όταν το νερό και η υγρασία έχουν μπει στο αυτοκίνητό σου, είναι η ώρα να λάβεις δράση άμεσα για να προλάβεις δυσάρεστες καταστάσεις που θα σου κοστίσουν πολύ. 

Διώξε την υγρασία / Στέγνωσε την καμπίνα του αυτοκινήτου σου  

Σε πρώτη φάση, πρόσεξε την υγρασία από τις μοκέτες του αυτοκινήτου σου. Σε περίπτωση που το νερό μείνει μέσα στην καμπίνα του αυτοκινήτου, θα προκληθεί μούχλα στις μοκέτες και τις ταπετσαρίες με αποτέλεσμα την ανάπτυξη μυκήτων και βρώμας.  Όσο το δυνατόν γρηγορότερα, λοιπόν, στεγνώσεις την υγρασία, τόσο το καλύτερο. 

Details of car vacuum cleaning. Professional male worker using wet vacuum cleaner for dirty car
Details of car vacuum cleaning. Professional male worker using wet vacuum cleaner for dirty car

Άφησε το αυτοκίνητο να αεριστεί 

Άνοιξε τα παράθυρα και όλες τις πόρτες του αυτοκινήτου σου, όπως και το πορτμπαγκάζ και άφησε τα έτσι να αεριστεί, ώσπου να φύγει κάθε υπόλοιπο υγρασίας και δυσοσμίας από τον αέρα της καμπίνας. 

Ενεργοποίησε το σύστημα θέρμανσης του αυτοκινήτου σου 

Λογικό είναι να μην έχεις πάντοτε τον χρόνο να αφήσεις το αυτοκίνητό σου να αεριστεί και να στεγνώσει πλήρως από το νερό που έχει εισχωρήσει, μέχρι να το οδηγήσεις ξανά. Αν λοιπόν πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσεις το αυτοκίνητό σου, βάλε το καλοριφέρ σε υψηλή θερμοκρασία με ρύθμιση για αέρα προς τα κάτω, προς την περιοχή της μοκέτας που δεν έχει προλάβει ακόμα να στεγνώσει. 

Τί να κάνεις για να μην μπάζει νερά το αυτοκίνητό σου 

Τώρα που έχουν ξεκινήσει για τα καλά οι βροχές, υπάρχουν μερικά σημεία στο αυτοκίνητό σου που πρέπει ελέγξεις, για να σιγουρευτείς ότι δε θα έχεις κανένα πρόβλημα και θα αποτρέψεις τα νερά της βροχής να μπουν στο εσωτερικό του αυτοκινήτου σου. 

Καθάρισε την υδρορροή του παρμπρίζ στο αυτοκίνητό σου

Πολύ συχνά βλέπουμε στην βάση του παρμπρίζ των αυτοκινήτων φύλλα, βρωμιά, χαρτιά. Τα σκουπίδια αυτά είναι απαραίτητο κάθε οδηγός να τα βγάζει από το παρμπρίζ του, αφού σε αντίθετη περίπτωση, είναι ικανά να βουλώσουν τις τρύπες της υδρορροής που βρίσκονται στη βάση του παρμπρίζ και να εμποδίσουν την διαφυγή του νερού της βροχής. Αν αυτά τα νερά δεν μπορούν να φύγουν μέσω της υδρορροής, τότε υπάρχει πιθανότητα να μπουν στην καμπίνα του αυτοκινήτου δημιουργώντας άλλα προβλήματα. 

Leaf on Windshield of Red Car
Leaf on Windshield of Red Car

Έλεγξε τις τσιμούχες στις πόρτες και τα παράθυρα του αυτοκινήτου 

Οι τσιμούχες στις πόρτες και τα παράθυρα του αυτοκινήτου σου θα πρέπει να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, όταν ξεκινάει η περίοδος των βροχών. Σε περίπτωση που έχουν φθαρεί, έχουν παλιώσει ή έχουν ξεραθεί, τότε το σίγουρο είναι ότι δε θα προσφέρουν στο αυτοκίνητό σου την μέγιστη δυνατή ασφάλεια απέναντι στην εισροή νερού και υγρασίας. 

Έλεγξε λοιπόν τα ανοίγματα του αυτοκινήτου και αν παρατηρήσεις πως οι τσιμούχες έχουν ρωγμές από την χρήση και την ξηρασία τους, θα πρέπει να τις ψεκάσεις με ειδικό σπρέι σιλικόνης. Το σπρέι αυτό θα τους προσδώσει την υγρασία που χρειάζονται ώστε να μαλακώσουν και κολλάνε όσο δυνατά πρέπει, προσφέροντας την μέγιστη στεγανοποίηση στο εσωτερικό της καμπίνας του αυτοκινήτου σου. 

Ηλιοροφή: Έλεγξε την στεγανότητα που προσφέρει στο αυτοκίνητό σου

Interior of roof red city car. Small car for cities.
Interior of roof red city car. Small car for cities.

Εάν το αυτοκίνητό σου διαθέτει ηλιοροφή, θα πρέπει να γίνεται σωστή συντήρηση του μηχανισμού της. Κατά την οδήγηση με βροχή ή χιόνι, η ηλιοροφή θα πρέπει να είναι πλήρως κλεισμένη, με ενυδατωμένες τσιμούχες για μέγιστη στεγανοποίηση και ασφάλεια. 

Ψέκασε με σπρέι σιλικόνης την τσιμούχα της ηλιοροφής ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να βεβαιωθείς ότι δεν πρόκειται να ξεραθεί. Ρίξε γράσο στις ράγες του μηχανισμού ανοίγματος και κλεισίματος της ηλιοροφής και καθάρισε σχολαστικά τα “σωληνάκια” που λειτουργούν όπως ακριβώς μία υδρορροή. Μόνο αν ακολουθήσεις τα βήματα αυτά, θα μπορέσεις να είσαι σίγουρος ότι η ηλιοροφή του αυτοκινήτου σου δεν αντιμετωπίζει προβλήματα λειτουργίας και κλείνει σωστά ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε είσοδος νερού στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Copyright © 2024ΟΔΗΓΟΣ All rights reserved